Έσωσε την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης η Ουκρανία...

Έσωσε την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης η Ουκρανία - Ποιοι κολοσσοί εύχονται να μην τελειώσει ο πόλεμος Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης ανθεί.

Η σύγκρουση και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις,

συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, έχουν ενισχύσει τα βιβλία παραγγελιών μεγάλων εδραιωμένων παικτών και των προμηθευτών τους.
Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες σημείωσαν ρεκόρ 2,2 τρισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 388 δισ. δολάρια, επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Αυτές οι νέες παραγγελίες έχουν μεταμορφώσει τις τύχες των βιομηχανιών στον τομέα της άμυνας της Ευρώπης, με το συνδυασμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των επτά κορυφαίων εταιρειών της περιοχής στον τομέα - συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems, Leonardo και Saab - να αυξάνεται σε υψηλά σχεδόν ρεκόρ άνω των 300 δισ. δολαρίων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξάντλησε απροσδόκητα τα εθνικά αποθέματα πυρομαχικών και άλλου πυροβολικού, προς όφελος όχι μόνο της γερμανικής Rheinmetall και της Σκανδιναβικής Nammo, αλλά και μικρότερων προμηθευτών, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
Οι δεσμεύσεις στρατιωτικών δαπανών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επίσης πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο, τον οποίο προηγουμένως είχαν αποφύγει πολλοί επενδυτές, με τις μετοχές των βιομηχανιών της περιοχής να ξεπερνούν αυτές των αντιπάλων τους στις ΗΠΑ.
1_576.JPG

Ποιες εταιρείες έχουν ωφεληθεί από τον πόλεμο

Η Ουκρανία έχει αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν κάτι που οι κυβερνήσεις δεν είχαν σχεδιάσει ποτέ, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, σύμφωνα με τον Trevor Taylor από το Royal United Services Institute: «Ένας διαρκής, συμβατικός πόλεμος στη στεριά».
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να παραδώσει 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, έναν στόχο που έχει παραδεχτεί ότι δεν θα πετύχει.
Μεγάλο μέρος του αμυντικού τομέα έχει δυσκολευτεί να αυξήσει την παραγωγή αρκετά γρήγορα μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων.
Η τεράστια αύξηση της ζήτησης έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στους τέσσερις κύριους παραγωγούς πυρομαχικών της Ευρώπης: τη γερμανική Rheinmetall, τη βρετανική BAE Systems, τη Γαλλία Nexter και τη Nammo, που ανήκουν στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.
Οι προμηθευτές εκρηκτικών και προωθητικών υλών, συμπεριλαμβανομένης της Chemring του Ηνωμένου Βασιλείου και της γαλλικής Eurenco, ήταν επίσης νικητές.
Από τους κυριότερους κατασκευαστές, η Rheinmetall έχει απολαύσει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην τύχη της, καθώς ήταν παραγκωνισμένη από πολλούς επενδυτές για ηθικούς λόγους.
Πλέον είναι το αστέρι της νέας αμυντικής εποχής της χώρας.
«Πριν από μερικούς μήνες, οι άνθρωποι ήθελαν να μας απαγορεύσουν, για να πουν ότι αυτή είναι μια πολύ κακή βιομηχανία, είναι μια επιβλαβής βιομηχανία», δήλωσε στους Financial Times ο Διευθύνων Σύμβουλος Armin Papperger λίγο μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας το 2022 ότι θα εισφέρει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα ως απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος τώρα».
Οι μετοχές της Rheinmetall τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου, εκτοξεύοντας την εταιρεία στον γερμανικό δείκτη Dax blue-chip.

A graphic highlighting six European defence companies and their products
Η Nexter, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει την παραγωγή του οβιδοφόρου Caesar - ενός εκτοξευτήρα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας - που έχει αποδειχθεί πολύτιμο για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.
Οι περιουσίες των μικρότερων κατασκευαστών έχουν επίσης ενισχυθεί.
Η William Cook, μια οικογενειακή βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία, είδε τα έσοδα από τις αμυντικές της δραστηριότητες να αυξάνονται κατά 20% από το 2022 έως το 2023 χάρη σε ένα συμβόλαιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια ανταλλακτικών τροχιών στην Ουκρανία για τα τεθωρακισμένα της σοβιετικής εποχής.
Η Susanne Wiegand, διευθύνουσα σύμβουλος του βαυαρικού αμυντικού προμηθευτή Renk, που κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων για άρματα μάχης και φρεγάτες, είπε ότι η ταχύτητα με την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες θα ενθαρρύνει μεγαλύτερη τυποποίηση.
Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας και θα επιτρέψει στις εταιρείες να αναπτυχθούν, είπε.

