Για τους Αρμένιους ο θύλακας του Αρτσάχ αποτελούσε μέρος της αρμενικής επικράτειας.
Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του θύλακα, του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (…) την 1η Ιανουαρίου 2024» και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια.
Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε αυτές τις δεκαετίες τον αρμενικό θύλακα, δεν επενέβη στρατιωτικά αυτή τη φορά, ανοίγοντας το δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει να αποχωρεί από τις πατρογονικές του εστίες.
Περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θύλακα, έχουν διαφύγει μέσα σε μερικές ημέρες φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο του Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους.
Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα των Αρμενίων, ουσιαστικά είναι μία εθνική καταστροφή που η ευθύνη της βαραίνει αποκλειστικά τον νυν Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ο οποίος επέλεξε να παραδώσει το Αρτσάχ χωρίς καμία προσπάθεια.
Οι Αζέροι φυσικά ήδη έχουν ξεκινήσει την καταστροφή των αρμενικών μνημείων και της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Πασινιάν, έχει «κρυφή» ατζέντα να εντάξει την Αρμενία σε δυτικούς θεσμούς και να την αποσύρει από την ρωσική επιρροή.
Για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν εδαφικές προστριβές με γειτονικές χώρες, δηλαδή το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν.
Σημειώνεται ότι οι Αζέροι είναι φυλετικά Τούρκοι (θεωρούν μάλιστα τους εαυτούς τους πολύ πιο «καθαρούς» Τούρκους από τους κατοίκους της Τουρκίας).
Στο θρήσκευμα, είναι μουσουλμάνοι σε ποσοστό 97% αλλά ο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το 60% εξ’ αυτών είναι σιίτες και όχι σουνίτες.
Γι’ αυτό το λόγο πάντα το Μπακού επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με το σιιτικό Ιράν.