Πριν την ομολογία του υπουργείου Ενεργείας είχαν προηγηθεί τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος πριν από λίγες ώρες υποστήριζε ότι η άδεια είχε δοθεί πριν τις φωτιές.
Συγκεκριμένα μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση δύο αιολικών σταθμών μέσα στην περιοχή NATURA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι η αδειοδότηση δόθηκε πριν τις φονικές πυρκαγιές. Το ότι ο κ. Μαρινάκης έλεγε ψέματα, ήρθε να επιβεβαιώσει λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή του.
«Φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο» ήταν η δήλωση του Π. Μαρινάκη στον RealFm, για την αδειοδότηση που δόθηκε όπως φαίνεται και στα έγγραφα στη Διάυγεια, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023!
Ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ομολογεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ψέματα: «Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023».
Μάλιστα προκειμένου να καταλαγιάσει ο σάλος, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε αναστολή για «μέχρι ένα έτος» για τα αιολικά πάρκα στις καμμένες περιοχές του Έβρου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει να αναφέρει τα ακόλουθα:
Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το Ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κατόπιν τούτων, με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.
Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.
1. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.
2. Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0001».
Tι καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Δι@ύγεια» στις 20 Σεπτεμβρίου (ΑΔΑ: 9ΤΝΣΟΡ1Υ-3ΕΚ), εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στις θέσεις: ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και ΜΥΤΑΚΑΣ 2, και συνοδά έργα βελτίωσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Εβρου».
Η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστικές αλλά και εξοργιστικές» υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση.
Καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να ανακαλέσει άμεσα την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Εβρου, αλλά και το ΥΠΕΝ να παρέμβει, καθώς το υπουργείο έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA. Σημειώνεται ότι το έργο έχει αναλάβει η εταιρία ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, η οποία δεν διαθέτει καν δική της ιστοσελίδα, αλλά μέσω αναζήτησης παραπέμπει σε μεγαλύτερη εταιρία με έδρα τον νομό Δράμας.