Τα… καλά νέα είναι ότι ούτε ο γράφων ούτε κανείς από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου θα βρίσκεται εκεί για να δει το τέλος που υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.
Κλιματικά μοντέλα που επεξεργάζονται υπερυπολογιστές βρήκαν ότι στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όλα τα θηλαστικά μπορεί να έχουν εξαφανιστεί καθώς ο πλανήτης θα έχει θερμανθεί σε επίπεδα στα οποία αυτά δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.
Το τέλος «επιδεινώνεται» από το -όχι καινούριο- γεωλογικό σενάριο του σχηματισμού μιας νέας υπερηπείρου, η οποία θα μορφοποιηθεί σταδιακά πέριξ του ισημερινού (φωτό).
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στη γραμμή του πυρός σε αυτό το σενάριο εξαφάνισης. Ωστόσο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες από άλλα είδη να επιβιώσουμε λόγω της τεχνολογικής προόδου, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αν λάβουμε υπόψη τη φυσική και μόνο ικανότητα των ανθρώπων να επιβιώνουν από την ακραία ζέστη (χωρίς βοήθεια από την τεχνολογία), τότε υπάρχουν αρκετά όρια θερμικής καταπόνησης που γενικά δεν μπορούν να ξεπεραστούν», δηλώνει στο Newsweek ο Αλεξάντερ Φάρνσγουερθ (Alexander Farnsworth), επικεφαλής συντάκτης της εργασίας και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Η έκθεση σε θερμοκρασίες υγρού βολβού (είναι αυτή που αισθανόμαστε όταν εκθέσουμε κάποιο σημείο μουσκεμένου ανθρώπινου σώματος σε διερχόμενο ρεύμα αέρα) πάνω από 35 βαθμούς για περισσότερες από έξι ώρες θα ήταν θανατηφόρα
Αναλόγως, η έκθεση σε θερμοκρασία ξηρού βολβού, (η συνήθης θερμοκρασία του υγρού αέρα) άνω των 40 βαθμών και με χαληλή υγρασία για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα».
«Αν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα τεχνολογία, τότε ίσως θα μπορούμε να επιβιώσουμε χάρη στην κατασκευή περιβαλλοντικά ελεγχόμενων καταφυγίων με κλιματισμό. Αλλά πιθανότατα θα πρέπει να χτίσουμε και άλλες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν και την παραγωγή τροφίμων», αναφέρει.
Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες -πιθανώς μεταξύ 50 και 70 βαθμών Κελσίου– προβλέπεται ότι θα συμβούν λόγω του αυξημένου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που θα είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της αυξημένης τεκτονικής δραστηριότητας η οποία θα προκαλεί ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά και λόγω του ίδιου του Ηλιου που σε εκείνα τα πολύ μακρινά χρόνια θα παράγει περίπου 2,5 τοις εκατό περισσότερη ακτινοβολία.
«Στη μελέτη μας δείχνουμε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι περίπου 10-15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από σήμερα και στο έδαφος θα μπορούσε να είναι μεταξύ 25-30 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από ό,τι σήμερα», λέει ο Φάρνσγουερθ.
Οι συγγραφείς της μελέτης προβλέπουν ότι το ζήτημα της θερμότητας θα γίνει μείζον πρόβλημα μόλις δημιουργηθεί και η επόμενη υπερήπειρος, η Pangea Ultima, ας την αποδώσουμε ως Απώτατη Παγγαία.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό μεταξύ 8 και 16 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης θα είναι τότε κατοικήσιμο για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ηπειρωτικό μέρος της Γης θα βρίσκεται συγκεντρωμένο γύρω από τον ισημερινό, όπου ο καιρός θα είναι πιο ζεστός, ενώ θα εκλύεται και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την τεκτονική δραστηριότητα λόγω της μετατόπισης των ηπείρων.
«Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μια ακραία κλιματική κατάσταση η οποία θα καταστήσει τη Γη, σε 250 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, αφιλόξενη.
