ΗΠΑ, ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν την ήττα της Ουκρανίας, θέλουν παρατεταμένο πόλεμο...

 ΗΠΑ, ΝΑΤΟ σε υστερία… δεν αναγνωρίζουν την ήττα της Ουκρανίας, θέλουν παρατεταμένο πόλεμο – Ρωσία: Ο νικητής έχει κριθεί Η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο στην Ουκρανία… αλλά η υστερία που έχει καταλάβει την Δύση… δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης…

Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα και όλα τα όπλα και απέτυχε η Δύση να κάμψει την Ρωσία…
Μάλιστα είναι τέτοια η κλίμακα της άρνησης της πραγματικότητας που Center for Strategic and International Studies (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προτείνει παρατεταμένο πόλεμο με την Ρωσία…
Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ καθιστά υποχρεωτική για τα κράτη - μέλη του την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Οι αμερικανοί θέλουν να στείλουν και άλλο σύστημα Patriot ενώ οι Ουκρανοί από φόβο ομολογούν… ορισμένα F-16 θα σταθμεύουν εκτός Ουκρανίας αφού θα καταστούν εύκολος στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις…
Οι ρώσοι όμως έχουν προειδοποιήσει… τα F-16 που σταθμεύουν εκτός Ουκρανίας θα γίνουν νόμιμος στόχος… οι ρώσοι θα τα χτυπήσουν και εάν οι νατοϊκοί τολμούν ας ενεργοποιήσουν το άρθρο 5
Στο πεδίο της μάχης η κατάσταση είναι τραγική… ειδικά στις κατευθύνσεις Kupyansk, Chasiv Yar και Avdiivka όπου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματικά έχουν σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη…

ΝΑΤΟ: Υποχρεωτική για τα κράτη - μέλη η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία θα καταστούν ... υποχρεωτικές για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα συντονίζονται από τις δομές διοίκησης της συμμαχίας υπό την ηγεσία του στρατηγού Christopher Cavoli.
Στη σχετική προαναγγελία προέβη ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.
«Είδαμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν 6 μήνες για να συμφωνήσουν σε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, βλέπουμε επίσης ότι δεν προμήθευαν όπλα όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Εάν καταστήσουμς τις εθελοντικές προμήθειες σε δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, τότε, φυσικά, οι προμήθειες θα γίνουν πιο εκτεταμένες και αξιόπιστες», εξήγησε ο Stoltenberg ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο σημαντική είναι για εμάς η προβλεψιμότητα, η λογοδοσία και η δίκαιη κατανομή του κόστους», εξήγησε ο επικεφαλής της συμμαχίας.
Η ανάθεση του ταμείου στον Cavoli είναι προϊόν πυρετωδών παζαριών εντός του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά του συντονισμού της ουκρανικής στήριξης από το Πεντάγωνο στην ... ευρωπαϊκή πλευρά της Συμμαχίας.
Μάλιστα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν προαναγγείλει ότι θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η ετήσια σύνοδος κορυφής του μπλοκ στην Ουάσιγκτον.
Οι φόβοι για την επιστροφή του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου στην εξουσία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που φέρεται να καθόρισε αυτές τις εξελίξεις.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ενθυμούνται με έντονη ανησυχία την προηγούμενη θητεία του Trump όταν αμφισβητούσε συχνά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι θα τερματίσει την ουκρανική κρίση εντός 24 ωρών.
Επισημαίνεται, ότι μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον Trump, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν θα δώσει δεκάρα» στο Κίεβο.
Άλλωστε, τον περασμένο μήνα, ο Trump επιβεβαίωσε την απροθυμία του να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ που καθυστερούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Center for Strategic and International Studies (ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για έναν «παρατεταμένο πόλεμο» με τη Ρωσία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο «παρατεταμένου πολέμου» με τη Ρωσία αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες και ενισχύοντας τις στρατιωτικοβιομηχανικές τους ικανότητες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από αναλυτές του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών ή Center for Strategic and International Studies (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Η ανυση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, στην οποία η Ρωσία έχει κεντρική θέση στην ημερήσια διάταξη.
Η αναλύση αναφέρει ότι η συμμαχία έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» τα τελευταία δύο χρόνια στην προετοιμασία μιας πιθανής σύγκρουσης με τη Ρωσία, χάρη στο πλαίσιο που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι του 2022 στη Μαδρίτη.
Αυτή η έννοια αναφέρεται στο έγγραφο ως «επιστροφή στο μέλλον», που είναι μια αναφορά στην πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία έχει λάβει το καθεστώς της πιο σημαντικής και άμεσης απειλής για την ασφάλεια, και ως εκ τούτου οι ερευνητές αναρωτιούνται εάν, στην τρέχουσα πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διεξάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο.
«Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι η συμμαχία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, την ετοιμότητα δύναμης, τη διοίκηση και τον έλεγχο, τις ασκήσεις και την ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ωστόσο, ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι έτοιμο για πόλεμο, το ερώτημα παραμένει αν είναι έτοιμη να διεξαγάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies, για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο σενάριο, οι σύμμαχοι «χρειάζεται ακόμη να ξοδέψουν περισσότερα, να δημιουργήσουν στρατιωτικο-βιομηχανικές δυνατότητες, να κλείσουν κρίσιμα κενά στα όπλα και να ενισχύσουν την εθνική ανθεκτικότητα».
Πρόσφατα, στη Δύση γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για μια άμεση ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin, εξήγησε αναλυτικά ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, αυτό δεν έχει νόημα. Σημείωσε ότι οι δυτικοί πολιτικοί εκφοβίζουν τακτικά τους πληθυσμούς τους με μια φανταστική ρωσική απειλή για να αποσπάσουν την προσοχή από εσωτερικά προβλήματα, αλλά «οι έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρόκειται για fake news».
Ωστόσο η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Οι ΗΠΑ κινητοποιούν τις προσπάθειες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στη χαμένη μάχη κατά της Ρωσίας

