Η Βουλγαρία απορρίπτει την ανταλλαγή «μετανάστες για τη Σένγκεν»...

Η Βουλγαρία απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα να δεχθεί περισσότερους μετανάστες στο έδαφός της με αντάλλαγμα την άρση του βέτο της Αυστρίας στην ένταξη στη Σένγκεν, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Nikolai Denkov, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στο Facebook.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Αυστρία φέρεται να προτείνει τη «μερική» άρση του βέτο της στην αίτηση ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, καθώς προτείνει την κατάργηση των ελέγχων διαβατηρίων στα αεροδρόμια και στις δύο χώρες, εφόσον οι δύο τελευταίες χώρες δεχθούν να υποδεχθούν περισσότερους παράτυπους μετανάστες από ό,τι βάσει των σημερινών ποσοστώσεων της ΕΕ.

«Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα πού θα είναι το όριο των αποδεκτών και μη αποδεκτών συνθηκών για τη Σένγκεν», δήλωσε ο Denkov απαντώντας σε ερώτηση στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχθεί πρόσθετους όρους που δεν αντιστοιχούν σε όσα αναμένονται από άλλες χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Αυστρίας για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι περισσότερο «ευκολία».

«Αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τις βουλγαρικές επιχειρήσεις αλλά και για τις αυστριακές. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την ιδέα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Denkov, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους».

Ερωτηθείς από χρήστη του Facebook αν η Βουλγαρία θα ακολουθήσει τη Ρουμανία για να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ, σε περίπτωση που η Σένγκεν παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός, ο Denkov δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να είναι ρεαλιστική.

«Εάν ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες, θα χρειαστούν χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα είμαστε αποκλεισμένοι για τη Σένγκεν χωρίς τη δυνατότητα λύσης», σχολίασε.

Σχολιάζοντας την προσέγγιση της Ρουμανίας για τη Σένγκεν, ο Denkov επεσήμανε κάποια ασυνέπεια, ωστόσο δήλωσε πεπεισμένος ότι οι θέσεις τελικά θα ισορροπήσουν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Kalin Stoyanov είδε πρόοδο για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν μετά από συνάντηση κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Σάλτσμπουργκ στη Σλοβενία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Stoyanov συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ρουμανίας, Gerhard Karner και Catalin Predoiu αντίστοιχα, όπου ανέπτυξε τη θέση της Βουλγαρίας για πλήρη ένταξη στη Σένγκεν.

Ο ηγέτης του GERB και πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov μίλησε επίσης για το θέμα την Τρίτη, σχολιάζοντας τα εξής: «Οι Αυστριακοί λένε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να πάει τρία χρόνια πίσω, όπως ήταν όταν η κυβέρνηση του Boyko Borissov ήταν στην εξουσία, και όλα θα είναι μια χαρά».

«Αυτό λένε οι Αυστριακοί», συνέχισε ο ίδιος, του οποίου η κυβέρνηση είδε την προσπάθειά της να ενταχθεί στη Σένγκεν πριν από τρία χρόνια να μπλοκάρεται από πολλές άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, για λόγους διαφθοράς.

«Δεν έχουμε κάνει τίποτα χρήσιμο αν δεν ζοριστούμε και δεν δουλέψουμε – από τη μία πλευρά, στη διπλωματία, από την άλλη, στους νόμους, από την τρίτη πλευρά, στη μετανάστευση», δήλωσε ο Borissov.

«Πρέπει απλώς να επιστρέψουμε στην εποχή πριν από την ‘αλλαγή’», είπε, παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στη Σένγκεν υπό την εξουσία του.

 euractiv.gr