Ουκρανία: Απίθανη συνταγή ανοικοδόμησης σε μια έρημη χώρα, με συνταξιούχους κι ανάπηρους και ... δρόμους με διόδια...

Ουκρανία: Απίθανη συνταγή ανοικοδόμησης σε μια έρημη χώρα, με συνταξιούχους κι ανάπηρους και ... δρόμους με διόδια Πλησιάζουμε στο σημείο κατάρρευσης της Ουκρανίας, και η κατάρρευση δεν αφορά μόνο την κατάσταση στα μέτωπα και το στρατό αλλά και την οικονομία της.

Η αλήθεια αυτής της κατάρρευσης επιχειρείται να συγκαλυφθεί κάτω από το περίεργο πρόσχημα ότι μετά το τέλος του πολέμου θα υπάρξει μια τεράστια ώθηση για την ανασυγκρότηση της χώρας που μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Κι όμως το μοτίβο της «ανοικοδόμησης» έχει αναπτυχθεί μόνο για να καλύψει το γεγονός ότι το Project Ukraine είναι χαμένη υπόθεση.

Πολύ κοντά στην στρατιωτική κατάρρευση της Ουκρανίας

Ο πόλεμος εισέρχεται πλέον σε μια κρίσιμη φάση, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση του ουκρανικού στρατού.
Ο Scott Ritter, βασιζόμενος στη συρρίκνωση των προμηθειών πυραύλων της Ουκρανίας, έχει αναφέρει ότι η κατάρρευση για τους Ουκρανούς θα έρθει προς το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινόπωρου αλλά ο χρονικός αυτός ορίζοντας επεκτάθηκε από την προμήθεια των πυρομαχικών διασποράς που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, η χρήση των οποίων θεωρείται έγκλημα πολέμου από πολλές χώρες.
Βεβαίως οι περισσότεροι αναλυτές και τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι φτάνει η αναπόφευκτη στρατιωτική αποσύνθεση της Ουκρανίας.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κι εκείνοι στην κοινότητα των αμερικανών στρατιωτικών αναλυτών, που βασιζόμενοι στις αναφορές από το πεδίο και σε τεχνικές πληροφορίες, πιστεύουν ότι ο αποθαρρυμένος στρατός της Ουκρανίας δεν προσπαθεί πια να υπερκεράσει τις βαριά ναρκοθετημένες τριπλές γραμμές ρωσικής άμυνας και να μεταφέρει τον πόλεμο στην Κριμαία και τις τέσσερις περιφέρειες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που έχει ήδη προσαρτήσει η Ρωσία.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο στρατός του Volodymyr Zelensky έχει πληγει ανεπανόρθωτα και δεν έχει πλέον καμία πιθανότητα νίκης….

Ρωσική υπεροχή στα όπλα

Αυτό το αποτέλεσμα δεν αποτελεί όμως έκπληξη για οποιονδήποτε επιχείρησε να ασχοληθεί με πηγές εκτός του mainstream ρεπορτάζ, που απέδιδαν προσοχή στο τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης και τι γίνεται με τις προμήθειες όπλων.
Στην αρχή του πολέμου η Ρωσία παρήγαγε τόσο πολύ πυροβολικό που ξεπερνούσε την παραγωγή όλων των χωρών της Δύσης μαζί, και αν μη τι άλλο, στη συνέχεια το χάσμα αυτό διευρύνθηκε.
Η Ρωσία έχει επίσης πλεονέκτημα στην παραγωγή πυραύλων, έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή drone και διέθετε ήδη τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Η Δύση, παρά τη ρητορική της, έχει κάνει ελάχιστα για να αυξήσει την ισχύ των όπλων της.
Το χειρότερο, όταν η Ρωσία κατέστρεψε τα δυτικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα που υποτίθεται ότι άλλαζαν το παιχνίδι, το πρόβλημα έγινε τόσο αξεπέραστο που η Ουκρανία κατέληξε να μετακινεί άνδρες με τα πόδια για να επιτεθούν στις θέσεις της Ρωσίας, με αποτέλεσμα αναμενόμενα να καταλήξει σε τρομακτικές απώλειες για τον ουκρανικό στρατό.

