Δημοσκόπηση Metron Analysis...

 

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στην εκτίμηση ψήφου με διαφορά 16,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται καταδεικνύουν αργή και σταθερή φθορά τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διόλου τυχαία σημείωνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία (64%) των ερωτώμενων πολιτών εκιμούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθνση.
Την ίδια στιγμή στο θρίλερ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται 3,4 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ, με 15,4%, έναντι του 12% της Χαριλαόυ Τρικούπη.

ασδσασαδσαδασασδ.JPG

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 32,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,2%, το ΠΑΣΟΚ με 12% και το ΚΚΕ με 9,8%.
Το σκηνικό οκτακομματικής εκπροσώπησης συμπληρώνουν Ελληνική Λύση με 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νίκη με 3,2% και η Νέα Αριστερά με 3,1%
Απεναντίας, οι «Σπαρτιάτες», το ΜέΡΑ25, η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν φαίνονται να καταγράφουν ποσοστό άνω του 3% ικανό να τους διασφαλίσει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. 

Πρόθεση ψήφου - Αρνητική έκπληξη το ΠΑΣΟΚ

2_467.JPG

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι καθαρά πρώτη με 28,8% σκαρφαλώνοντας μάλιστα πάνω από δύο μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 12,8%( +μία μονάδα).
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μονοψήφιο νούμερο (9,9%).

«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα» εκτιμάει το 64%

3_278.JPG

Ως προς τη γενική πορεία της χώρας οι πολίτες εξακολουθούν να εκτιμούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ποιοτικό στοιχείο που με ελάχιστες διαφοροποιήσεις είναι σταθερό σε όλες τις έρευνες.
Πλέον το ποσοστό των ερωτώμενων πολιτών που εκτιμάει ότι η χώρα βαδίζει σε ... λάθος μονοπάτι ανέρχεται στο συντριπτικό 64%.

Επιμένει το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας

Ως προς τις απαντήσεις αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα οι ερωτώμενοι στις αυθόρμητες απαντήσεις τους εξακολουθούν να προκρίνουν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομική τους κατάσταση, αυτά που τα αντιλαμβάνονται ως «ακρίβεια» και «οικονομία», τα οποία αν συνυπολογιστούν αθροιστικά προκρίνονται από το 60% των ερωτηθέντων

5_132.JPG

Αγκάθια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εγληματικότητα και η διαφθορά

Ως προς τους τομείς επιτυχίας/αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ερωτώμενοι εκτιμούν θετικά τις κυβερνητικές επιδόσεις σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσων.
Από την άλλη, οι πολίτες απορρίπτουν τις κυβερνητικές πολιτικές σε θέματα όπως η εγκληματικότητα (78% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση της διαφθοράς (74% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (70% αρνητικές γνώμες).

δ.jpg

Μάλιστα οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις στα ζητήματα του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές τους τελευταίους μήνες, αναδεικνύντας και την αποτυχία τυχόν διορθωτικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων από τα επιμέρους υπουργεία.

ε.jpg

ω.jpg


Παραμένουν χαμηλά στις αξιολογήσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση - Κερδίζει έδαφος ο Κασσελάκης

ka.jpg

Τα εν λόγω ποιοτικά στοιχεία συνεπάγονται και αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες που παραμένουν λιγότερες σε σχέση με πριν μερικούς μήνες την ώρα που καταγράφεται μια βελτίωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και η αρνητική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 75% έχει ιδιαίτερα σημασία ότι και κυβέρνηση έχει και ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.

kmi.jpg

Η εικόνα αυτή αναπαράγεται ως έναν βαθμό και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάλι καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, που παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και μια άνοδος και της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη.
Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πλειοψηφικές αρνητικές γνώμες.

Πολιτικοί αρχηγοί: Ανεβαίνει ο «Κανένας» και απειλεί τον Μητσοτάκη

διμ.jpg

Σχετικά με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός πέρασε σε αυτή τη μέτρηση στην πρώτη θέση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, τρίτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέταρτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και στην πέμπτη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όσους δηλώνουν «Κεντροαριστεροί», με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ όσων αναφέρονται στο Κέντρο και δεξιότερα αυτού.

α-δ.jpg

Πάντως, όταν έρχεται η ώρα της αυθόρμητων απαντήσεων στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τότε τα πράγματα διαφοροποιούνται και το αποτέλεσμα μοιάζει ως μια μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «Κανένα» και τον συσχετισμό να σχηματοποιείται στο οριακό 35%-33%, την ώρα που ο αμέσως επόμενος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που μπορεί να έχει άνοδο αλλά φτάνει μόλις το 9%.
Φυσικά αυτό αντανακλά ένα συνολικότερο χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος στη δεδομένη στιγμή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να στηρίζεται πάνω σε ένα μειοψηφικό, αλλά αρκετά συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μπλοκ εξουσίας που σήμερα αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο κανένας άλλος ηγέτης δεν αντιμετωπίζετι ως δυνάμει πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας και ένα πραγματικό πρόβλημα «κυβερνησιμότητας» της σημερινής αντιπολίτευσης, σε όλες τις παραλλαγές.
Αυτό είναι το ιδεολογικοπολιτικό υπέδαφος που δίνει την ιδιαίτερη δυναμική του «Κανένα» στις δημοσκοπήσεις.

καν.jpg

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων 

1_121.jpg

β.jpg

γ.jpg

www.bankingnews.gr