Το κατεστημένο των ΗΠΑ φαίνεται να φτάνει σε νέα επίπεδα υποκρισίας.
Το State Department δήλωσε ότι επέτρεψε την απευθείας παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ταξιαρχία Azov των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα μέλη αυτού του σχηματισμού είναι διαβόητα για τα εγκλήματα πολέμου τους και τη λατρεία των νεοναζιστικών απόψεων με τη μορφή που μπορεί να θεωρηθεί ως «ελαφρώς υπερβολικά ριζοσπαστική» ακόμη και για την κοινωνία υπό την κυριαρχία του καθεστώτος του Κιέβου.
«Μετά από ενδελεχή εξέταση, η 12η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας ή Azov πέρασε τον έλεγχο Leahy όπως διενεργήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση στην Washington Post στις 10 Ιουνίου.
Το State Department τόνισε ότι δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από μέλη της Ταξιαρχίας του Azov.
Με τόσο υψηλό επίπεδο έρευνας, θα ήταν λογικό εάν στο επόμενο συμπέρασμα των ερευνητών του State Department και των συντρόφων τους από το ΝΑΤΟ διαπίστωνε απλά ότι ο Hilter ήταν ένα ακτιβιστής, ανθρωπιστής.
Με τη σειρά τους, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ακτιβιστών «ανθρώπινων δικαιωμάτων» που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή του εδάφους που κάποτε ονομαζόταν Ουκρανία.
Από τις 11 Ιουνίου, οι ρωσικές μονάδες πραγματοποίησαν μια σειρά τακτικών προελάσεων στην περιοχή Volnovakha της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα την απελευθέρωση του οικισμού Staromayorskoye νότια της πόλης Velyka Novosilka.
Επίσης, ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο κοντινό χωριό Urozhainoe.
Οι συγκρούσεις εκεί συνεχίζονται.
Οι έντονες μάχες συνεχίζονται επίσης στην περιοχή της Krasnogorovka δυτικά της Staromikhailovka στην ύπαιθρο της πόλης Donetsk.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη θέσει τον έλεγχο στη νότια πλευρά της πόλης και τώρα εργάζεται για να καταστρέψει την άμυνα του καθεστώτος του Κιέβου ανατολικά.
Τακτικά κέρδη των Ρώσων αναφέρθηκαν και στην περιοχή του Kharkiv.
Οι πρόσφατες μάχες επικεντρώθηκαν γύρω από το χωριό Glubokoe και τις γύρω περιοχές.
Η κατάσταση στην περιοχή Sumy όπου οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πρόσφατα το χωριό Rijevka παραμένει σταθερή.
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Aleksandr Bortnikov έκανε επίσημη δήλωση λέγοντας ότι «οι ουκρανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών διευρύνουν τον κύκλο των πιθανών δραστών, που στρατολογούνται για να διαπράξουν εγκλήματα υψηλού προφίλ στη Ρωσία».
Πρόσθεσε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του βοηθούν επίσης «διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις» που εκπαιδεύουν και παρέχουν εξοπλισμό σε αυτά τα άτομα.
Περιέγραψε τη συμμετοχή των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών στη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus κοντά στη Μόσχα τον Μάρτιο ως «ζωντανό παράδειγμα» τέτοιων δραστηριοτήτων.