Κάμπτεται η σττήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης

Καθώς όμως η περίφημη ουκρανική επίθεση έχει χάσει τη δυναμική της, καταρρέει και η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.
Ακόμα κι αν υπήρχε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, παρέμενε το ερώτημα πώς η Ουκρανία θα σχημάτιζε έναν ακόμη στρατό, αφού ο τρίτος της έχει σχεδόν καταστραφεί, κι από πού θα προέρχονταν οι επαρκείς προμήθειες όπλων.
Η ιδέα του υποχρωτικού επαναπατρισμού στρατεύσιμων Ουκρανών από την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ανέκδοτο, μια ακόμη απόδειξη των αυξημένων δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Αλλά η προσπάθεια του Zelensky να αποσπάσει περισσότερα χρήματα και όπλα από τη Δύση, έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Η επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ αποκάλυψε πώς το κόστος του Project Ukraine έχει γίνει πολύ υψηλό καθώς περισσότεροι πια αντιλαμβάνονται ότι για να συνεχιστεί ο πόλεμος πρέπει οι ΗΠΑ ένα ενοιχτό βιβλιάριο επιταγών και να κρατήσει όχι 1 αλλά 10 χρόνια.
Ακόμη χειρότερα, και η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία κάμπτεται. Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν βυθιστεί σε μια πλήρη πολιτική κρίση χωρίς τέλος, ενώ η Σλοβακία όσο και η Πολωνία έχουν σύντομα εκλογές.
Τα κόμματα που αντιτίθενται στην απεριόριστη στήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να κερδίσουν. Αν κερδίσουν όλα θα αλλάξουν.

Τι έχει απομείνει από την Ουκρανία

Τι γίνεται όμως με την ανοικοδόμηση αυτού που θα έχει απομείνει μετά τον πόλεμο από την Ουκρανία… το οποίο ακόμη δεν γνωρίζουμε καν.
Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες σήμερα για την κατάσταση της Ουκρανίας.
Οι ρεπόρτερ των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης επισκέπτονται κυρίως το Κίεβο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής, και μόνο ελάχιστες σκληραγωγημένες ψυχές έχουν πάει ως την πρώτη γραμμή.
Δεν έχουμε εικόνα για το τι γίνεται σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ουκρανίας, πέρα από το ότι έχει βομβαρδιστεί η Οδησσός και το Lviv τον περασμένο μήνα.
Αλλά δεν έχουμε εικόνα για τις ζημιές.
Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει επιφέρει επιλεκτικά πλήγματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, που αν και επιδιορθώθηκαν ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί, σύμφωνα με ορισμένους οι επιδιορθώσεις είναι πρόχειρες και δεν αποκλείεται το δίκτυο να πέσει με το αυξημένο χειμερινό φορτίο.
Η Ρωσία έχει αρχίσει επίσης κι αυτή να χρησιμοποιεί drones, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να επαναλάβει τις επιθέσεις στο δίκτυο.
Κι αν σκεφτούμε ότι η Ρωσία και μόνον αυτή κατασκεύασε τα κύρια εξαρτήματα ολόκληρου του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καταλαβαίνουμε ότι αν η Ρωσία πολλαπλασιάσει τις επιιθέσεις στο δίκτυο της Ουκρανίας, κανείς δεν θα μπορεί να  το επισκευάσει εκτός από την ίδια τη Ρωσία (κι ας μην περιμένουμε από τη Δύση να χτίσει εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία).
Με δυο λόγια αν η Ρωσία θέλει να ελέγξει το μέλλον της Δυτικής Ουκρανίας, μπορεί εύκολα να το κάνει καταστρέφοντας το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Η Ουκρανία έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού της δυναμικού

Άλλος παράγοντας είναι η απώλεια πληθυσμού, ιδίως σε ηλικία εργασίας.
Το 1990 η Ουκρανία είχε πληθυσμό 50 εκατ.
Πριν τον πόλεμο, τον Ιανουάριο 2022 η Ουκρανία με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων.
Σε ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Jamestown Foundation, η οποία συνδέεται με την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, λέγεται ότι πλέον ο πληθυσμός της Ουκρανίας έχει συρρικνωθεί σε 20 εκατομμύρια, λίγο περισσότερο από την Ολλανδία, αλλά λιγότερο από Ταϊβάν.
Από τα 20 εκατομμύρια, οι συνταξιούχοι αποτελούν πάνω από τους μισούς: 10,7 εκατομμύρια.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας εξαρτάται πλήρως από τη δυτική χρηματοδότηση.
Οι δαπάνες της ήταν 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 61 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Σημαντικό μέρος της βοήθειας των ΗΠΑ απλά στηρίζει τη λειτουργία του κράτους.
Ακόμη όμως κι αν οι δημόσιες δαπάνες της Ουκρανίας μειωθούν από τα σημερινά ιστορικά υψηλά τους, αφού θα έχει τελειώσει ο πόλεμος, η πτώση του ΑΕΠ της Ουκρανίας (εκτιμάται στο 25%, που φαίνεται χαμηλό), σε συνδυασμό όχι μόνο με τον ηλικιωμένο πληθυσμό, αλλά πια και το μεγάλο αριθμό αναπήρων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ακρωτηριασμένων, σημαίνει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και πολύ μειωμένη παραγωγική ικανότητα.

