Οι δηλώσεις του γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από μια ακόμη ρωσική σφαγή στο Χάρκοβο, έχουν ανοίξει ένα ανησυχητικό σενάριο.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν φυσικά άμεση και εμπρηστική.
Όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «μια αμερικανική επίθεση εναντίον ρωσικών στόχων θα σήμαινε την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Γιάνκηδες είναι ακόμα πιο προσεκτικοί από τους Πολωνούς», απαντώντας έτσι στον Πρόεδρο Ντούντα, ο οποίος είχε ανακοινώσει πρόθεση να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη χώρα του.
Συνασπισμός κρατών εκτός ΝΑΤΟ…
Σε αυτό το ήδη εξαιρετικά επικίνδυνο πλαίσιο, διάφορες κυβερνήσεις στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη εργάζονται στα παρασκήνια.
Η Λιθουανία έχει ήδη δηλώσει την προθυμία της να στείλει άνδρες για να εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό, η Λετονία και η Εσθονία βρίσκονται επίσης στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ άλλες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Ελσίνκι, προφανώς σκέφτονται έναν συνασπισμό κρατών, εκτός ΝΑΤΟ, για να επέμβουν άμεσα για την υπεράσπιση του Κιέβου.
Μια επιλογή που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι εδώ και καιρό και που θα μπορούσε να βρει λίγο πολύ άμεση υποστήριξη από το Λονδίνο και το Παρίσι.
Τείχος Drones
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες η Πολωνία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα «τείχος drones» που θα προστατεύει τα σύνορά τους.
«Αυτό είναι κάτι εντελώς νέο: drones που αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, από τη Νορβηγία στην Πολωνία, σκοπός των οποίων θα είναι η προστασία των συνόρων μας και με άλλες τεχνολογίες», ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Agnè Bilotaitè.
«Όχι μόνο φυσικές υποδομές και συστήματα επιτήρησης, αλλά και drones και άλλες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να προστατευτούμε από προκλήσεις από εχθρικές χώρες καθώς και να αποφύγουμε το λαθρεμπόριο», πρόσθεσε.
Με το λεγόμενο «τείχος των drone», τα συμμετέχοντα κράτη θα παρακολουθούν τα σύνορα σταματώντας τα drones που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο και προκλήσεις από εχθρικές χώρες, ιδιαίτερα τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με συγκεκριμένα συστήματα.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τους τόνους.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, «με την επιφύλαξη του γεγονότος ότι ο πόλεμος πάντα φέρνει μαζί του άγνωστα, αυτή η αφήγηση σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ευρύτερης σύγκρουσης μου φαίνεται πάντα αντιπαραγωγική».
Την παραίτηση του νούμερο 1 του ΝΑΤΟ ζήτησε ο γραμματέας της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι
«Αν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αφήστε τον Στόλτενμπεργκ, τον Μακρόν και όλους τους βομβαρδιστές που θέλουν πόλεμο να πάνε εκεί, το να σκεφτόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας να πεθάνουν στην Ουκρανία ή να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας για να σκοτώσουν στη Ρωσία είναι τρέλα. Αυτός ο κύριος που μιλάει για λογαριασμό μου, αφού μιλάει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, είτε ζητάει συγγνώμη είτε παραιτείται. Γιατί ο ιταλικός λαός δεν σας έχει δώσει καμία εντολή να πυροβολήσετε στη Ρωσία» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, η Λέγκα είναι έτοιμη να καταθέσει μια ατζέντα ή μια κοινοβουλευτική ερώτηση για να λογοκρίνει τα λόγια του γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Και ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο μίλησε επίσης για την έλλειψη συντονισμού του Στόλτενμπεργκ με τις άλλες χώρες μέλη.
«Ο Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας μιας οργάνωσης. Όταν επιλέγεις μια άποψη, οφείλεις να συγκεντρώνεις τους ηγέτες αυτών των εθνών και αν ψηφιστεί η γνώμη του Στόλτενμπεργκ τότε αυτό είναι θεμιτό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι λάθος να αυξάνεται η ήδη δραματική ένταση. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ώστε να μην ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οικοδομηθεί μια άμεση εκεχειρία τους επόμενους μήνες».
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταλιάνι: «Κάθε απόφαση (του ΝΑΤΟ) πρέπει να λαμβάνεται με συλλογικό τρόπο. Δεν θα στείλουμε Ιταλό στρατιώτη στην Ουκρανία και τα στρατιωτικά όργανα που στέλνει η Ιταλία χρησιμοποιούνται εντός της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε για την ειρήνη. Τα μηνύματα που έρχονται από τη Ρωσία προκαλούν επίσης έναν υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται, αλλά πρέπει να τον μειώσουμε», δήλωσε.
Ansa, Il Tempo,
—