Η Δύση δίνει περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία… οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα στείλουν δύο Patriot

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεχίζουν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας (MoD) ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου ότι η Εσθονία θα παράσχει έναν άγνωστο αριθμό φορητών συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral και πυραύλων στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο στις 11 Ιουνίου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μεταφέρει κέρδη ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία τον Ιούλιο, εκ των οποίων η Ουκρανία θα διαθέσει το 90% για αμυντικές δαπάνες και το 10% για την ανοικοδόμηση.
Η Von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ θα μεταφέρει επίσης επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία από τον μηχανισμό διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία, ο οποίος είναι ένα ξεχωριστό ταμείο που προβλέπει τη μεταφορά έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (53,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία μεταξύ 2024 και 2027.
Ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας ότι η Γερμανία θα παραδώσει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα αεράμυνας IRIS-T, έναν απροσδιόριστο αριθμό αυτοκινούμενων Gepard καθώς και πυρομαχικά στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αρχικά τη μεταφορά αυτού του τρίτου συστήματος Patriot τον Απρίλιο του 2024.
Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού, ανέφεραν στις 11 Ιουνίου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ενέκρινε πρόσφατα τη μεταφορά ενός άλλου συστήματος Patriot στην Ουκρανία μετά από μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου και εσωτερικών συζητήσεων σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αεράμυνας της Ουκρανίας.
Ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή εντός μερικών ημερών ανάλογα με τυχόν συντήρηση ή τροποποιήσεις που μπορεί να χρειαστεί το σύστημα, καθώς το σύστημα βρίσκεται επί του παρόντος στην Πολωνία.

