Οι ΗΠΑ θα άρουν, μετά από 10 χρόνια, το εμπάργκο στην παράδοση όπλων στην ουκρανική ταξιαρχία Αζόφ. Η αντίδραση της Μόσχας...

 Μετά από εμπάργκο 10 ετών, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραδώσει στρατιωτική βοήθεια στην ταξιαρχία του Αζόφ στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μαχητές αυτής της μονάδας δοξάζονται στην Ουκρανία για τη στωικότητα με την οποία υπερασπίστηκαν το λιμάνι της Μαριούπολης τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, αλλά τους μισεί η Μόσχα, η οποία τους κατηγορεί ως «ναζί».

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι η 12η Ειδική Ταξιαρχία Αζοφικής της Ουκρανικής Εθνοφρουράς έχει περάσει την επιθεώρηση που απαιτείται από την αμερικανική νομοθεσία και δικαιούται να λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ», ανακοίνωσε η ταξιαρχία στον λογαριασμό της στο Telegram, καλωσορίζοντας μια «νέο σελίδα» στο «ιστορικό» της.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο δήλωσε ότι είχε διεξαγάγει «ενδελεχή επανεξέταση» και ότι «δεν βρήκε στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την ουκρανική ταξιαρχία.

Το Αζόφ ιδρύθηκε το 2014 ως εθελοντική μονάδα που πολεμά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Αργότερα, ενσωματώθηκε στην Ουκρανική Εθνοφρουρά ως σύνταγμα και στη συνέχεια ως ταξιαρχία.

 Οι μαχητές της κέρδισαν τη φήμη των ηρώων μεταξύ πολλών Ουκρανών για την επίμονη αλλά τελικά ανεπιτυχή υπεράσπιση της χαλυβουργίας Azovstal κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό το 2022.

Κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν τα μέλη του Αζόφ ότι διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων πράξεων βασανιστηρίων.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η σημερινή ταξιαρχία είναι διαφορετική από την εθελοντική πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι δεσμοί μεταξύ του Αζόφ και των υπερεθνικιστικών κύκλων τροφοδότησαν την αφήγηση του Κρεμλίνου, το οποίο ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε την εισβολή εν μέρει για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε την αμερικανική απόφαση την Τρίτη, δηλώνοντας: «Μια τέτοια ξαφνική αλλαγή στη θέση της Ουάσιγκτον δείχνει ότι δεν θα σταματήσουν σε τίποτα στην προσπάθειά τους να συντρίψουν τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία και τον Ουκρανό λαό ως εργαλείο, ακόμη και έτοιμοι να φλερτάρουν με τους νεοναζί». 

The Hellenic Information Team