Πάνω από δύο χρόνια αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «το ρούβλι θα μετατραπεί σε συντρίμμια» λόγω των κυρώσεων, η ρωσική οικονομία φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει στο 3,6% το 2023, ξεπερνώντας κάθε χώρα της G7!
Αντίθετα, οι δυτικές προσπάθειες να ακρωτηριάσουν την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου με πάγωμα κεφαλαίων, αποβολή ρωσικών τραπεζών από διεθνή συστήματα πληρωμών και διακοπή του εμπορίου ώθησαν τη Μόσχα να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν.
Τώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα γίνουν πιο αδύναμοι απέναντι στους εχθρούς τους και πιο υποτελείς στις ΗΠΑ εάν οι κυρώσεις συνεχιστούν.
Μιλώντας αποκλειστικά στο MailOnline, η Dr. Ksenia Kirkham, ειδικός στον οικονομικό πόλεμο στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι η Ευρώπη «πυροβολείται στα πόδια» με τη στρατηγική κυρώσεων και έχει ωθήσει τη Ρωσία να «ξεφύγει από τους δυτικούς μηχανισμούς ελέγχου» και να γίνει πιο αυτοδύναμη.
Και ο Alan W. Cafruny, καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Hamilton College των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απόφαση της Ευρώπης να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να βλάψει τις δικές της οικονομίες και να καλύπτει τις τσέπες των αμερικανικών εταιρειών – όλα αυτά ενώ η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει τους υδρογονάνθρακές της αδιατάρακτα.
“Sanctions on #Moscow have hurt #Europe's economy, while Russia's economy has grown – this has only encouraged #Putin to forge stronger ties with #China and be more aggressive towards the #West.”
Very much expected. pic.twitter.com/InJjyiTIeb— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) April 2, 2024
Η αδίστακτη δέσμευση της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία με οικονομικό πόλεμο, άρχισε πριν μια δεκαετία.
Η Αμερική και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες ήδη από το 2014 μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας.
Η Dr. Kirkham πιστεύει ότι αυτές οι τακτικές έχουν απλώς επισπεύσει τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσει την κυριαρχία της Δύσης στα παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά φόρουμ.
«Η απομόνωση της Ρωσίας είναι μύθος», είπε κατηγορηματικά.
«Η Μόσχα έχει σχηματίσει ισχυρές συμμαχίες με τους εταίρους της BRICS και ορισμένα άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η ανάπτυξη aπό την Ρωσία, εναλλακτικών εμπορικών οδών, συστημάτων πληρωμών και ζωνών αφορολογήτων ειδών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και διαφεύγουν των δυτικών μηχανισμών ελέγχου.
Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας για τη Δύση είναι ότι, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική της εξάρτηση από τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις θα υπονομεύσει τους ίδιους τους μηχανισμούς μέσω των οποίων λειτουργούν αποτελεσματικά οι κυρώσεις, δηλαδή την ηγεμονία του δολαρίου και τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού».
Οι υποστηρικτές του καθεστώτος των κυρώσεων της Δύσης ισχυρίζονται ότι η τρέχουσα οικονομική ισχύς της Ρωσίας δεν θα διαρκέσει, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός τους επόμενους μήνες και χρόνια καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Αλλά η Dr. Kirkham αμφιβάλλει για αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ενισχύει τις ελλείψεις της.
«Το 2022-2024, με ρεκόρ υψηλές αμυντικές δαπάνες (7,5% του ΑΕΠ), έχουμε δει μια ώθηση στις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας – η χώρα διαθέτει όλους τους απαραίτητους φυσικούς πόρους, εργατικό δυναμικό και γνώσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».
«Τα κενά σε ορισμένους τομείς όπως τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα έχουν καλυφθεί με επιτυχία από τους εταίρους της Ρωσίας που τώρα όχι μόνο αναπληρώνουν τις ελλείψεις της Ρωσίας σε ορισμένα βασικά στοιχεία, αλλά μοιράζονται επίσης την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική αυτάρκεια και την εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας.
Θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι η οικονομία του «Καλάσνικοφ» εξαρτάται από τη συνέχιση του πολέμου».
Ο Cafruny προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι ο αντίκτυπος του πολέμου και οι επακόλουθες κυρώσεις μπορεί να είναι ακόμη και καθαρό όφελος για τη Μόσχα.
«Σίγουρα, η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στον δρόμο, αλλά αν μη τι άλλο, ο συνολικός αντίκτυπος του πολέμου στη ρωσική οικονομία ήταν γενικά θετικός», δήλωσε.
Συνέχισε εξηγώντας πώς η Ευρώπη σημείωσε αυτογκόλ με την απόφασή της να απομακρυνθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, παλεύοντας με τις αυξανόμενες τιμές, ενώ εταιρείες όπως η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν το αργό πετρέλαιο της Μόσχας με αξιοζήλευτη έκπτωση.
Και η διάτρητη φύση των κυρώσεων επέτρεψε στη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς, με τρίτες χώρες απλώς να μπορούν να αγοράσουν το προϊόν της Μόσχας και να το πουλήσουν.