Η Βρετανία έχασε ήδη 100 δισ. λίρες λόγω αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

 
Νέα ανάλυση επισημαίνει ότι το Brexit άφησε ένα κενό περίπου 100 δισεκατομμυρίων λιρών στις ετήσιες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό έκανε τη βρετανική οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι θα ήταν αν είχε παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του Λονδίνου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε επίσης πτώση του εμπορίου κατά 30% μεταξύ 2020 και 2023, σε σύγκριση με το εάν η Βρετανία είχε παραμείνει στο εμπορικό μπλοκ.

Η ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Independent, αποκαλύπτει ότι μετά την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η ανάπτυξη των βρετανικών εξαγωγών ήταν αργή, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια της αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 23 δισ. λίρες σε τριμηνιαία βάση.

Η οικονομική ανάπτυξη

Τον περασμένο μήνα, οικονομολόγοι της Cambridge Econometrics αποκάλυψαν ότι το Brexit έχει ήδη κοστίσει στη βρετανική οικονομία 140 δισεκατομμύρια λίρες απώλεια στην ανάπτυξη σε σχέση με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενιαία αγορά.

Εξετάζοντας την ανάπτυξη μέσα από το πρίσμα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (GVA), εκτιμούν επίσης ότι θα επιφέρει στη Βρετανία 311 δισεκατομμύρια λίρες σε χειρότερη θέση έως το 2035.

Σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη από ειδικούς του Bloomberg Economics πέρυσι, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κόστιζε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου 100 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το ΑΕΠ ήταν 4% χαμηλότερο από ό,τι υπολόγιζαν

Η εφημερίδα επικαλείται έναν ειδικό που είπε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα της κοστίσει μεταξύ 75 και 125 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 3% έως 5% του ΑΕΠ.

Η ανεργία

Οι ειδικοί λένε ότι το Brexit έχει αποδειχθεί επιζήμιο για τα ήδη υποτονικά επίπεδα διεθνών επενδύσεων.

Μια μελέτη του 2022 από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER) διαπίστωσε ότι το Brexit κόστισε στο Ηνωμένο Βασίλειο 33 δισεκατομμύρια λίρες σε χαμένες επενδύσεις, εμπορικά και φορολογικά έσοδα.

Η δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 13,7%, όταν συνέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο με μια «παρόμοια ομάδα» παρόμοιων οικονομιών σε μόλις ένα οικονομικό τρίμηνο.

Η τελευταία μελέτη της Cambridge Econometrics εκτιμά ότι οι επενδύσεις στη Βρετανία θα είναι 32% χαμηλότερες μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, σε σύγκριση με χωρίς Brexit.

Η μελέτη έδειξε ότι η Βρετανία, μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει τρία εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας έως το 2035 από ό,τι αν παρέμενε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια έκθεση του 2022 από το Ίδρυμα Ερευνών και το LSE επεσήμανε επίσης ότι ο πραγματικός μισθός του μέσου εργαζομένου ήταν 470 £ λιγότερο κάθε χρόνο από ό,τι αν η Βρετανία είχε παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η διαδικασία, είπαν, θα αποδυναμώσει τους μισθούς για το υπόλοιπο της δεκαετίας, αφήνοντας τη χώρα «φτωχότερη» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Το πρόβλημα της εμπορικής ανταλλαγής

Μία από τις πιο ορατές επιπτώσεις του Brexit ήταν το πρόσθετο κόστος και η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να εξάγουν αγαθά στην ΕΕ.

Οι νέοι έλεγχοι στις εισαγωγές από την ήπειρο -οι οποίοι θα αυξηθούν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο- αναμένεται να επιδεινώσουν τα πράγματα.

Η μελέτη του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, η οποία συγκρίνει τη Βρετανία μετά το Brexit με «παρόμοιες» οικονομίες, διαπίστωσε ότι το συνολικό εμπόριο αγαθών ήταν 7% χαμηλότερο ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με τη μελέτη του Ιδρύματος Αποφάσεων του 2022, η οποία έδειξε μείωση 8% στο «άνοιγμά του εμπορίου» από το Brexit.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται

Η γραφειοκρατία του Brexit οδήγησε σε άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Τα βρετανικά νοικοκυριά πλήρωσαν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψουν το κόστος της επιπλέον γραφειοκρατίας, σύμφωνα με μελέτη του 2023 από το London School of Economics.

Το Κέντρο Οικονομικών Επιδόσεων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος λογαριασμός των νοικοκυριών για τα τρόφιμα να αυξηθεί κατά 250 λίρες από το Brexit.

Υπολόγισαν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είχε αυξηθεί κατά 25% από το 2019, αλλά θα έφτανε μόνο το 17% εάν η Βρετανία είχε παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

The Hellenic Information Team