Νεκροί εργάτες της ανθρωπιστικής βοήθειας… Η Κύπρος επιστρέφει πλοίο βοήθειας που ήταν καθ’ οδόν προς τη Γάζα...

 Κύπριοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η βοήθεια δια θαλάσσης για τους κατοίκους της Γάζας επέστρεψε στην Κύπρο μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων  της φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εργαζόμενοι του World Central Kitchen (οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον) μόλις είχαν ολοκληρώσει την εκφόρτωση 100 τόνων επισιτιστικής βοήθειας από μια φορτηγίδα που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο όταν η συνοδεία τους χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη νύχτα.

Η φορτηγίδα ήταν ένα από τα τέσσερα πλοία που απέπλευσαν από τη Λάρνακα της Κύπρου στις 30 Μαρτίου.

 Το Jennifer, φορτωμένο ακόμα με περίπου 240 τόνους τροφίμων, επρόκειτο να επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα, μαζί με την άδεια φορτηγίδα, μια βάρκα διάσωσης και ένα ρυμουλκό, αφού το World Central Kitchen ανέστειλε τις δραστηριότητές του.

Κύπριος αξιωματούχος είπε στο Reuters:

«Μόνο κατάφεραν να ξεφορτώσουν το φορτίο της φορτηγίδας… Το ένα τρίτο (της αποστολής βοήθειας) παραδόθηκε και τα δύο τρίτα θα επιστρέψουν».

Η επίθεση της Δευτέρας αντιπροσωπεύει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες επιτάχυνσης της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα, καθώς οι διεθνείς υπηρεσίες λένε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μήτσολα: «Τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά μας… Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στη Γάζα».

Al Qahera Akhbar

The Hellenic Information Team