Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν δυσμενή τη συμφωνία των Πρεσπών...

 

Η τελευταία έρευνα του ελληνικού ιδρύματος «ΕΛΙΑΜΕΠ» έδειξε ότι για το 38% των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια, γράφουν σήμερα τα media των Σκοπίων.

Μας υποσχέθηκαν ότι μετά την αλλαγή του ονόματος όλα θα είναι διαφορετικά, αλλά είμαστε ακόμα στην αίθουσα αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο εντεταλμένος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος χθες του είπε εμμέσως να μην ζήσει σε μια ψευδαίσθηση με τις απόψεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 Ο Μίτσκοσκι ανταποδίδει σήμερα, λέγοντας «ζω σε μια πραγματικότητα στην οποία 600 χιλιάδες συμπολίτες ζουν με 150 δηνάρια την ημέρα.

»Η αλήθεια μερικές φορές πονάει και ουρλιάζει, γιατί είπαν ψέματα σε έναν λαό, ο οποίος έκανε τα πάντα για αυτήν την ψευδαίσθηση, όπως κανένα άλλο έθνος, παράτησε τη σημαία, στο τέλος της συνταγματικής ονομασίας, δυστυχώς είμαστε ακόμα στην αίθουσα αναμονής, όχι στο τραπέζι. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη συμπεριφορά τους», λέει ο Μίτσκοσκι.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν ένα μωρό που όλοι χαμογελάμε, αλλά δεν κάναμε αρκετά για να το μεγαλώσουμε, είναι η εκτίμηση του Νίκου Κοτζιά, ενός από τους υπογράφοντες τη συμφωνία πριν από έξι χρόνια.

Προσβλητική η ονομασία Σλαβομακεδόνες…

Αν και σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του έκανε προσβλητικά σχόλια αποκαλώντας μας «Σλαβομακεδόνες», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο χθες το βράδυ στην Αθήνα στάθηκε δημόσια πίσω από τη χώρα.

Κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διορθώσει την αδικία της πολύ μεγάλης αναμονής της Βόρειας Μακεδονίας, στον δρόμο της οποίας η Βουλγαρία στέκεται πλέον εμπόδιο.

– Η λύση είναι πολύ απλή. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στη βουλγαρική κυβέρνηση: «δεν θα ψηφίσουμε ποτέ την ένταξή σας στη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν εγκαταλείψετε το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι καλή πρόταση, Νικόλα; , δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Στα χθεσινά πάνελ και συζητήσεις μαραθώνιου, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζάεφ, αρκετοί συμμετέχοντες έστειλαν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μηνύματα στον Μίτσκοσκι και τον Μητσοτάκη να παραμείνουν πιστοί στη Συμφωνία, η οποία, όπως είπε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με ένα βίντεο, θα πρέπει να παραμείνει ένας πυλώνας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης.

– Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μαρτυρία της δύναμης της διπλωματίας, του διαλόγου και των συμβιβασμών. Η συμφωνία όχι μόνο έλυσε τη διαφορά για το όνομα, αλλά άνοιξε επίσης δρόμους για νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ελεγχόμενες ανταλλαγές και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο προσωπικός του εκπρόσωπος, ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έγινε χθες 85 ετών και έλαβε το Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, μετά από 25 χρόνια μεσολάβησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, λέει ότι η επίτευξη συμβιβασμού ήταν δύσκολη, αλλά ότι η πρόκληση να γίνει αυτός ο συμβιβασμός αποδεκτή από το μέλλον πολιτικών και στις δύο χώρες.

– Ζούμε σε μια επικίνδυνη περίοδο, ζούμε στον πραγματικό κόσμο, και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες, επομένως οι άνθρωποι στην εξουσία θα πρέπει να σεβαστούν αυτές τις συμφωνίες. Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν κόσμο φαντασίας, δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο, δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, πρώην μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Η τελευταία έρευνα του ελληνικού ιδρύματος «ΕΛΙΑΜΕΠ» έδειξε ότι για το 38% των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια.

Το 28 τοις εκατό δήλωσε ότι είναι κάπως χρήσιμη και μόνο το εννέα τοις εκατό ότι είναι πολύ χρήσιμη.

Sitel

The Hellenic Information Team