Εξηγήσεις από τον Σολτς ζητά η Μελόνι για τα πλοία διάσωσης ΜΚΟ...

Η Γερμανία πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση των πλοίων διάσωσης των ΜΚΟ, τα οποία, σύμφωνα με την Frontex, αποτελούν «πόλο έλξης» για την παράτυπη μετανάστευση, έγραψε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε επιστολή της προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, με την Λαμπεντούζα να κατακλύζεται από μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες.

Πέρα από τις επικρίσεις της Ιταλίας απέναντι στην ΕΕ, και ιδιαίτερα τη Γαλλία και τη Γερμανία, επειδή δεν δέχονται μετανάστες που έφτασαν παράτυπα στην Ιταλία, η Μελόνι τώρα καλεί τη Γερμανία να λογοδοτήσει για τη χρηματοδότηση πλοίων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.

Στην επιστολή της, η Μελόνι ζητά από τον Σολτς εξηγήσεις και ρωτά ρητορικά στον καγκελάριο αν η υποδοχή όσων εγκαταλείπουν την Αφρική «δεν θα έπρεπε να διευκολύνεται στο γερμανικό έδαφος και όχι στην Ιταλία».

«Έμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σας – κατά τρόπο ασυντόνιστο με την ιταλική κυβέρνηση – φέρεται να έχει αποφασίσει να υποστηρίξει με σημαντικά κεφάλαια μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την υποδοχή παράτυπων μεταναστών στο ιταλικό έδαφος και με διασώσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει στην επιστολή της η Μελόνι, σημειώνοντας ότι και οι δύο δραστηριότητες «εγείρουν ερωτήματα».

Η Ιταλία αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικές μεταναστευτικές πιέσεις με χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται στιβαγμένοι στο πρώτο κέντρο υποδοχής στο νησί Λαμπεντούζα και άλλοι τόσοι μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, καθώς οι γείτονες της Ιταλίας έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Ήδη από το 2022, η Frontex περιέγραψε ότι τα πλοία διάσωσης μεταναστών που ελέγχονται από ΜΚΟ υποκινούν περαιτέρω τις διελεύσεις μεταναστών, και αποτελούν «πόλο έλξης» για την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως από την Τυνησία και τη Λιβύη,

Για την Μελόνι, οι χώρες της ΕΕ που θέλουν να αναλάβουν συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «μεταξύ άλλων και οικονομικά», θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «εξεύρεση διαρθρωτικών λύσεων για το μεταναστευτικό φαινόμενο», συνεργαζόμενες με τις χώρες διέλευσης στη νότια ακτή της Μεσογείου. Για παράδειγμα, με συμφωνίες που, σύμφωνα με την Μελόνι, θα κοστίζουν λιγότερο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Παρόμοια αισθήματα για τη Γερμανία επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο (Fratelli d’Italia/ECR), ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν είναι φιλική προς την Ιταλία και ζήτησε αλλαγή προσέγγισης σε Ενωσιακό επίπεδο στο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης.

«Η Γερμανία δεν είναι μια φιλική χώρα. Έχει μια [συγκεκριμένη[ ιδεολογική προσέγγιση και μας βάζει σε μπελάδες», δήλωσε ο Κροσέτο  σε συνέντευξή του στη La Stampa, εκφράζοντας τη λύπη του που «το Βερολίνο πληρώνει τις ΜΚΟ».

Όσον αφορά το Παρίσι, ο Κροσέτο είπε ότι «μπλοκάρει τα σύνορα και κανείς δεν λέει τίποτα». «Η Ευρώπη κάνει συχνά λάθος στρατηγικές», πρόσθεσε.

«Στο αίτημά μας για βοήθεια, αυτή είναι η απάντησή τους; Δεν συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο όταν η Άνγκελα Μέρκελ έπεισε την ΕΕ να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να σταματήσουν οι μετανάστες να έρχονται στη Γερμανία από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υπενθύμισε με τη σειρά του μέσω εκπροσώπου του ότι η χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι γνωστή εδώ και καιρό και προβλέπεται από απόφαση της Μπούντεσταγκ, με στόχο τη «διευκόλυνση της διάσωσης πολιτών στη θάλασσα, καθώς και των χερσαίων προγραμμάτων για τους διασωθέντες».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπάερμποκ την Πέμπτη, ενώ η Μελόνι και ο Σολτς θα συναντηθούν στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 5-6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα – μια ευκαιρία να «συζητήσουν προσωπικά» και «να αποσαφηνίσουν καλύτερα το ακριβές περίγραμμα αυτών των πρωτοβουλιών της κυβέρνησής σας (του Σολτς)», αναφέρει η Μελόνι στην επιστολή της.

euractiv.gr