Ευρωεκλογές 2024: Η ακροδεξιά σκαρφαλώνει στην 3η θέση...

 Η ακροδεξιά Ομάδα  Identity and Democracy (ID) και το συντηρητικό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) έρχονται τρίτο και τέταρτο, αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου, το δεξιό μπλοκ διατηρεί την πλειοψηφία, ενώ το Fratelli d’Italia χάνει τρεις έδρες και η ιταλική Συμμαχία Πρασίνων-Αριστεράς κερδίζει πέντε, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Euractiv για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η ομάδα ID εδραιώνει τη θέση της ως το τρίτο κόμμα σε όλα τα κράτη μέλη με 12,5% και 93 έδρες.

Η ακροδεξιά αναδεικνύεται ως η δύναμη με τις περισσότερες ψήφους στη Γαλλία με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, στην Ολλανδία με το PVV του Γκερτ Βίλντερς και στην Αυστρία με το FPÖ.

Η άνοδος του ID σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στην ηγεσία των ομάδων, καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία ξεπερνούν τη Λέγκα της Ιταλίας ως τα μεγαλύτερα εθνικά κόμματα με 27, 21 και 12 έδρες, αντίστοιχα.

Η Λέγκα σημειώνει πτώση από τους 22 ευρωβουλευτές σε οκτώ, καθώς το Fratelli d’Italia (ECR) της Μελόνι κερδίζει έδαφος.

Μια δεξιά πλειοψηφία αποτελούμενη από το ID, το ECR, το ΕΛΚ, το μεγαλύτερο κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz και το ακροδεξιό Reconquête της Γαλλίας επικρατεί με 367 έδρες. Ωστόσο, τα κόμματα αυτά λειτούργησαν διασπαστικά στην έγκριση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μελλοντικά στην μετέπειτα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Μιλώντας στο συνεργάτη του Euractiv, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρες κατηγόρησε το ΕΛΚ ότι «ομαλοποιεί« την ακροδεξιά με συνέπειες για τους πολίτες της ΕΕ.

Σημείωσε ότι εκτός από την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο «καθοριστικός παράγοντας [αυτών των συνεπειών] είναι η πολιτική των συμμαχιών μετά τις εκλογές», διότι, αν και μέχρι τώρα «οι παραδοσιακές συμμαχίες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν μια πραγματικότητα», το 2023 είδαμε ότι «το ΕΛΚ ανοίγει τις πόρτες και εξομαλύνει την ακροδεξιά».

Σε συνέντευξή του στο Euractiv τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας δήλωσε ότι βλέπει έναν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, αν και προειδοποίησε ότι μετά τις εκλογές οι περιβαλλοντικές πολιτικές θα πρέπει να βασίζονται στον «πραγματισμό».

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), από την άλλη, είναι η πέμπτη σε έδρες δύναμη με τις προβλέψεις να τις δίνουν 80 ευρωβουλευτές, Από άποψη λαϊκής ψήφου, όμως είναι η τέταρτη ομάδα με 10,9%, λίγο πάνω από το φιλελεύθερο Renew, το οποίο συγκεντρώνει 10,3% και 84 έδρες – μια πτώση 24 εδρών από τις εκλογές του 2019.

Το ECR είναι το πρώτο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στην Ιταλία χάρη στο Fratelli d’Italia της Μελόνι, παρά το γεγονός ότι το κόμμα πέφτει τρεις έδρες από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου σε 23 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε στις εκλογές του 2019, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ιταλία δείχνουν ότι η αριστερή-πράσινη συμμαχία «Allianza Verde Sinistra» θα καταφέρει να περάσει λίγο πάνω από το όριο του 4%, δίνοντάς της πέντε έδρες: τρεις που αναλογούν στους Πράσινους/ΕFA και δύο για την ομάδα της Αριστεράς.

Οι Ιταλοί σοσιαλιστές, Partito Democratico, παραμένουν σταθεροί στις 17 έδρες.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) κερδίζει μία επιπλέον έδρα, σε 143, ενώ είναι η δύναμη με τις περισσότερες ψήφους σε τέσσερις χώρες: Σουηδία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βέλγιο.

Οι φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ είναι ο επικρατέστερος στην κούρσα των σοσιαλιστών για επικεφαλής του ψηφοδελτίου, πιθανόν να τον φέρει αντιμέτωπο με τον συνάδελφό του, τον ευρωβουλευτή του Λουξεμβούργιου σοσιαλιστικού κόμματος LSAP Μαρκ Ανγκέλ – ιδίως δεδομένου ότι το LSAP σημείωσε κέρδισε μία έδρα το 2019. Ο ίδιος ο Σμιτ μάλιστα δεν έχει διαψεύσει ωστόσο τις φήμες, καθώς είχε δηλώσει νωρίτερα στο Euractiv πως γνωρίζει ότι  «το όνομά του κυκλοφορεί» και πως θα αποδεχόταν τη θέση αν του την πρότειναν.

Ωστόσο, ο Ανγκέλ μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση, καθώς οι τρέχουσες προβλέψεις αποδίδουν στο LSAP δύο έδρες προς το παρόν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χάνει μία έδρα σε 178, ωστόσο η δυναμική του είναι ισχυρή σε εννέα χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Λετονία, Φινλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία και Ισπανία.

Το μόνο εθνικό κόμμα που πρόσκειται στο ΕΛΚ με σημαντικές αλλαγές από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου είναι το Κόμμα του Λαϊκού Κινήματος (PMP) της Ρουμανίας, το οποίο με βάσει τις νέες δημοσκοπήσεις εισέρχεται και πάλι στο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με τις δύο έδρες του στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Η ομάδα της Αριστεράς, που πέφτει στις 37 έδρες έναντι 41 το 2019, είναι η δύναμη με τις περισσότερες ψήφους στην Κύπρο και την Ιρλανδία, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή ηγεσίας εάν το Sinn Féin της Ιρλανδίας συνεχίσει να αυξάνει τη δυναμική του, καθώς τώρα προβλέπεται να έχει έξι ευρωβουλευτές, έναντι μόλις μιας έδρας το 2019.

Το πρώτο κόμμα της σημερινής ομάδας είναι το La France Insoumise, το οποίο σήμερα προβλέπεται να κερδίσει επτά έδρες.

Οι Πράσινοι/EFA στις νέες προβλέψεις περιορίζουν την πτωτική τους τάση στις 50 έδρες, 24 λιγότερες από ό,τι το 2019.

euractiv.gr