Ο κύβος ερρίφθη. ποιός θα είναι ο επόμενος; (του Παντελή Σαββίδη)...

 

Τελικά η πρόταση δυσπιστίας δεν ήταν αρνητική ενέργεια για την αντιπολίτευση. Φυσικά θα ήταν αφελής η αναμονή αμφισβήτησης της κυβέρνησης απο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία διερράγη περισσότερο.

Δεν έχουμε εκείνη την συμπαγή μάζα που κυβερνούσε αλαζονικά με την καθολική υποστήριξη των ΜΜΕ.

Ορισμένα συμπεράσματα:

1.-Η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ρευστότητας την οποία δεν θα σταθεροποιήσει η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Το πιθανότερο είναι ότι η ΝΔ θα υποστεί σημαντική μείωση των ποσοστών της οπότε θα τεθεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης του κόμματος να κυβερνά. Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που αυτό δεν συμβεί ο κύβος ερρίφθη, η αντιπολίτευση πέρασε τον Ρουβίκωνα, το μέχρι τώρα πολιτικό σκηνικό αποτελεί παρελθόν. Ένα νέο θα διαμορφωθεί. Πρέπει να δούμε τις τάσεις τις επόμενες ημέρες για να το περιγράψουμε.

2.-Η χρονική στιγμή της πρότασης δυσπιστίας ήταν η πλέον κατάλληλη. Φαίνεται πως στο παρασκήνιο συντελούνται διεργασίες και σε επίπεδο ανακατανομής της στήριξης κομμάτων απο τα ΜΜΕ και στην σύγκλιση κομμάτων για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου που στις εθνικές εκλογές θα αμφισβητήσει την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται χρόνος για να έχει κάποιο πρώτο αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή.

3.-Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία. Η αμφισβήτηση της πολιτικής της θα είναι έντονη και υπο την πίεση των ΜΜΕ το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να πάει και σε βουλευτικές εκλογές. Είναι πολλές οι αδυναμίες στην κυβερνητική πολιτική που αν προβληθούν, καταλλήλως, θα της δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

4.-Ο πρωθυπουργός έκανε σαν απατημένη σύζυγος που την εγκαταλείπουν για νέες ερωμένες. Οι δικοί του ολιγάρχες των ΜΜΕ τον αμφισβητούν και δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του. Μετά βίας συγκρατιόταν χθες. Η σύγκρουση μαζί τους φαίνεται να είναι αναπόφευκτη. Η μόνη περίπτωση να τους περιορίσει είναι να κερδίσει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Θυμάμαι ανάλογη περίπτωση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμη και τότε, όταν δηλαδή μετά την αμφισβήτησή του κέρδισε στις εκλογές, ο Ανδρέας ευχαρίστησε το λαό αλλά δεν μπόρεσε να τους δαιχειριστεί. Οι μιντιάρχες δεν σταμάτησαν την πίεση. Και είχαμε να κάνουμε με Ανδρέα. όχι με Μητσοτάκη. Δεν θα επανέλθουμε στο μέχρι χθες σκηνικό. Θα μπορέσει ο Μητσοτάκης να διαχειριστεί την σύγκρουση;

5. Αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση γι αυτό είναι να συγκρατήσει τις εσωκομματικές τάσεις ενωμένες και να τις έχει μαζί του. Γι αυτό αποκλείεται, παρά τις πιέσεις, να αφήσει εκτεθειμένο τον Κ. Καραμανλή έναν αυθάδη νέο πολιτικό. Δεν ήταν τυχαία η υπόμνηση απο πλευράς πρωθυπουργού της υπόθεσης Βατοπέδι. Ούτε τα περι νταβατζήδων. Σε αυτούς στηρίχθηκε για να πάρει την ηγεσία της ΝΔ και να κερδίσει δύο φορές τις εκλογές. Τώρα αισθάνεται την ανάσα τους. Αλλά αισθάνεται και πως κάτι ανάλογο με το Βατοπέδι έχει να αντιμετωπίσει και αναζητά εσωκομματική στήριξη. Θα την έχει; Η πολιτική του είναι εκτεθειμένη στις τάσεις αυτές. Οι πολιτικές σχέσεις του και με τον Καραμανλή (τον πρώην πρωθυπουργό) και με τον Σαμαρά δεν είναι καλές. Αλλά το ατού του είναι ότι κρατά στο χέρι τον νεαρό Καραμανλή.

6.-Η εμφάνισή του ήταν κάκιστη. Ειρωνικός, προκλητικός μετά βίας κρατιόταν να μην ξεσπάσει. Η επιθεσή του προσωπικά στον Κασσελάκη δείχνει ότι απο εκεί αισθάνεται μια απειλή. ‘Ηταν χυδαίος στον τρόπο που αναφέρθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

7.-Η νευρικότητα του κ. Μητσοτάκη στη βουλή δείχνει την αγωνία του. Εκανε μια προσπάθεια να επανασυγκολήσει τις σχέσεις του με τον απολύτως δικό του ολιγάρχη αλλά απέτυχε οικτρά. Οι παραιτήσεις δύο πολύ στενών συνεργατών του δείχνουν το εσωτερικό αδιέξοδο και το κλίμα στον στενό του κύκλο.

8.-Προσπάθησε να απευθυνθεί συναισθηματικά στην κοινωνία στο θέμα των Τεμπών λέγοντας: “Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «δεν έγινε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη». Το λέει επικαλούμενος την πολιτική εντιμότητά του. Υπάρχει; Ποια πολιτική εντιμότητα έχει ένας πρωθυπουργός που όντας επικεφαλής της ΕΥΠ δηλώνει πως δεν είχε ιδέα απο τις υποκλοπές;

Συνέχισε λέγοντας πως δεν θα συγκυβερνήσει με παράκεντρα και πως δεν είναι όλοι εξαγοράσιμοι!!! Εδώ φαντάζομαι γέλασε το πανελλήνιο.

9.-Ορισμένες στιγμές, όπως στις επιθέσεις του κατά των πολιτικών αρχηγών το ύφος του, η στάση του και ο λόγος του θύμιζαν υπόκοσμο. Σχετικό αποκορύφωμα όσα είπε για τον Κασσελάκη ή όταν πευθυνόμενος στον κ Ανδρουλάκη του συνέστησε να μην κοιτά το κινητό του διότι δεν θα ξαναμιλήσει οπότε δεν χρειάζεται να συμβουλεύεται τις κατευθύνσεις που του δίνουν. (Θα κρίνει και εξ ιδίων τα αλλότρια).

10.-Οι βουλευτές της ΝΔ έδωσαν εικόνα όχλου. Στα γήπεδα οι οπαδοί συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Κακή η συμπεριφορά και του Προέδρου της Βουλής. Έδινε την εικόνα ενός grupi του Μητσοτάκη.

11.-Alea iacta est. Εισήλθαμε σε φάση αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Και αυτό δεν το αποφασίζουν οι πολιτικοί. Ό,τι και να λένε. Το αποφασίζουν οι οικονομικοί παράγοντες. Η οικονομία υπερισχύει της πολιτικής. Και με τέτοιους πολιτικούς, οι όροι δεν θα αντιστραφούν. Μόλις πέσουν τα φώτα της ράμπας θα αποδειχθεί ότι ο βασιλιάς Μητσοτάκης ήταν γυμνός.

12.-Ο επόμενος; Ή οι επόμενοι;

anixneuseis.gr