"Ευλογία" για συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας

Ενώ η κρίση πυρομαχικών έχει φέρει στο προσκήνιο τους εθνικούς κατασκευαστές όπλων, το ανανεωμένο ενδιαφέρον μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για τις δυνατότητες αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας έχει αποδειχθεί ευεργέτημα για τους κατασκευαστές της περιοχής.
Ο Σουηδός πρωταθλητής άμυνας Saab μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός ως ο κατασκευαστής του μαχητικού αεροσκάφους Gripen, αλλά, σύμφωνα με τον Sash Tusa της ερευνητικής εταιρείας Agency Partners στο Λονδίνο, τα άλλα όπλα του «έχουν πραγματικά τεράστια ζήτηση λόγω της Ουκρανίας».
Μεταξύ των προϊόντων της Saab, ξεχώριζε ο αντιαρματικός πύραυλος NLAW, ο οποίος είχε σταλεί στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Tusa.
Περιέγραψε τα ραντάρ αεράμυνας της εταιρείας ως «ένα άλλο ολοκληρωμένο προϊόν για τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα», όταν «κυριολεκτικά κανείς δεν νοιαζόταν για την επίγεια αεροπορική άμυνα, επειδή «είχαμε» αεροπορική υπεροχή και κανένας από τους πολέμους που είχαμε πολεμήσει (Ιράκ, Αφγανιστάν) είχε αεροπορία».
Αφού εξασφάλισε παραγγελίες ύψους 9 δισ. ευρώ το 2022, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυραύλων της Ευρώπης MBDA, που ανήκει στην BAE Systems, την Airbus και την ιταλική Leonardo, πέρυσι συμφώνησε 6 δισεκατομμύρια λίρες σε συμβόλαια για εξοπλισμό αεράμυνας με την Πολωνία, καθώς και συμβόλαια με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Βλέπουμε μια ταχεία εξέλιξη των απειλών στο πεδίο της μάχης που η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει.
Ο εξοπλισμός αεράμυνας έχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Éric Béranger, διευθύνων σύμβουλος της MBDA.
Η γερμανική Hensoldt, η οποία παράγει ραντάρ αεράμυνας καθώς και αισθητήρες, έχει επίσης δει τη ζήτηση για τα προϊόντα της να αυξάνεται.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Thomas Müller πέρυσι είπε ότι η εταιρεία παράγει ραντάρ χωρίς προπαραγγελίες – κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Άλλοι δικαιούχοι περιλαμβάνουν τον όμιλο αμυντικών ηλεκτρονικών ειδών Thales με έδρα το Παρίσι.
Προμηθεύει εξαρτήματα για το αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών για στρατούς και ραντάρ για πυραύλους εδάφους-αέρος, και συναρμολογεί το NLAW για το Ηνωμένο Βασίλειο στην τοποθεσία του στο Μπέλφαστ.

Πώς οδήγησε η Ουκρανία την αμυντική τεχνολογία;

Η Ουκρανία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πεδίο δοκιμών για καινοτόμες τεχνολογίες όπως αισθητήρες, ρομποτική και μη επανδρωμένα συστήματα.
Ορισμένα από αυτά έχουν αναπτυχθεί από μικρότερες εταιρείες που ηγούνται της τεχνολογίας.
Ο Gundbert Scherf, συν-διευθύνων σύμβουλος της start-up ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας Helsing, είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι οι νέοι καινοτόμοι μπορούσαν να συνεργαστούν με παραδοσιακούς κύριους εργολάβους και όχι ως ανταγωνιστές.
Η Helsing, η οποία ιδρύθηκε το 2021, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να αναλύει πληροφορίες για να δημιουργήσει εικόνες από πεδία μάχης σε πραγματικό χρόνο.
Η Ουκρανία «προχωρά με τέτοια ταχύτητα, οι κύκλοι καινοτομίας είναι τρεις έως έξι μήνες», πρόσθεσε.
Ο πόλεμος παρουσίαζε τα «καλύτερα και των δύο κόσμων: χρειάζεστε τη μοναδική ικανότητα των prime για παραγωγή σε κλίμακα και ενσωμάτωση, σε συνδυασμό με το λογισμικό και την ικανότητα των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να καινοτομούν με ταχύτητα».
Η ταχεία ανάπτυξη των προϊόντων τους από αυτές τις μικρότερες εταιρείες στην Ουκρανία υπογραμμίζει τις αλλαγές που σαρώνουν την αμυντική βιομηχανία.
Το Tekever, με δραστηριότητες στην Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ πολλών κατασκευαστών μικρών drone που χρησιμοποίησαν την Ουκρανία ως εφαλτήριο.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει πολιτικά και στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

2_412.JPG
Οι αμυντικές προμήθειες θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν ώστε να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες προόδους που προσφέρουν οι πιο ευέλικτες εταιρείες τεχνολογίας.
Η στροφή προς «συσκευές με δυνατότητα λογισμικού απαιτεί ευέλικτους, επαναληπτικούς κύκλους ανάπτυξης», δήλωσε ο Ricardo Mendes, Διευθύνων Σύμβουλος της Tekever.
Άλλες start-ups με προϊόντα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την Milrem Robotics της Εσθονίας, τα αυτόνομα οχήματα της οποίας χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά θυμάτων και την εκκαθάριση διαδρομών για στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Μια πλατφόρμα επιτήρησης που κατασκευάστηκε από τον όμιλο MARSS με έδρα το Μονακό προστατεύει κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία από απειλές όπως τα drones.
Η πρόκληση για τα τμήματα αμυντικών προμηθειών ήταν να ενημερώνονται για τις τεχνολογικές εξελίξεις, δήλωσε η Cynthia Cook στο κέντρο σκέψης των ΗΠΑ στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια πριν καν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα λόγω της λήψης αποφάσεων για συγκεκριμένες απαιτήσεις που ακολουθείται από την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
«Μέχρι τότε υπάρχει μια νέα τεχνολογία».
Graphic illustrating some of the current defence tech in use on the battlefield

www.bankingnews.gr