Στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν πίεση στους ευρωπαίους ομολόγους τους που αντιστέκονται να χρησιμοποιήσουν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen συναντήθηκε με Ευρωπαίους ομολόγους της, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με την αιτιολογία ότι:
- αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και
- μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ και,
- να προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία
«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι επίσης εξοργισμένοι με την επιμονή της Αμερικής να την θεωρούν επικίνδυνη, και επικίνδυνη την δική τους άρνηση να κατάσχουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία,
- όταν κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων και,
- οποιαδήποτε απάντηση της Ρωσίας είναι πιθανό να πέσει στην Ευρώπη και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπαν.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο δημοσίευμα ότι ο οργανισμός θεωρεί τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία «βιώσιμη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης» της Ουκρανίας.
Οι αμερικανικές αποφάσεις και η ρωσική προειδοποίηση
Την παραμονή της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας.
Περιλαμβάνει «απαγόρευση της απόψυξης κρατικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», εξουσιοδότηση στις «αρχές να παρέχουν αποζημίωση στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία» και «χρήση περιουσιακών στοιχείων για την αποκατάσταση της Ουκρανίας».
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear - ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα εκκαθάρισης στον κόσμο.
Η ΕΕ συζητά τρόπους χρήσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να
εγκυμονεί κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος μακροπρόθεσμα
και προέτρεψε «να κοιτάξουμε πέρα από αυτή τη σύγκρουση» και να
αναζητήσουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης του Κιέβου.
Το Κρεμλίνο είπε ότι
η υιοθέτηση τέτοιων αποφάσεων «θα είναι ένα ακόμη βήμα στην παραβίαση
όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε διά
του υπουργού Εξωτερικών της, Sergei Lavrov, πως η Ρωσία θα απαντήσει σε περίπτωση κατάσχεσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.
www.bankingnews.gr