Σαουδική Αραβία: Μπορεί να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ μετά την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος...

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε την Τρίτη ότι το Βασίλειο μπορεί να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ εάν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εάν το Βασίλειο θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας μετά την επίλυση της παλαιστινιακής σύγκρουσης, είπε: «Απολύτως».

Νωρίτερα πέρυσι, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέψευσε τις αναφορές ότι είχε σταματήσει τις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι πλησιάζουν καθημερινά στην εξομάλυνση.

Αυτό προέκυψε σε αποσπάσματα βίντεο από μια αγγλόφωνη συνέντευξη του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα στο αμερικανικό κανάλι Fox News, το οποίο μεταδόθηκε από το κανάλι ‘Saudi Al- Ikhbariya’ , μεταφρασμένο στα αραβικά.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με «υπάρχουν αναφορές ότι έχετε σταματήσει τις συνομιλίες», ο Μπιν Σαλμάν απάντησε: «Αυτό δεν είναι αλήθεια… και κάθε μέρα προχωράμε και θα δούμε πού θα φτάσουμε».

Και συνέχισε: «Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταφέρει να συνάψει συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (1947-1991) και οι αναμενόμενες συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επωφελείς για την δύο χώρες και στην ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου».

Και πρόσθεσε: «Για εμάς, το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το λύσουμε και έχουμε καλές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέχρι στιγμής, και θα δούμε πού θα φτάσουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που θα διευκολύνει τη ζωή των Παλαιστινίων και θα αποκαταστήσει το Ισραήλ ως στοιχείο στη Μέση Ανατολή».

Από τον Απρίλιο του 2014, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς έχουν σταματήσει για λόγους όπως η προσχώρηση του Τελ Αβίβ στη συνέχιση της κατασκευής οικισμών στα κατεχόμενα και η αποκήρυξη της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με την αρχή της λύσης των δύο κρατών.

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Πιστεύεις ότι είσαι κοντά στην επίλυσή του (το θέμα της ομαλοποίησης);», στην οποία ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας απάντησε: «Κάθε μέρα πλησιάζουμε περισσότερο σε αυτό», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Από 22 αραβικές χώρες, 5 χώρες: η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο διατηρούν επίσημες δηλωμένες σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να κατέχει εδάφη στην Παλαιστίνη, τη Συρία και τον Λίβανο από τον πόλεμο της 5ης Ιουνίου 1967.

Arabi21

The Hellenic Information Team