Ρεκόρ αποθεμάτων χρυσού στη Ρωσία...

 Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας. Οι κυρώσεις δεν το εμπόδισαν αυτό. Όχι μόνο η Τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει περισσότερα πολύτιμα μέταλλα, αλλά και ο ίδιος ο χρυσός αυξάνεται στην τιμή. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν τηρούσε πάντα μια τέτοια στρατηγική. Πότε έγινε το στοίχημα σε χρυσό και γιατί ήταν απαραίτητο;

Τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν στα 598,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 592,4 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο αποθεματικών από τον Μάρτιο του 2022.

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έφτασαν επίσης σε νέο ρεκόρ στο τέλος του περασμένου έτους. Αυξήθηκε στα 155,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήμα και στους 2.350 τόνους σε φυσικούς όρους (αύξηση περίπου 35 τόνων), σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι ένα νέο υψηλό, σπάζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία, στην πραγματικότητα, δεν αγόραζε πάντα φυσικό χρυσό για να αναπληρώσει τα αποθέματά της.

 «Από το 2000 έως το 2009, ουσιαστικά δεν υπήρξε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού. Τα αποθέματα ήταν στα επίπεδα των 390-400 τόνων. Ωστόσο, η αξία των αποθεματικών σε δολάρια αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης της τιμής του χρυσού στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων», λέει ο  Νικολάι Ντουνττσένκο, αναλυτής της «Finam Financial Group».

Αλλά από το 2008, η Ρωσία άρχισε να συσσωρεύει ενεργά αποθέματα χρυσού. «Από τον Ιούλιο του 2022, η αύξηση των αποθεμάτων έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Αλλά σε όρους δολαρίου, παρατηρούμε και πάλι μια σημαντική αύξηση στην αξία των αποθεματικών: από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2024 – σχεδόν κατά 15%», συνεχίζει ο Ντουνττσένκο.

Η αγορά χρυσού οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου του ίδιου του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος.

«Από το 2014, το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας έχει υπερδιπλασιαστεί – από 12% σε 26% μέχρι το τέλος του 2023. Το 2021, το 18% των αποθεμάτων ήταν αποθηκευμένο σε χρυσό, δηλαδή η κύρια «χρυσή» περίοδος σημειώθηκε το 2022-2023.

Και αυτό είναι κατανοητό – μετά τον Φεβρουάριο του 2022, τα δολάρια και τα ευρώ έγιναν «τοξικά» και ορισμένα από τα κρατικά αποθέματα σε μη φιλικά νομίσματα πάγωσαν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο χρυσός έγινε μια από τις προφανείς επιλογές για τη ρυθμιστική αρχή.

Είναι το βέλτιστο ως προστατευτικό στοιχείο στο πλαίσιο των περιορισμών στο εξωτερικό εμπόριο και της γεωπολιτικής αστάθειας», σημειώνει ο Αλεξάντερ Μπαχτίν, επενδυτικός στρατηγικός στην BCS World of Investments.

Είναι ενδιαφέρον ότι στα τέλη του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τον κανόνα για το πιθανό μερίδιο χρυσού στα αποθέματα. Προηγουμένως, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ, ο χρυσός στα αποθέματα της Ρωσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%. Ωστόσο, πλέον τα δυτικά ταμεία έχουν χάσει την εξουσία τους στα μάτια των οικονομικών αρχών της χώρας μας. Το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε το μέγιστο μερίδιο του χρυσού στα αποθέματα στο 40%.

Τα αποθέματα χρυσού είναι ένα στρατηγικό απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, σε περίπτωση ανωτέρας βίας. Η διαδικασία διάλυσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως η πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος απέχει πολύ από το μηδέν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για χρυσό από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες», σημειώνει ο Ντουνττσένκο.

Η Ρωσία απέχει πολύ από το να είναι η μόνη χώρα που έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει ποτέ πολύς χρυσός στα αποθέματά της. «Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, άρχισαν να αυξάνουν το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματα από τον πρώτο γύρο πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόστηκαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο χρυσός παραδοσιακά χρησιμεύει ως υποκατάστατο του χρήματος, επομένως η μη εξασφαλισμένη έκδοση αποθεματικών νομισμάτων έχει αυξήσει τη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα», λέει ο Βλαντίμιρ Εβστίφεεφ, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της Zenit Bank. 

Στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, αυτή η στρατηγική φαίνεται ακόμη πιο σωστή και σχετική. «Ο χρυσός θα παραμείνει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ακόμη και σε περίπτωση νέας παγκόσμιας κρίσης ή προβλημάτων σε οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», προσθέτει ο Εβστίφεεφ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να συσσωρεύει χρυσό σε αποθέματα, ειδικά αφού το όριο του 40% των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, σημειώνει το Ria Novosti,  ότι η Ρωσία στο σύνολό της καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα της χώρας ακόμη και μετά τις ισχυρότερες κυρώσεις που έπληξαν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Αφενός, αυτό είναι προσόν των οικονομικών αρχών, που δεν διογκώνουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Από την άλλη, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών βοηθά. «Τα αποθέματα μπορούν να αυξηθούν χάρη στο σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον τιμών για τα κύρια εξαγωγικά είδη – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και άλλα», λέει ο Bakhtin.

Τρίτον, η Ρωσία συγκλόνισε τη Δύση καθώς μπόρεσε να ανακάμψει γρήγορα από τις κυρώσεις. 

«Η συλλογική Δύση απέτυχε να περιορίσει σημαντικά τα εισοδήματα της Ρωσίας από τις εξαγωγές,  η χώρα μας ανακατεύθυνε αμέσως τις εξαγωγικές ροές, προσφέροντας στους Ασιάτες αγοραστές αγαθά με ελκυστική έκπτωση», σημειώνει ο Μπαχτίν. Όσον αφορά συγκεκριμένα τον χρυσό, η κύρια αύξηση των αποθεμάτων εξασφαλίστηκε από τη θετική ανατίμησή του – το 2023, το κίτρινο μέταλλο αυξήθηκε στην τιμή κατά 13%, εξηγεί η πηγή.

The Hellenic Information Team