Γάζα: Η Χαμάς δεν θέλει ‘χαλάρωση’ της κατάστασης...

 Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με υπόσχεση την κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ήρθε στην περιοχή για να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Κατάρ. Ο Μπερνς δεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα Yediot Ahronot, ότι παρά τις προσπάθειες δεν ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς, επειδή η παλαιστινιακή αντίσταση δεν ήθελε συμφωνία.

«Η Χαμάς αποφάσισε να μην προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κατηγορήσει το Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα και να κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης εναντίον του Ισραήλ», είπε ο αξιωματούχος.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης και θα ακολουθήσει μεγαλύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι σχολίασαν τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του προς το έθνος ότι θα χτίσουν μια προβλήτα στην ανοιχτή θάλασσα για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα.

Αξιωματούχοι είπαν ότι γνώριζαν ότι οι Αμερικανοί είχαν επισκεφθεί τη Γάζα για να προσδιορίσουν την καταλληλότερη τοποθεσία, αλλά δεν γνώριζαν τα ευρήματα ή την πρόθεση του προέδρου να ανακοινώσει την κίνηση.

Αυτή η κατάσταση θεωρείται ως ένα ακόμη σημάδι αυξανόμενης έντασης μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όσον αφορά τις συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατουμένων, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει επί του παρόντος στις συνομιλίες. «Ο Σινουάρ και ο Χανίγια κατανοούν ότι μια συμφωνία θα έφερνε κατάπαυση του πυρός και μια ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα βελτιώσει τις συνθήκες στην περιοχή, κάτι που δεν θέλουν», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης την παλαιστινιακή αντίσταση για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. 

«Η Χαμάς απέρριψε τη συμφωνία και αρνείται να απελευθερώσει τους ηλικιωμένους και άρρωστους ομήρους», δήλωσαν αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη φέρει η ηγεσία της Χαμάς.

The Hellenic Information Team