Τουρκία: Νέος κανονισμός Πολέμου και Γενικής Επιστράτευσης υπογράφηκε από τον Ερντογάν...


 Η Τουρκία εξέπληξε την τοπική και διεθνή κοινή γνώμη πριν από λίγες ημέρες με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απαιτεί τον εκσυγχρονισμό των «Κανονισμών Πολέμου και Γενικής Επιστράτευσης», το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα και τους στόχους της απόφασης.

Παραδόξως, η Τουρκία δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κανονισμούς 52 σελίδων για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εάν η Τουρκία εισέλθει σε εμπόλεμη κατάσταση και κηρύξει γενική επιστράτευση.

Το σύστημα αυτό χρονολογείται από το 1990, αλλά τροποποιήθηκε και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Οι ειδικοί στις τουρκικές υποθέσεις πιστεύουν ότι αυτό το βήμα είναι σύμφωνο με τις αλλαγές που βλέπει ο κόσμος τώρα, με την πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου που ώθησε ορισμένες χώρες να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς εξοπλισμών τους, και η Τουρκία είναι όπως άλλες χώρες που εξασφαλίζουν την ύπαρξή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera Mubasher.

Ένα αναμενόμενο μέτρο στην ασταθή διεθνή συγκυρία

Ο συγγραφέας και ερευνητής για τις τουρκικές υποθέσεις, Taha Odeh Oglu, εξέφρασε στο Al Jazeera Live ότι δεν εξεπλάγη από αυτό το βήμα, ειδικά επειδή το κυβερνών κόμμα είπε ότι θα είχε εφαρμοστεί πριν από τον σεισμό του 2023, αλλά αναβλήθηκε λίγο μετά τον σεισμό.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός, ειδικά επειδή υπήρξαν γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες που μας έκαναν να σταματήσουμε εκεί, όπως η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Σλοβακίας και η δολοφονία του Ιρανού προέδρου, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν μια απόπειρα δολοφονίας και όχι απλώς ένα ατύχημα, επιπλέον της εξέλιξης της πορείας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τις τελευταίες ημέρες».

Ο Odeh Oglu επεσήμανε τον κίνδυνο των ένοπλων οργανώσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, όλα αυτά ώθησαν τον πρόεδρο να υπογράψει αυτούς τους κανονισμούς, ειδικά από τη στιγμή που υπήρξαν δηλώσεις από τον Ερντογάν για την πιθανότητα έναρξης στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα μπορούσε να επεκταθεί στη Συρία.

«Εθνική ενότητα στους κινδύνους της χώρας»…

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις, ο Τούρκος συγγραφέας επεσήμανε την προσέγγιση που σημειώθηκε μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, εκπροσωπούμενη από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκούρ Οζάλ, εξηγώντας: «Το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη εθνικής ενότητας και ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθούν ενάντια σε οποιουσδήποτε κινδύνους  που «Μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα».

Πρόσθεσε: «Είδαμε πριν από λίγες μέρες την προεδρική χάρη σε ορισμένους ανώτερους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 1997 και αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σύμφωνα με αρκετούς Τούρκους».

Στη συνέντευξή του με το Al Jazeera Mubasher, ο Odeh Oglu μίλησε για την επιθυμία της κυβέρνησης να μην συγκρουστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επόμενη περίοδο, καθώς επιδιώκει να δώσει προσοχή σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα που είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Πρόσθεσε: «Η Τουρκία επιδιώκει να δώσει προσοχή σε εξωτερικά ζητήματα που είναι ανάλογα με την περιφερειακή της ισχύ, ειδικά από τη στιγμή που η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο αλλάζει σημαντικά και όλοι θέλουν να κρατήσουν την έδρα που τους ταιριάζει την επόμενη περίοδο».

The Hellenic Information Team