Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το ΝΑΤΟ που δόθηκαν επιλεκτικά τμήματά της στη δημοσιότητα από την οργάνωση Public Diplomacy Division, το 26% των πολιτών των ΗΠΑ θα ήθελαν να βγει η χώρα τους από το ΝΑΤΟ. Το ίδιο θα ήθελε
και το 23% των Γάλλων, το 17% των Καναδών και το 15% των Ιταλών, ενώ σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που δηλώνει ότι έγινε σε συνολικό δείγμα 30.000 ατόμων (αντικειμενικά χαμηλό για τόσο πολλά κράτη-μέλη) οι Έλληνες εμφανίζονται να θέλουν να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ μόνον σε ποσοστό 8%.Η δημοσκόπηση δείχνει ότι στα περισσότερα κράτη μέλη οι πολίτες θέλουν να βγει η χώρα τους από το ΝΑΤΟ σε ποσοστό μεταξύ 5% και 11%. Στο θετικό ερώτημα, “αν σήμερα θα ψηφίζατε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ”, πιο φανατικά απαντούν “ναι” οι Αλβανοί (98%) και οι Πολωνοί (91%). Στον αντίποδα είναι οι Βούλγαροι και οι Σλοβένοι που απαντούν “ναι” σε ποσοστό 58%. Αλλά και Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ δεν δείχνουν ιδιαίτερο πάθος, γιατί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα ήθελε να ενταχθεί σήμερα στο ΝΑΤΟ το 64% των πολιτών αυτών των χωρών. Οι Έλληνες φέρονται να “ψήφιζαν” υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ σήμερα σε ποσοστό 70%.
Το ΝΑΤΟ σχολιάζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, αφαιρουμένων των “δεν ξέρω”, δηλώνει σε ποσοστό 70% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πάντως η ίδια εταιρεία είχε κάνει δημοσκόπηση για τα ίδια θέματα το 2022 και τότε ήταν υπέρ το 72%. Ενώ το “κατά” του ΝΑΤΟ ανέβηκε μόνον κατά 1% (από το 13% στο 14%), έχει αυξηθεί σχετικά σημαντικά μέσα σε δύο χρόνια το “δεν ξέρω” -από 14% σε 17%.
Στο καίριο ερώτημα αν “πρέπει να υπερασπιστείτε κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση”, παρατηρείται έντονος σκεπτικισμός. Πιο θετικοί σε αυτό είναι Νορβηγοί, Ολλανδοί, Δανοί, Λιθουανοί, Πολωνοί και Φινλανδοί (“ναι” από το 79% έως 73% των ερωτηθέντων). Οι Έλληνες φέρονται να λένε “ναι” πιο συγκρατημένα, σε ποσοστό 51%, και πιο ενάντιοι στην εμπλοκή είναι οι Σλαβομακεδόνες (λένε “ναι” σε ποσοστό 36%). Σλοβένοι, Βούλγαροι και Μαυροβούνιοι είναι επίσης πολύ επιφυλακτικοί στην εμπλοκή για άλλη χώρα και λέει “ναι” το 40%-42%.
Υπάρχει και άλλη διάσταση όμως. Την αποκαλύπτει το ερώτημα “πόσο πιο ασφαλής αισθάνεστε να είναι η χώρα σας με τη συνεργασία βορειαμερικανικών και ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ”. Σε αυτό πρωτεύουν σε άρνηση οι Ιταλοί, που σε ποσοστό 32% δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς από τη συνεργασία, έπονται οι Βούλγαροι που δηλώνουν το ίδιο σε ποσοστό 29%, οι Μαυροβούνιοι με 28% και οι Σλοβένοι με 27%. Αμέσως μετά είμαστε με 26% οι Έλληνες, στα ίδια ποσοστά με Γάλλους, Γερμανούς, Σλοβάκους αλλά και με τους πολίτες των ΗΠΑ.
Για την πιθανότητα το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε πόλεμο ανησυχούν περισσότερο οι Πορτογάλοι (83%) και οι Ισπανοί (80%), οι Έλληνες φαίνονται στον μέσο όρο (ανησυχεί το 64%) και στον αντίποδα Μαυροβούνιοι και Σκοπιανοί, που ανησυχούν σε ποσοστό μόνον 39%. Σε ένα σημαντικό ερώτημα, για το πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους για την αξιοπιστία των ειδήσεων που μεταδίδονται σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Φινλανδοί δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε ποσοστό 35%, και στον αντίποδα είμαστε εμείς, καθώς φέρεται οι Έλληνες να δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ σε ποσοστό μόλις 2%.
