Τα 48 δισεκ. ευρώ που μοίρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της πανδημίας εμπόδισαν τους Έλληνες από το να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Οι προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας ξεκινούν με την παραδοχή πως έχει ξεκινήσει η… άνοδος!
Γιατί όμως; Τι παράγει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα στηρίζεται σε ανάπτυξη με δανεικά, ενώ και το όποιο ΑΕΠ οφείλεται επίσης στα δανεικά.
Επί της ουσίας η χώρα «αναπτύσσεται» με δανεικά και με την εξυπηρέτηση του χρέους (δηλαδή παράγει χρέος και… αναπτύσσεται).
Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ εάν εξαιρέσουμε την στήριξη των δανεικών χρημάτων δεν είναι 2,5% για το 2023 – ως πρόβλεψη – αλλά κάτω από 1%.
Αυτή είναι η πραγματική δυναμική της ελληνικής οικονομίας…
Από την άλλη το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί λόγω του ενδοκυβερνητικού δανεισμού μέσω repos και κανείς δεν σχολιάζει γιατί η κυβέρνηση αντί να μειώνει αυξάνει τα repos και εν τέλει γιατί δεν μπορεί να μειώσει τα repos.
To ελληνικό δημόσιο χρέος στα 404,6 δισεκ. ευρώ, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και δείχνει οικονομική παρακμή και όχι ευρωστία.
Δε θα ξεκινήσει κανένας «ενάρετος κύκλος» στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δε διαθέτει σοβαρή οικονομία.
Οι τράπεζες θα έχουν 8 δισεκ. ευρώ έντοκα έσοδα λόγω του Euribor που βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ χωρίς αυτή την συγκυριακή κερδοφορία τα έντοκα έσοδα θα ήταν 5 δισεκ.ευρώ, δηλαδή 3 δισεκ. ευρώ λιγότερα.
Με πολιτικούς όρους, η κυβέρνηση εμφανίζεται σταθερή για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.
Όμως στο δυσμενές σενάριο οι κυβερνητικοί τριγμοί το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν.
Η κυβέρνηση υποπίπτει σε πολλά λάθη παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει (ακόμα) αντιπολίτευση.
Η δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη έχει πολλές ομοιότητες με την δεύτερη 4ετία Σημίτη.
Όπως τότε έτσι και τώρα διαπράττονται σωρηδόν λάθη.
Λογικό θα πει κάποιος αφού μεγάλο μέρος της κυβέρνησης αποτελείται από… σημιτικά στελέχη.
Ας αναλογιστούμε γιατί ενώ η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό «βυθό».
Η χώρα υπάρχει λόγω δανεικών κεφαλαίων και δεν κερδίζει επί της ουσίας από αυτή την αναβάθμιση.
Να μην αναρωτιούνται λοιπόν στη Νέα Δημοκρατία αν θα «κοντράρει» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Κασσελάκης τον Κ.Μητσοτάκη.
Έχει πεδίο ελεύθερο για να παίξει «μπάλα». Και επειδή είναι «φρέσκος» θα είναι πολύ εύκολο για αυτόν να το κάνει.
H καταστροφή στην Θεσσαλία δεν είναι «μία ακόμα φυσική καταστροφή» για την Ελλάδα:
Σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία η πρωτογενής παραγωγή που είχε ήδη καταβαραθρωθεί κατά 20% τα προηγούμενα χρόνια πλέον «φλερτάρει» με το ποσοστό του 40% ως αποτέλεσμα της καταστροφής, όχι απλώς της νυν παραγωγής, αλλά και της καταστροφής της ποιότητας του εδάφους και της παραγωγικής του ικανότητας τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια!
Σε λογιστικό επίπεδο οι έκτακτες δαπάνες των πλημμυρών στη Θεσσαλία, απορροφούν σχεδόν το σύνολο της υπέρβασης κατά 1,8 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου και βέβαια σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, πάλι στη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Ρόδο, την Αττική και τα άλλα μέρη της Ελλάδας
Τους επόμενους μήνες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αναγκαστικές αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Ρόδου, της Κέρκυρας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.
Με λίγα λόγια ήταν το κλίμα στραβό και τώρα το έφαγε και ο γάιδαρος…