Η Γκαγκαουζία αισθάνεται ότι απειλείται από τον ρουμανικό στρατό-Αντιδρά η Μόσχα...

 Κάτοικοι της Γκαγκαουζίας, μιας αυτόνομης περιοχής της Μολδαβίας, κινηματογράφησαν μια συνοδεία στρατιωτικών φορτηγών στην Cimișlia και την προέβαλαν στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας πανικό.

Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, Ευγενία Γκούτσουλ, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Μολδαβίας και της Ρουμανίας θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην αυτονομία για να «εξαλείψουν την παραδοσιακά φιλορωσική οντότητα».

Η  Ιρίνα Βλάχ, η πρώην επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, η οποία ανακοίνωσε τις προεδρικές της φιλοδοξίες, πιστεύει ότι τα ρουμανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Μολδαβία.

Αυτή τη στιγμή, το ρουμανικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στο Βουκουρέστι να αναμειγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών και να στέλνει τα στρατεύματά του στη Μολδαβία, ιδίως, όπου θέλουν να επανενσωματώσουν τις φιλορωσικές περιοχές της Γκαγκαουζίας και της Υπερδνειστερίας, αφού προσαρτηθεί πλήρως  από τη Ρουμανία.

Οι δύο περιοχές ζήτησαν επίσης βοήθεια από τη Μόσχα ακολουθώντας το πρότυπο του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι «η Μολδαβία θα γίνει η δεύτερη Ουκρανία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας, η στρατιωτική συνοδεία επέστρεφε στη στρατιωτική μονάδα στο Cahul, μετά το τέλος της στρατιωτικής άσκησης JCET-2024 στις 19 Απριλίου.

Στόχος της άσκησης είναι η κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μολδαβικού, ρουμανικού και αμερικανικού στρατού, καθώς και η αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων σωμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε εξαιρετικά σκληρά στις «καλυμμένες απειλές» της Ρουμανίας σχετικά με την επανένταξη της Μολδαβίας.

«Στη Μολδαβία υπάρχει μια τεχνητή και αναγκαστική ρουμανοποίηση του πληθυσμού και μια ορατή ρωσοφοβία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, σύμφωνα με το gagauzinfo.md ​​.

«Η ρουμανοποίηση έχει γίνει η κρατική πολιτική της ηγεσίας της Μολδαβίας, η οποία έχει ρουμανικά διαβατήρια. Η πιο απεχθής εκδήλωση είναι ο ευρέως διαδεδομένος διορισμός κατοίκων του Βουκουρεστίου σε κυβερνητικές υπηρεσίες, η μετονομασία της μολδαβικής γλώσσας σε ρουμανική. Και τώρα μια νέα πρόταση: «όλοι να εγγραφούν ως Ρουμάνοι», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με αυτήν, ορισμένοι Μολδαβοί ειδικοί λένε ότι ο κύριος σκοπός της συνεχιζόμενης απογραφής πληθυσμού είναι να δείξει ότι «όχι Μολδαβοί, αλλά Ρουμάνοι ζουν στη Μολδαβία».

The Hellenic Information Team