Η Ουγγαρία στην κινεζική τροχιά- πήρε αθόρυβα δάνειο από την Κίνα...


 Η Ουγγαρία έχει δανειστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, από τρεις τράπεζες στην Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η υπηρεσία ελλείμματος της ουγγρικής κυβέρνησης, στοιχεία που επικαλείται το Politico .

Το δάνειο, που χορηγήθηκε από την ‘China Development Bank’, την ‘Export-Import Bank of China’ και το ουγγρικό υποκατάστημα της ‘Bank of China’, λήφθηκε στις 19 Απριλίου και αναμένεται να αποπληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ουγγρική κυβέρνηση ούτε ανακοίνωσε την απόφαση ούτε την εξήγησε με οποιονδήποτε τρόπο.

 Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν αρχικά από το ουγγρικό επιχειρηματικό έντυπο Portfolio και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από την κυβερνητική υπηρεσία με προνόμια στον τομέα.

Το τεράστιο δάνειο έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης προσέγγισης της Ουγγαρίας με την Κίνα και τη Ρωσία.

 Εταιρείες από την Κίνα επενδύουν ολοένα και περισσότερα στην Ουγγαρία, αξίας μέχρι στιγμής περίπου 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

 «Η δανειακή σύμβαση επιτρέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές και στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ άλλων.

 Η συναλλαγή διατηρεί τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ εντός του ανώτατου ορίου του 28,9 τοις εκατό», ανέφερε την Πέμπτη η ουγγρική κυβερνητική υπηρεσία.

Τον Μάιο, ο Σιγιάρτο ανακοίνωσε επίσης πολλά κοινά έργα υποδομής με την Κίνα – μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας προς το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, μια ζώνη γύρω από την πρωτεύουσα και νέους αγωγούς πετρελαίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας δίπλα στη συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια.

«Έχουμε αναπτύξει υψηλό βαθμό αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης. Η διμερής μας σχέση βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία και έχει μπει σε ένα χρυσό ταξίδι», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε δήλωση ενόψει της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη τον Μάιο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, αμέσως μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, ο Όρμπαν πήγε στο Πεκίνο.

 Το δημόσιο χρέος της Ουγγαρίας ανέρχεται σε ρεκόρ 140 δισ. ευρώ (73,5% του ΑΕΠ της), ενώ το έλλειμμα έχει φτάσει στο 6,7% του ΑΕΠ.

Για αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει απεγνωσμένη ανάγκη από μετρητά και ακόμη περιμένει την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε.

Αν και αποκαλύφθηκε στον ουγγρικό Τύπο ότι ο τόκος αυτού του δανείου είναι κυμαινόμενος, η κυβέρνηση δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες – σχετικά, για παράδειγμα, με το επιτόκιο ή το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