Σκόπια: «Από σήμερα όλα τα διαβατήρια πρέπει να γράφουν Βόρεια Μακεδονία»...

 

Όλοι οι πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να κατέχουν διαβατήρια στα οποία να αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Όσοι έχουν το διαβατήριο με την παλιά συνταγματική ονομασία δεν θα μπορούν από σήμερα να φύγουν από τη χώρα. Όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έξοδο από τη χώρα, αλλά είναι ακόμα άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση των γειτονικών χωρών.

Στο συνοριακό πέρασμα Tabanovce (σερβικά σύνορα) ήταν χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα. Οι περισσότεροι πολίτες που βρήκαμε στον συνοριακό σταθμό, εκτός από αυτοκόλλητα με το σήμα NMK, είχαν και νέα διαβατήρια και άδειες οδήγησης. Είπαν ότι τους ξάφνιασε η όλη κατάσταση με τα προσωπικά έγγραφα, οπότε έπρεπε να τα αντικαταστήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ορισμένοι πολίτες των Σκοπίων κατάφεραν να εισέλθουν στο Κόσοβο και την Αλβανία με ταυτότητες με την παλιά συνταγματική ονομασία, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Για όσους πολίτες σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό, και διαθέτουν διαβατήριο με την παλιά συνταγματική ονομασία, θα πρέπει να προμηθευτούν ταξιδιωτικά έγγραφα στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πολίτες της πΓΔΜ που ζουν στον Καναδά και τη Γερμανία αντιδρούν ότι υπάρχει έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων και είναι δύσκολο να κλείσουν ραντεβού, γεγονός που τους δυσκολεύει να έρθουν στη  Βόρεια Μακεδονία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι όσοι πολίτες θα αποτραπούν να φύγουν από τη χώρα επειδή έχουν διαβατήριο με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μπορούν να ζητήσουν γραπτή ειδοποίηση με τους λόγους για τους οποίους εμποδίζονται να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά media.

The Hellenic Information Team