Ψηφοφορία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για απομάκρυνση των Αλβανών δημάρχων...

 Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή – CEC, στην Πρίστινα δέχθηκε τις αναφορές πολιτών για την απομάκρυνση των δημάρχων των δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων και όρισε την 21η Απριλίου για ψηφοφορία, μετά την οποία, εάν τύχουν επιτυχίας, θα διοργανωθούν νέες εκλογές.

Στην ψηφοφορία της 21ης ​​Απριλίου, το 50 τοις εκατό συν έναν ψηφοφόρων από τον εκλογικό κατάλογο θα απαιτηθεί να ψηφίσει για την απομάκρυνση του προέδρου.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Πρίστινα, Tomas Suniog, υποστήριξε την απόφαση της CEC να επαληθεύσει τις υπογραφές και να προγραμματίσει ψηφοφορία για την αντικατάσταση των δημάρχων σε τέσσερις δήμους στο βορρά, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθεί ομαλά αυτή η διαδικασία.

«Εκτιμούμε τη λεπτομερή διαδικασία επαλήθευσης υπογραφών της CEC και την απόφασή της να προγραμματίσει ψηφοφορία για την αντικατάσταση του δημάρχου. Τώρα είναι σημαντικό η CEC να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει μια ομαλή διαδικασία και να δημιουργήσει συνθήκες για ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Suniog στο κοινωνικό δίκτυο «Χ».

Οι σημερινοί πρόεδροι αλβανικής υπηκοότητας στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Ποτόκ, Ζβετσάν και Λεποσάβιτς εξελέγησαν στις εκλογές του περασμένου έτους, μετά το μποϊκοτάζ από τον σερβικό πληθυσμό ο οποίος πλειοψηφεί στους τέσσερις δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των Σέρβων εγκατέλειψαν όλα τα ιδρύματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Πρίστινα, δυσαρεστημένοι με τις αποφάσεις της, την άρνηση σχηματισμού της Ένωσης Σερβικών Δήμων και την ανάπτυξη ειδικών αστυνομικών στο βορρά, σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση.

The Hellenic Information Team