Η Διεθνής Αμνηστία εντάσσει και την Ελλάδα σε περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης...

 

Η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε για αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι με χρήση περιττής ή υπερβολικής βίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε έκθεσή της με τίτλο  The State of the Right to Protest in 21 Countries in Europe, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οργάνωση  αποκάλυψε ένα μοτίβο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο κατασταλτικών νόμων, χρήση περιττής ή υπερβολικής βίας, αυθαίρετων συλλήψεων και δίκες, καθώς και αδικαιολόγητες ή περιορισμοί που εισάγουν διακρίσεις.

Η οργάνωση δήλωσε ότι το δικαίωμα διαμαρτυρίας έχει περιοριστεί στις ευρωπαϊκές χώρες και ότι οι διαδηλωτές περιγράφονται ως εξτρεμιστές, τρομοκράτες ή κατάσκοποι.

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε ότι ορισμένα μη φονικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία προκάλεσαν μόνιμους τραυματισμούς.

Η οργάνωση ανέφερε στην έκθεση ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δυσανάλογη βία εναντίον παιδιών στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Σλοβενία ​​και την Ελβετία.

  • Επισήμανε ότι οι χώρες χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες επιτήρησης κατά των διαδηλωτών και ότι αυτές οι τεχνολογίες παρακολουθούν τους ανθρώπους και αποθηκεύουν και αναλύουν τα δεδομένα που λαμβάνουν.

Τόνισε ότι η απεικόνιση ακτιβιστών ως εγκληματιών, τρομοκρατών, εξτρεμιστών ή κατασκόπων είναι μια μέθοδος που απανθρωποποιεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Η οργάνωση είπε ότι οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη δεν επιτρέπονται σε ορισμένες χώρες και ότι ορισμένα συνθήματα και σύμβολα απαγορεύονται από την αστυνομία.

The Hellenic Information Team