ΝΑΤΟ και Ουκρανία
Στο ερώτημα αν “θέλετε να συνεχιστεί η υποστήριξη της χώρας σας προς την Ουκρανία”, οι Έλληνες είναι οι πιο αρνητικοί από όλους, απαντώντας “οπωσδήποτε ναι” σε ποσοστό 12%, “μάλλον ναι” σε ποσοστό 24%, ενώ “οπωσδήποτε όχι” και “μάλλον όχι” απαντά το 24% και 28% αντίστοιχα. Έχουμε περίπου τα ίδια ποσοστά επ΄αυτού με την Ουγγαρία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Στον αντίποδα Αλβανοί, Πορτογάλοι, Φινλανδοί, Νορβηγοί, Λιθουανοί και Βρετανοί.
Στο διφορούμενο ερώτημα αν ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επηρεάσει/απειλήσει την ασφάλεια της χώρας των ερωτωμένων (do you consider Russia’s war against Ukraine to have affected the safety and security of your country), το ΝΑΤΟ αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι το 63% συμφωνεί και ότι μόνο το 28% δηλώνει πως όχι. Όμως αφ΄ενός ο αναλυτικός πίνακας δίνει λίγο διαφορετική εικόνα, αφ΄ετέρου το ερώτημα έχει δύο αναγνώσεις, όπου η μία είναι αν ο πόλεμος έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια που νιώθει ο πολίτης στη χώρα του ή αν αισθάνεται ότι η Ρωσία συνιστά απειλή για τη χώρα του.
Όπως και να έχει, στην Ελλάδα η έρευνα δείχνει ότι το 13% θεωρεί ότι έχει επηρεαστεί η ασφάλεια της χώρας σίγουρα, το 42% απαντά “ναι, κάπως” και το 38% απαντά “όχι ιδιαίτερα” και “καθόλου”. Περίπου ίδια με της Ελλάδας είναι τα ποσοστά και της Τουρκίας, της Σλοβενίας και του Καναδά, ενώ σε Σκόπια και Μαυροβούνιο μόνο το 33% και το 43% αντίστοιχα θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλειά της χώρας του. Ο μέσος όρος ανεβαίνει από την Πολωνία και τις σκανδιναβικές χώρες καθώς και από μερικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
Υπάρχουν όμως και ερωτηματικά για την αξιοπιστία της έρευνας, καθώς σε καίρια σημεία δεν δίνει αναλυτικούς πίνακες, ενώ παράλληλα κάποια αποτελέσματα ίσως δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Ένα από αυτά είναι ότι οι Έλληνες θέλουν να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες και ένα άλλο ότι η πλειοψηφία των Τούρκων, των Ούγγρων και των Σλοβάκων είναι υπέρ του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τις τρεις χώρες που έχουν στην ουσία κοντραριστεί με το ΝΑΤΟ για το θέμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία, η δημοσκόπηση φέρει το 69% των Τούρκων να ειναι υπέρ του ΝΑΤΟ, όπως και το 76% των Ούγγρων και το 66% των Σλοβάκων.
Όσον αφορά την στάση έναντι της Ρωσίας, στην περίληψή του το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι το 62% των συμμάχων πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τη Ρωσία και ότι μόνον το 11% βλέπει τη Ρωσία θετικά, αλλά δεν δημοσιεύει πίνακες κατά χώρα αναλυτικά. Επίσης αναφέρει ότι το 48% των συμμάχων πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Κίνα και ότι μόνον το 13% βλέπει την Κίνα θετικά, και πάλι χωρίς να αναρτά τους πίνακες κατά χώρα. Αυτό είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, καθώς σε όλα τα άλλα ερωτήματα οι απαντήσεις φαίνονται αναλυτικά κατά χώρα. Τεκμαίρεται ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις κατά χώρα και το ΝΑΤΟ για πολιτικούς λόγους δεν ήθελε να τις προβάλει.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 6ης Μαΐου 2024 ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου.
slpress.gr Πηγή: NATO.int