Σε 10 χρόνια έγινε η τρίτη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και πρώτη στην ΕΕ...

 

Τελευταίες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για φέτος σημειώνουν ότι ο πολωνικός στρατός έχει γίνει πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη εντός της συμμαχίας και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με συνολικά 216.100 στρατιώτες.

Αυτός ο αριθμός θέτει την Πολωνία πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν 1,3 εκατομμύριο προσωπικό και την Τουρκία, που έχει 481.000 άτομα προσωπικό. Μετά την Πολωνία βρίσκονται οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις με 204.700 στρατιώτες, η Γερμανία με 185.600, η ​​Ιταλία με 171.400 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 138.100.

Την τελευταία δεκαετία, το μέγεθος του πολωνικού στρατού έχει υπερδιπλασιαστεί.

Το 2014 είχε μόνο 99.000 άτομα και κατετάγη η Πολωνία ένατη στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο των ετών, φτάνοντας τις 116.200 το 2020, οπότε ήταν ακόμα μόνο το όγδοο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, από τότε ο αριθμός των στρατευμάτων αυξήθηκε ραγδαία, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.

  •  Τον Μάρτιο του 2022, ένας νέος νόμος για την εθνική άμυνα έθεσε στόχο να διπλασιάσει το μέγεθος των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων σε 300.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 250.000 επαγγελματιών στρατιωτών και 50.000 εδαφικών στρατιωτών. Εκείνη τη χρονιά, ο πολωνικός στρατός κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό νεοσύλλεκτων από το τέλος της επιστράτευσης.

Ο τότε υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλαστσάκ  δήλωσε ότι «ο πολωνικός στρατός θα γίνει η πιο ισχυρή χερσαία δύναμη στην Ευρώπη» μέσω της επέκτασης των στρατολογήσεων, των προμηθειών και του εκσυγχρονισμού.

 Ο Γιάτσεκ Σιεβιέρα, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN), είπε ότι τα νέα δεδομένα του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι «η Πολωνία που έχει τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη έχει γίνει πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι η αύξηση του μεγέθους του πολωνικού στρατού «είναι ένας παράγοντας που απομακρύνει το φάσμα του πολέμου».

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Πολωνία έχει εντείνει σημαντικά τις διεθνείς συνεργασίες της στον τομέα των όπλων ως μέρος μιας στρατηγικής στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

 Μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες ήταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που χαρακτηρίστηκε από την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot το 2018, μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη βελτίωση της αεράμυνας της Πολωνίας.

 Πρόσφατα, το 2020, η Πολωνία σύναψε συμβόλαιο για την αγορά 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning 2, ενισχύοντας τις δυνατότητές της αεράμυνας με αυτήν την τεχνολογία αιχμής.

Επιπλέον, η συνεργασία με τη Νότια Κορέα έγινε κύριος στόχος, με αποκορύφωμα την αγορά αρμάτων μάχης K2 Back Panther και οβίδων K9 Tandr το 2021, αποδεικνύοντας την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας της Πολωνίας πέρα ​​από τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Εκτός από την αύξηση του στρατιωτικού της προσωπικού, η Πολωνία έχει επίσης λάβει σημαντικά βήματα για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

  • Σύμφωνα με την έκθεση του ΝΑΤΟ «Αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ (2014-2023)», η Πολωνία εμφανίζει ποσοστό αμυντικών δαπανών που εκτιμάται σε 3,93% του ΑΕΠ της το 2023, καθιστώντας την ηγέτη στη λίστα του ΝΑΤΟ, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 3,24% και Ελλάδα με 3,05%.

Από το 2014, η Πολωνία είναι τέταρτη ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών με αύξηση 190%, πίσω από τη Λετονία με 208,87%, την Ουγγαρία με 213,26% και τη Λιθουανία με 302,46%.

Αυτές οι προσπάθειες αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Πολωνίας να ενισχύσει την αμυντική της θέση εντός της συμμαχίας.

Gazetaprawna, armyrecognition,

The Hellenic Information Team