Επίθεση Ρώσων με 3 Kinzhal στο Κίεβο – Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία για αεροπορική επιδρομή των Ρώσων με πυραύλους και drones κηρύχθηκε σε δύο κύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι επιτέθηκαν με τουλάχιστον τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal κατά του Κιέβου, όπου όπως αναφέρεται, υπήρξαν μεγάλες εκρήξεις.
Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα στο Κίεβο και πως εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές περιοχές κυρίως στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Οι πύραυλοι Kinzhal εκτοξεύτηκαν από τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu -95MS καθώς και από Mig - 31K.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως κατάφεραν να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση.
Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε με αναρτήσεις στο Telegram πως από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί ούτε ζημιές.
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε όλα τα οπλικά συστήματα που είχαν εξαπολυθεί καθώς προσέγγιζαν την πόλη υποστήριξε ο Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Κιέβου.
Όπως τόνισε, επρόκειτο για συνδυασμό πυραύλων cruise, βαλλιστικών πυραύλων και drones.
Πάντως, δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν ζημιές στα περίχωρα του Κιέβου.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι Ουκρανοί κήρυξαν συναγερμό για αεροπορική επίθεση δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτα σε πολλές περιοχές όπως σε Dnepropetrovsk, Kirovograd, Nikolaev, Poltava, Sumy, Kharkiv, Οδησσό, Chernihiv. Zhytomyr και Cherkasy.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο συναγερμός ήχησε για τουλάχιστον 8 ώρες στο Kharkiv.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, Πολωνικά και συμμαχικά καταδιωκτικά μαχητικά απογειώθηκαν εσπευσμένα προληπτικά, ανέφερε η επιχειρησιακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας μέσω X.
Πρόκειται για συχνό μέτρο όταν η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε περιφέρειες της δυτικής Ουκρανίας.

Πυραυλικό πλήγμα με 9 νεκρούς και 29 τραυματίες στο Krivoy Rog

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση ρωσικού πυραύλου στην πόλη Krivoy Rog της κεντρικής Ουκρανίας στην περιφέρεια Dnipropetrovsk, ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας στις 12 Ιουνίου.
Πέντε από τους τραυματίες είναι παιδιά, πρόσθεσε σε ανάρτηση στο Telegram.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε ή τα θύματα.
«Η αστυνομία τεκμηριώνει ένα ακόμη ρωσικό έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ihor Klymenko σε ανάρτησή του στο Telegram.
Μια έκρηξη αναφέρθηκε αρχικά στην πόλη από τον δήμαρχο της πόλης Oleksandr Vilkul στις 3:51 μ.μ.
Αμέσως μετά, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Dnipropetrovsk Serhii Lysak ανέφερε ότι ένας πύραυλος έπληξε μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη.

Πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία με black out 20 ώρες το 24ωρο

Σύντομα οι Ουκρανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με black out 20 ωρών την ημέρα, το «χειρότερο σενάριο» μέχρι πρότινος εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να επισκευάσει και να υπερασπιστεί σωστά την ενεργειακή της υποδομή από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε στο Κίεβο ο εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK Dmytro Sakharuk σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent.
Η εταιρεία έχει αξιολογήσει διάφορα σενάρια, με το χειρότερο να βασίζεται στη συνέχιση του status quo - έλλειψη αεράμυνας για την προστασία των ζωτικών υποδομών και τη χρηματοδότηση για επισκευές.
Ακόμα κι αν η χώρα κάνει επισκευές, χωρίς πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, η Ρωσία μπορεί εύκολα να συνεχίσει να στοχεύει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας όπως θέλει.
Σύμφωνα με αυτό που θεωρεί το χειρότερο σενάριο, η ίδια η DTEK θα συνέχιζε να λειτουργεί με περίπου το 10% των προπολεμικών επιπέδων παραγωγής θερμικής ενέργειας και τα ελλείμματα θα ήταν περίπου 2-4 γιγαβάτ (GW) την ημέρα.
Το έλλειμμα σε ολόκληρο το σύστημα θα είναι περίπου 25%, οδηγώντας αναμφίβολα σε παρατεταμένες διακοπές ρεύματος που θα έφταναν μέχρι και τις 20 ώρες το 24ωρο.
Μια ρωσική επίθεση στις 11 Απριλίου κατέστρεψε τον κρατικό θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypillia της Centrenergo στην περιφέρεια Κιέβου, οδηγώντας στην καταστροφή του 100% της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας.
Η Ρωσία κατέστρεψε νωρίτερα τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Zmiiv της εταιρείας κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 22 Μαρτίου στην Περιφέρεια του Kharkiv και ένα άλλο εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατάληψη από το 2022.
Σε αυτό το σενάριο, οι μεγάλες μονάδες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αισθάνονται την απουσία ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, οι αμυντικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αισθανθούν την πίεση τον Δεκέμβριο και σημαντικές υποδομές όπως τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης τον Ιανουάριο του 2025, εκτιμά η εταιρεία.

Έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο – O Putin ενημερώθηκε για την πρόοδο στο ουκρανικό μέτωπο

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε συνάντηση τμε τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους διοικητές περιφερειών αργά το βράδυ της 11ης Ιουνίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Χθες, αργά το βράδυ, ο Vladimir Putin είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Andrey Belousov, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov και διοικητές περιφερειών που είναι επίσης διοικητές ομάδων μάχης.
Ο αρχηγός του κράτους και αρχιστράτηγος ενημερώθηκε για την πρόοδο στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και τα σχέδια για συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων» είπε ο Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος άκουσε μεμονωμένα τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση μετά τη σύσκεψη και είχε ξεχωριστές συναντήσεις μαζί τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία προειδοποιεί τα F-16 θα καταρριφθούν εντός 20 ημερών, η Ουκρανία θα κρύψει τα F-16 της σε χώρες του ΝΑΤΟ

Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο από τα F-16 Fighting Falcons, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας πιθανότατα θα κρατήσει μερικά από αυτά τα μαχητικά μακριά από την Ουκρανία - σε αεροπορικές βάσεις σε κράτη του ΝΑΤΟ - για να τα προστατεύσει από πιθανή ρωσική επίθεση.
Ο Serhii Holubtsov, ανώτερος αξιωματούχος στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που οι δυτικοί σύμμαχοι προμήθευαν στην Ουκρανία θα σταθμεύσουν σε ξένες αεροπορικές βάσεις για να τα προστατεύσουν από πιθανή ρωσική επίθεση.
Ο Holubtsov τόνισε: «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός αεροσκαφών που θα σταθμεύσουν σε ασφαλείς αεροπορικές βάσεις εκτός της Ουκρανίας, ώστε να μην στοχοποιηθούν.
Και αυτό θα είναι το αποθεματικό μας, εάν χρειαστεί, για την αντικατάσταση ελαττωματικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης».
Ο Holubtsov ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία ήταν προετοιμασμένη για τα F-16 που θα παραλάμβανε από τους συμμάχους το 2024 και 2025.
Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Νορβηγίας, έχουν υποσχεθεί να δωρίσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα F-16 αυτό το καλοκαίρι.
Η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στα F-16 που επιχειρούν έξω από την Ουκρανία έχει ενισχυι με συχνές προειδοποιήσεις από τη Μόσχα.
Για παράδειγμα, ο γενικός διευθυντής Sergey Shmotyev μιας ρωσικής εταιρείας που ονομάζεται Fores είπε ότι θα απονείμει 15 εκατομμύρια ρούβλια , ή 168.000 δολάρια, για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 που θα καταρριφθεί στην Ουκρανία.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoygu, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία, δήλωσε στα τέλη του 2023 ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας πιθανότατα θα καταρρίψουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία σε διάστημα 20 ημερών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin είπε τον Μάρτιο του 2024 ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία θα ήταν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών στρατευμάτων από αεροδρόμια του ΝΑΤΟ.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Οι μέρες των Zelensky και Andrei Yermak είναι μετρημένες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν σαφή μηνύματα στο Κίεβο ότι οι μέρες του Vladimir Zelensky και του επικεφαλής του γραφείου του, Andrei Yermak, στην εξουσία είναι μετρημένες, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Ο αναλυτής σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύουν όλο και περισσότερο άρθρα που επικρίνουν τον Zelensky και την κατάσταση στο Κίεβο, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει προετοιμασίες για την απομάκρυνση του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου.
Για παράδειγμα, στα τέλη Μαΐου, οι Financial Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι στο γραφείο του Zelensky βασίλευε παράνοια.
«Αν ήμουν ένας από τους συμβούλους του Ζελένσκι ή ο μάλλον τρομερός επικεφαλής του γραφείου του, Andrei Yermak, θα τους έδειχνα άρθρα σαν αυτό και θα προειδοποιούσα και τους δύο ότι οι μέρες τους στην εξουσά της Ουκρανίας είναι μετρημένες, ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να ενεργούν και να σκεφτούν να τα μαζέψουν» τόνισε ο Μερκούρης.
Ο Αλέξανδρος Μερκούρης κάλεσε επίσης να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι αντί του προέδρου των ΗΠΑ Biden, η Αντιπρόεδρος Haris, η οποία δεν χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού στην Ουάσιγκτον, θα πάει στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία.
«Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν πραγματικά να απομακρύνονται από τον Zelensky και μπορεί να αναζητούν κάποιον άλλο», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Lars Bern (Σουηδική Ακαδημία): Οι δυτικές χώρες κάνουν λάθος υποστηρίζοντας μια δικτατορία στην Ουκρανία