Τι θα γίνει αν η Ρωσία περάσει το Δνείπερο;

Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε καν υπολογίσει τι θα γίνει εάν η Ρωσία τελικά περάσει τον Δνείπερο κι αποκτήσει ακόμη περισσότερες από τις πιο παραγωγικές αγροτικές εκτάσεις της Ουκρανίας ή κατακτήσει τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέποντας την Ουκρανία σε μια ακόμη πιο φτωχή καθαρά μεσογειακή χώρα.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση στη βασική ρωσική απαίτηση να μην υπάρχει ποτέ Ουκρανία στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρις ότου υποτάξει πλήρως την Ουκρανία με οποιονδήποτε συνδυασμό κατάκτησης, εγκατάστασης μιας φιλορωσικής κυβέρνησης και οικονομικής καταστροφής.
Τι θα συμβεί όμως όταν η δυτική δημοσιονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία στερέψει;
Θα δημιουργηθούν τεράστια δημόσια ελλείμματα.
Και τι παράγουν τα μεγάλα ελλείμματα σε συνδυασμό με τη μεγάλη απώλεια οικονομικής παραγωγικής ικανότητας; Υπερπληθωρισμό.

Τα παραμύθια του Zelensky περί ανοικοδόμησης


Τώρα με αυτές τις θλιβερές οικονομικές προοπτικές, ακούμε τις ΗΠΑ και τον Zelensky να διαλαλούν τα σχέδια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και να μας λένε ότι μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά ονόματα όπως η BlackRock συνδέονται με αυτά.
Τι μας λέει αυτό;
Καταρχήν ότι καθιστώντας την ανοικοδόμηση πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, οι κυβερνήσεις απεκδύονται κάθε ευθύνης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Τα πιο κρίσιμα μέρη της Ουκρανίας προς ανοικοδόμηση θα είναι τα θεμέλια μιας κοινωνίας: δρόμοι, συστήματα ύδρευσης, γέφυρες.
Αυτά κατασκευάζονται από τις κυβερνήσεις επειδή είναι κοινά αγαθά.
Τι είδους κοινωνία θα έχει όμως η Ουκρανία εάν λειτουργήσει με βάση τα σχέδια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φτιάξει μόνο ή κυρίως δρόμους και γέφυρες με διόδια;
Δεύτερον,  οι αριθμοί των επενδύσεων που χρειάζεται η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι τεράστιοι.
Ακόμη και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας που «κατασχέθηκαν» κατά την Ursula von der Leyen δεν είναι αρκετά.
Ο Zelensky είπε τον Ιούλιο είπε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 750 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση.
Ακόμα κι αν ο Zelensky έβρισκε όμως από θαύμα όλα τα κεφάλαια που χρειάζεται, από πού θα προέρχονταν η τεχνογνωσία και οι ειδικευμένοι εργάτες;
Πολύ λίγες δυτικές χώρες, ίσως μόνο η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν τεχνογωσία σε υποδομές μεγάλης κλίμακας.
Αλλά όλα τα μέλη της δυτικής συμμαχίας θα ήθελαν το καθέ το κομμάτι τους από την πίτα ανασυγκρότησης.
Φανταστείτε τις σύγκρουσεις και το πόσο πιθανό είναι οι δουλειές να μοιραστούν με βάση ποιος γνωρίζει καλύτερα τι.
Τρίτον, ο Zelensky παραμυθιάζει διαρκώς τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας με κορυφαίους Αμερικανούς επιχειρηματίες και οικονομολόγους κατά την επίσκεψή του την περασσμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι Mike Bloomberg, Larry Fink και Bill Ackman φέρεται να του είπαν ότι σκοπεύουν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία. και ότι συζήτησαν τη δημιουργία πλατφόρμας για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Zelenskuy εστίασε επίσης στις κατευθύνσεις μεγάλων επενδυτικών έργων στην Ουκρανία, ειδικά στην «πράσινη ενέργεια, την πληροφορική και τις γεωργικές τεχνολογίες».
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες προϋποθέτουν μια λειτουργική οικονομία, έναν αξιοπρεπή αριθμό επαγγελματιών υψηλού επιπέδου και την εύρυθμη λειτουργία των logistics.
Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Ουκρανία
Γι αυτό η τραγωδία της Ουκρανίας δεν θα τελειώσει εάν και όταν τελειώσει ο πόλεμος.

www.bankingnews.gr