Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν πολεμική κούραση, δεν δίνουν σημασία στις σειρήνες για αεροπορικό κίνδυνο...

 Σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ηχούσαν χθες σειρήνες για αεροπορικό κίνδυνο, αλλά οι Ουκρανοί δεν τους δίνουν πλέον σημασία, αναφέρει ο ρεπόρτερ της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης – RTS. 

Ο  Μίκολα Καπιτονιένκο, καθηγητής διεθνών σχέσεων από το Κίεβο, αναμένει έναν ακόμη χρόνο ανεπίλυτων συγκρούσεων.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία , το τέλος του δεν φαίνεται, ενώ σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από το Rabotin και την Bogdanovka.

Η διάθεση των Ουκρανών που πλησιάζουν τον τρίτο χρόνο του πολέμου είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προηγούμενο, όταν αναμενόταν ότι η νίκη θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 Σήμερα, νεαροί Ουκρανοί λένε ότι πηγαίνουν σε κηδείες πιο συχνά παρά σε γενέθλια.

Αδιέξοδο, αδιέξοδο στο μέτωπο και κούραση από τον πόλεμο είναι οι λέξεις-κλειδιά που ακούγονταν συχνότερα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

Διαμάχες γύρω από την επιστράτευση

Στο Κίεβο, πιστεύουν ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τη βιομηχανική πόλη Αντίιβκα εάν τα πυρομαχικά και τα όπλα είχαν φτάσει στην ώρα τους και σε επαρκείς ποσότητες. 

Η Ουκρανία προετοιμάζεται επίσης για μια νέα επιστράτευση – σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρειάζεται 300.000 έως 500.000 στρατιώτες, αλλά οι αλλαγές στους κανονισμούς, που θα επιτρέψουν τη μείωση του ορίου ηλικίας για μετάβαση στο μέτωπο, προκαλούν διαμάχες, συζητήσεις, ακόμη και διαμαρτυρίες.

«Οι αμερικανικές εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση»

Ο Μίκολα Καπιτονιένκο, καθηγητής διεθνών σχέσεων από το Κίεβο, λέει ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να μετατρέψει την κατάληψη της Αντίιβκα σε στρατηγικό κέρδος και ότι αναμένει έναν ακόμη χρόνο ανεπίλυτων συγκρούσεων.

«Το μέλλον αυτής της σύγκρουσης δεν θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά στο πολιτικό πεδίο. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό γεγονός θα είναι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα δείξουν τη μελλοντική κατεύθυνση αυτού του πολέμου», πιστεύει ο Καπιτονιένκο.

Τι περιμένετε από την Αμερική σε μια προεκλογική χρονιά;

Καπιτονιένκο: Νομίζω ότι η πιθανότητα νίκης του Τραμπ στις εκλογές δεν πρέπει να «πυροδοτήσει» κανένα συναγερμό.

Εκτός από την προσωπικότητα του προέδρου, υπάρχει στρατηγικό συμφέρον των μεγάλων δυνάμεων και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο.

Ως εκ τούτου, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο για τον Τραμπ να αρνηθεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και να την αναγκάσει να κάνει κάποιες σοβαρές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν θα συμφωνούσε σε λιγότερο από σοβαρές παραχωρήσεις.

Νομίζω ότι αν κερδίσει θα ξανασκεφτεί το δίλημμα που αντιμετωπίζει.

Πώς γίνεται αντιληπτός ο αποκλεισμός των συνόρων με την Ουκρανία από τους Πολωνούς αγρότες στο Κίεβο λόγω των ουκρανικών σιτηρών;

Καπιτονιένκο: Είναι ένα καυτό θέμα και ο αποκλεισμός των συνόρων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ένα ζήτημα είναι η οικονομία, αλλά υπάρχει επίσης ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει αυτός ο πόλεμος – το ζήτημα της περιφερειακής ασφάλειας έχει δημιουργήσει εθνικές τάσεις σε χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Για παράδειγμα, περισσότερες απαιτήσεις για εθνικισμό, λαϊκισμό, εθνικό συμφέρον και πιθανώς πιο αυταρχική προσέγγιση. Είναι μια επικίνδυνη κρίση και αυτό που βλέπουμε είναι μια φυσική απάντηση.

Όταν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, αρχίζουν να δείχνουν μια ξενοφοβική στάση απέναντι στους Ουκρανούς, τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, ειδικά στην Πολωνία όπου υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί.

Έχει πάντα κοινωνικές συνέπειες, αλλά υπάρχουν και πολιτικοί που προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

Ο χρόνος και ο πόλεμος στη Γάζα απώθησαν την Ουκρανία από τη θέση του πρώτου παγκόσμιου θέματος. Πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή την Ουκρανία, ειδικά όταν πρόκειται για τις σχέσεις Δυτικής-Παγκόσμιας Νότου;

Καπιτονιένκο: Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική γιατί εκλαμβάνεται ως μια άλλη γραμμή διαχωρισμού μεταξύ του παγκόσμιου νότου και της δύσης, μια άλλη σύγκρουση παγκόσμιας σημασίας, ιδεολογικής και κάθε άλλη απόσταση μεταξύ δύο διαφορετικών απόψεων για τον κόσμο.

Σε τακτικό επίπεδο, αυτή η σύγκρουση αποτελεί πρόκληση για την Ουκρανία, γιατί ήταν δύσκολο να αντιδράσει επαρκώς σε αυτή την κρίση.

RTS

The Hellenic Information Team