Fake το σχέδιο δολοφονίας Zelensky...

 Fake το σχέδιο δολοφονίας Zelensky -  Απεγνωσμένο προπέτασμα καπνού από το ουκρανικό καθεστώς που πέφτει με πάταγοΔύο Ουκρανοί αξιωματικοί της αντικατασκοπείας συνελήφθησαν για φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Volodymyr Zelensky.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση;

Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Volodymyr Zelensky.
Οι δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν στις 7 Μαΐου λέγεται ότι είναι συνταγματάρχες της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (UDO), της εγχώριας υπηρεσίας αντικατασκοπείας της χώρας.
Ο πολιτικός αναλυτής Alexander Asafov επισημαίνει το χρονικό πλαίσιο της υποτιθέμενης συνωμοσίας.

Αποπροσανατολισμός για να μείνει στην εξουσία ο Zelensky

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε μετά από έναν δρακόντειο νόμο επιστράτευσης, μια απεγνωσμένη προσπάθεια ανατροπής της συνεχιζόμενης υποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων.
Δεν πρέπει επίσης να περνά απαρατήρητο ότι η πενταετής θητεία του Zelensky εκπνέει στις 20 Μάιου.
Μετά από αυτή την ημερομηνία, καθήκοντα προέδρου θα πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα.
Όμως ο Zelensky αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμα κατά παράβαση του νόμου.
Η υποτιθέμενη συνωμοσία «θα μπορούσε να είναι ένα τεχνητό ιδεολογικό κατασκεύασμα με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από πραγματικά σημαντικά ζητήματα, όπως η αναγκαστική επιστράτευση και η ανάπτυξή τους στην πρώτη γραμμή», είπε ο Asafov στο Sputnik.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα «για τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, και μια σειρά άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της νομιμότητας του Zelensky».

Έντονη εσωτερική διαμάχη για την εξουσία

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι έχει ξεσπάσει σκληρή διαμάχη στον στενό κύκλο του Zelensky, μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και του πρώην αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valery Zaluzhny και άλλων στρατηγών για την αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση.
Ο Zaluzhny αποπέμφθηκε ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο — αλλά έκτοτε ο πρώην αρχιστράτηγος είναι…εξαφανισμένος.
Εάν η απόπειρα δολοφονίας δεν είναι fake, τότε είναι πιθανό ο ουκρανικός στρατός να προσπάθησε να απαλλαγεί από τον Zelensky, σύμφωνα με τον Asafov.
Η συνωμοσία θα μπορούσε επίσης να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία μεταξύ πολιτικών φατριών στο Κίεβο.
«Υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός», είπε ο Asafov.
«Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά έντονη τώρα και ότι υπάρχουν ολιγάρχες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρηματοδοτούν διάφορες διαδικασίες πληροφόρησης.
Επιπλέον, ελλείψει εκλογών, ο Zelensky πάψει εντελώς να είναι νόμιμος σε λίγες ημέρες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αναδυόμενη εσωτερική διαμάχη», εκτιμά ο ειδικός.

Η Δύση κοιτάζει και εναλλακτικό πρόεδρο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Asafov, οι Ουκρανοί πολιτικοί εμπλέκονται σε έναν παρασκηνιακό αγώνα.
Μερικοί από τους ανταγωνιστές του Zelensky είτε διαμένουν στο εξωτερικό είτε ταξιδεύουν συχνά εκεί για διαβουλεύσεις.
Φιγούρες όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko έχουν ιστορικό στενής συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) αποκάλυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Δύση ανησυχεί εξαιρετικά για την αυξανόμενη αντιδημοφιλία του Zelensky στο εσωτερικό και έχει εντείνει την αναζήτησή της για έναν εναλλακτικό πρόεδρο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Δύση επικοινώνησε με τους Petro Poroshenko, Vitaly Klitschko, Andriy Yermak, Valery Zaluzhny και τον πρώην πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Dmytro Razumkov.
Η Ρωσία πιστεύει ότι τα εν λόγω άτομα θα μπορούσαν να γίνουν βασικοί παίκτες εάν χρειαστεί επείγουσα αλλαγή στην ηγεσία του καθεστώτος του Κιέβου.

www.bankingnews.gr