«Ιστορική ομολογία του Αρμένιου πρωθυπουργού Πασινιάν: Οι Τούρκοι δεν διέπραξαν γενοκτονία κατά των Αρμενίων!»...

 Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών:

 «Η Τουρκία δεν διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων. Ο

ισχυρισμός της γενοκτονίας επινοήθηκε από την ΕΣΣΔ για να επιδεινώσει τις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοποριακή στάση του σχετικά με τα γεγονότα του 1915, γράφουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι απόψεις του Πασινιάν έκαναν πολύ θόρυβο στον ρωσικό Τύπο.

«Το εφηύρε η ΕΣΣΔ»

Κατηγορώντας τη Ρωσία, ο Πασινιάν είπε: «Ο ισχυρισμός της γενοκτονίας επινοήθηκε από την ΕΣΣΔ για να επιδεινώσει τις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας», όπως είπε, σύμφωνα με την Yeni Safak.

Επίσης, η Hurriyet σημειώνει:

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς για τη «γενοκτονία των Αρμενίων» σχετικά με τα γεγονότα του 1915 και κατηγόρησε τους Σοβιετικούς, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος φιλορωσικών συμφερόντων και Αρμενίων αντιπάλων.

Σε μια ομιλία που έδωσε τον Απρίλιο, ο Πασινιάν προσέγγισε τα γεγονότα στην οθωμανική γεωγραφία το 1915 από μια νέα οπτική γωνία και προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, λέγοντας:

 «Το 1915, ο αρμενικός λαός γνώρισε μια μεγάλη σφαγή και καταστροφή. Η πραγματική έκταση αυτής της καταστροφής θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αποκαλύπτοντας τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές.

«Η γενοκτονική προσέγγιση, η οποία προήλθε από το 1946 για να χρησιμοποιηθεί κατά της Τουρκίας, η οποία ετοιμαζόταν να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη σοβιετική περίοδο, απαιτεί εξήγηση», είπε. (Η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952), γράφει η Hurriyet.

The Hellenic Information Team