Άντονι Μπλίνκεν: Οι προτάσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν μπορούν να εφαρμοστούν...

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Χαμάς έχει προτείνει «αρκετές αλλαγές» στην απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός και ότι ορισμένες από αυτές ήταν εφαρμόσιμες, αλλά άλλες όχι.

Πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Χαμάς ως απάντηση υπερβαίνουν ό,τι είχε αποδεχθεί προηγουμένως το κίνημα στις συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος δεν αποκάλυψε αυτές τις αλλαγές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι μεσολαβητές θα προσπαθήσουν «να συνάψουν αυτή τη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και υπουργός Εξωτερικών Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπε ότι η τρέχουσα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθούν τα χάσματα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Υπουργός του Κατάρ πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής σε αυτή τη σύγκρουση την πρόσφατη περίοδο και υπάρχει μια σαφής και σταθερή έκκληση να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».

 Η Χαμάς απαιτεί αμερικανικές εγγυήσεις

Μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι η Χαμάς απάντησε χθες, Τρίτη, σε ένα σχέδιο εκεχειρίας τριών σταδίων με στόχο τον τερματισμό του οκτάμηνου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Η Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι η θετική της απάντηση «ανοίγει έναν ευρύ δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας».

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι η Χαμάς «άλλαξε όλα τα κύρια και πιο σημαντικά κριτήρια» και περιέγραψε την απάντηση του κινήματος ως απόρριψη της πρότασης του Μπάιντεν να απελευθερώσει τους ομήρους.

Ένας αξιωματούχος, όχι από το Ισραήλ , αλλά που είναι ενημερωμένος, ανέφερε ότι η Χαμάς πρότεινε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας αποκάλυψαν ότι η Χαμάς θέλει γραπτές εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να υπογράψει πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Οι δύο αιγυπτιακές πηγές και μια τρίτη πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες ανέφεραν ότι η Χαμάς ανησυχεί ότι η τρέχουσα πρόταση δεν παρέχει ρητές εγγυήσεις σχετικά με τη μετάβαση από την πρώτη φάση του σχεδίου, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων , στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι η Χαμάς θα αποδεχόταν το σχέδιο εάν λάβει εγγυήσεις και εφ’ όσον η Αίγυπτος θα συμφωνούσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αυτό το αίτημα.

Πρόταση να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Στα τέλη Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια πρόταση για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα , η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια, λέγοντας ότι «είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».

Το πρώτο στάδιο

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση γυναικών, τραυματιών και ηλικιωμένων ομήρων που κρατά η Χαμάς, εκατοντάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, και την επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας στις περιοχές τους.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Εξήγησε ότι κατά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για να φτάσει στη δεύτερη φάση, όπου θα ορίζεται ο τερματισμός του πολέμου.

Η δεύτερη φάση

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι στη δεύτερη φάση της πρότασης θα απελευθερωθούν οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι, ενώ οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποσύρονται από τη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται και η ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνεται με ρυθμό 600 φορτηγών την ημέρα.

Το τρίτο επίπεδο

Στην τρίτη φάση θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team