Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν το Ισραήλ: Σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ το «Iron Dome» δεν θα αντέξει…

 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν σοβαρά ότι σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αυτή η λιβανέζικη εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει την υποστήριξη του Ιράν, θα μπορούσε να συντρίψει την αεράμυνα του Ισραήλ στο

βόρειο τμήμα της χώρας.

Το CNN αναφέρει ότι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την ίδια μοίρα θα μπορούσε να έχει και το πολύκροτο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome».

Αναφέρεται ότι αυτοί οι ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν στην αμερικανική τηλεόραση ότι αυτοί οι φόβοι παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση της Ουάσιγκτον από το ίδιο το Ισραήλ.

Εκφράζεται φόβος ότι το «Iron Dome» θα μπορούσε να είναι ευάλωτο εάν η Χεζμπολάχ του επιτεθεί με το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και drones που διαθέτει.

Οι ανησυχίες για το εάν το σύστημα αεράμυνας θα άντεχε μια τέτοια επίθεση λέγεται ότι αυξήθηκαν μόνο μετά από αυξανόμενους υπαινιγμούς από το Ισραήλ σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια επίγεια και αεροπορική εισβολή στον Λίβανο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν δυνάμεις από τη νότια Λωρίδα της Γάζας στο βόρειο Ισραήλ, προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τουλάχιστον μερικές από τις συστοιχίες του «Iron Dome» θα ήταν υπερφορτωμένες» – δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα ήταν πιο πιθανό εάν η Χεζμπολάχ διεξήγαγε επίθεση μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιώντας κυρίως κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο για το σύστημα να αμυνθεί. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει πυρομαχικά και πυραύλους ακριβείας από το Ιράν εδώ και χρόνια, κάτι για το οποίο το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες”, τονίζει το CNN.

The Hellenic Information Team