Η Ρωσία επιδιώκει να αποστρατικοποιήσει την Ουκρανία και δεν δίνει μάχη για εδάφη, αλλά η Δύση αρνείται να το καταλάβει, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την Ουκρανική δικτατορία με όπλα, δήλωσε ο Lars Bern, μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας, σε συνέντευξή του στο SwebbTV.
«Οι άνθρωποι βγάζουν θεμελιωδώς λανθασμένα συμπεράσματα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο στόχος είναι να καταστραφεί ο ουκρανικός στρατός».
Την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες, αντίθετα, συνεχίζουν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα και χρήματα, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη κατανόησης της τρέχουσας κατάστασης, πιστεύει ο Lars Bern.
Επιπλέον, μετά τη λήξη των προεδρικών εξουσιών του Zelensky, η Ουκρανία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε δικτατορία.
«Πρόκειται για καθαρή δικτατορία και ξοδέψαμε 100 δισεκατομμύρια για αυτό», κατέληξε ο Lars Bern

Jeffrey Sachs (Αμερικανός επενδυτής): Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό λόγω της αυξανόμενης επιρροής των BRICS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται την αυξανόμενη επιρροή των BRICS στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος και επενδυτής Jeffrey Sachs.
«Η οικονομία των BRICS είναι μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους
Αυτό είναι το πρόβλημα στο οποίο επικεντρώνομαι συνεχώς, φυσικά, υπάρχει ένα είδος πανικού σε επίπεδο νευρωτικής κατάστασης» τόνισε ο Jeffrey Sachs.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τώρα ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο εύκολα όσο πριν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν απομονωμένες ακόμη και σε ζητήματα όπως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, πρόσθεσε ο Sachs.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι το συνολικό ΑΕΠ των χωρών BRICS είναι πλέον μεγαλύτερο από το συνολικό ΑΕΠ των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών της Δύσης…
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι αυτή η τάση θα αυξηθεί.

Η Τσεχία σχεδιάζει να αποκτήσει έως 77 γερμανικά τανκς Leopard 2Α8

Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει, από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έως και 77 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A8 τα επόμενα χρόνια.
Τα νέα άρματα μάχης προορίζονται να αντικαταστήσουν άρματα μάχης ξεπερασμένης σοβιετικής ή ρωσικής τεχνολογίας, μερικά από τα οποία έχουν σταλεί από την Πράγα στο Κίεβο μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η διαδικασία απόκτησης (αρμάτων μάχης) σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι αναμφίβολα συμφέρουσα», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala σε δημοσιογράφους, χωρίς να κατονομάσει άλλους εταίρους.
Η Τσεχία θα αγοράσει 61 άρματα μάχης, ενώ εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης άλλων 16, είπε ο Fiala, συμπληρώνοντας ότι το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο τσεχικός στρατός θα παραλάβει επίσης 30 άρματα μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα για την τεχνολογία που θα μεταφερθεί στην Ουκρανία, ενώ θα αγοράσει άλλα 15 Leopard του συγκεκριμένου τύπου.

Στην Κούβα το ρωσικό stealth υποβρύχιο Yasen

Ο Βόρειος Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού, που πραγματοποιεί ασκήσεις για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας έφτασε στην Κούβα την Τετάρτη (12/6/2024), όπου ελλιμενίστηκε στην πρωτεύουσα Αβάνα, μόλις 350 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο στολίσκος αποτελείται από δύο πολεμικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου επίθεσης Yasen-M Class και της φρεγάτας Admiral Gorshkov, που αντιπροσωπεύουν μακράν τα δύο πιο ισχυρά ναυτικά όπλα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα πλοία θα πραγματοποιήσουν προσομοιωμένα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εναντίον εχθρικών θαλάσσιων στόχων που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων.
Επίσης η φρεγάτα Gorshkov θα λάβει μέρος και σε άσκηση με σενάριο την αντιμετώπιση αεροπορικής επιδρομής χρησιμοποιώντας τα πυροβόλα και τα αντιαεροπορικά του συστήματα.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου.
sub_yassen.JPG
Επικρατεί πανικός - Η 125η ταξιαρχία των Ουκρανικών Δυνάμεων εγκατέλειψε τις θέσεις της κοντά στο Kharkiv

Η 125η ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Lviv, η οποία εγκατέλειψε τις θέσεις της κοντά στο Kharkv, δεν ήταν καλά προετοιμασμένη στη ζώνη μάχης για περισσότερα από δύο χρόνια τόνισε Ουκρανός στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι We Ukraine ανέφερε ότι το Κρατικό Γραφείο Έρευνας άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον 28 διοικητών της 125ης ξεχωριστής ταξιαρχίας χερσαίων δυνάμεων που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην περιοχή του Kharkiv κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τον ρωσικό στρατό.

Οι Ουκρανοί έχασαν 600 στρατιώτες σε σφοδρές μάχες στο Donetsk

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 600 στρατιωτικούς (νεκροί, τραυματίες) σε συγκρούσεις με τη ρωσική ομάδα μάχης Νότος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Ο εχθρός έχασε έως και 600 στρατιωτικούς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 αυτοκίνητα μεταξύ άλλων στρατιωτικών απωλειών σε συγκρούσεις με τη νότια ομάδα τις τελευταίες 24 ώρες» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι η ομάδα μάχης Νότος έχει επίσης απωθήσει δύο ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Εν τω μεταξύ η ρωσική κεντρική ομάδα μάχης απέκρουσε επτά αντεπιθέσεις στο Donetsk, όπου οι Ουκρανοί έχουν χάσει έως και 350 στρατιώτες.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν πυραυλικό πλήγμα στην Σεβαστούπολη αλλά απέτυχαν

Η επίθεση με πυραύλους απωθήθηκε πάνω από τη Σεβαστούπολη, όλοι οι εναέριοι στόχοι καταστράφηκαν ψηλά στον ουρανό, οι περισσότεροι από αυτούς πάνω από την υδάτινη περιοχή, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Mikhail Razvozhaev.
Σύμφωνα με επιχειρησιακές πληροφορίες από την υπηρεσία διάσωσης, δεν υπάρχουν ζημιές σε αντικείμενα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Razvozhaev σημείωσε ότι ο τύπος των πυραύλων που καταρρίφθηκαν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.
Οι υπηρεσίες διάσωσης, είπε, συνεχίζουν να εργάζονται.
«Υπενθυμίζω σε όλους: δεν πρέπει να πλησιάζετε πυρομαχικά και θραύσματα και, επιπλέον, πρέπει να αναφέρετε αμέσως επικίνδυνα ευρήματα καλώντας το 112.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά ρωσικά συνοριακά εδάφη, πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πραγματοποιούν δολιοφθορές.
Υπάρχει μόνιμο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Σεβαστούπολη.

bankingnews.gr