- Πρώτον, χωρίς να αλλάξουν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ούτε η φωτεινότητα του Ηλιου (δηλαδή η ποσότητα ενέργειας που εκπέμπει ο Ηλιος), και μόνο ο μετασχηματισμός των ηπείρων σε μία υπερήπειρο, αυτό από μόνο του θα αυξήσει σημαντικά τις θερμοκρασίες καθώς το μεγαλύτερο μέρος της γης θα βρίσκεται πλέον στους τροπικούς.
- Δεύτερον, ο Ήλιος θα είναι περίπου 2,5 τοις εκατό φωτεινότερος σε 250 εκατομμύρια χρόνια, προσθέτοντας περισσότερη ενέργεια στη Γη και θερμαίνοντας ακόμη περισσότερο τον πλανήτη.
- Τέλος, το τεκτονικό συγκρότημα αυτής της υπερηπείρου θα δημιουργεί περισσότερη ηφαιστειακή εξάχνωση στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
Τα θηλαστικά απειλούνται ιδιαίτερα από αυτές τις αυξήσεις της θερμοκρασίας.
Και ο λόγος είναι ο εξής: Στο πέρασμα χιλιάδων ετών βιολογικής εξέλιξης, έχουμε εξελιχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί στις ψυχρότερες θερμοκρασίες παρά στις θερμότερες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα θηλαστικά έχουν προσαρμόσει την αντοχή τους στα χαμηλότερα όρια θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά το ανώτερο όριο αντοχής μας έχει παραμείνει αρκετά σταθερό, θέτοντάς μας σε κίνδυνο έναντι ακραίων θερμοκρασιών.
«Τα θηλαστικά παράγουν τις δικές τους θερμοκρασίες του σώματός τους, οι οποίες είναι γενικά σταθερές μέσω της θερμορύθμισης. Για παράδειγμα ο άνθρωπος έχει θερμοκρασία γύρω στους 37 C . Όταν κάνει ζέστη δροσιζόμαστε με τον ιδρώτα. Αυτή είναι η αντίδραση του σώματος στην υπερθέρμανσή του. Για να λειτουργήσει η διαδικασία απαγωγής θερμότητας, ο περιβάλλων αέρας πρέπει να είναι πιο δροσερός από το δέρμα. Και το δέρμα πιο ψυχρό από τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος», λέει ο καθηγητής.
«Ετσι το πιο ψυχρό δέρμα απορροφά την υπερβολική θερμότητα από τον πυρήνα και την απελευθερώνει στο περιβάλλον. Εάν όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του δέρματος, τότε η μεταβολική θερμότητα δεν μπορεί να απελευθερωθεί εύκολα και μπορεί να επέλθει δυνητικά επικίνδυνη υπερθέρμανση ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια του θερμικού στρες. Σε παρατεταμένες περιόδους αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του εγκεφαλικού ιστού ή άλλων ζωτικών οργάνων, με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη».
Επιπλέον, η υπερβολική ζέστη θα καταστρέψει τον βιότοπο στον οποίο βασίζονται πολλά θηλαστικά, αλλά και τις πηγές της τροφής μας.
«Τα φυτά, γενικά, δεν αρέσκονται σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και δυστυχώς, σε μεγάλο μέρος της ηπείρου μπορεί να εμφανιστούν θερμοκρασίες πάνω από αυτή».
Τα φυτά όμως είναι η βάση της διατροφικής πυραμίδας. Εάν αρχίσουν να εξαφανίζονται από τεράστιες περιοχές, αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει και άλλες κατηγορίες ζώων.
«Είναι δύσκολο να πούμε για τα άλλα είδη, καθώς δεν επικεντρωθήκαμε σε αυτά στη συγκεκριμένη μελέτη. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να ειπωθεί ο κόσμος εκείνος δεν θα είναι πολύ φιλόξενος για πολλά από αυτά».
hellasjournal.com Με πληροφορίες από Νewsweek: Scientists Estimate When Humans Could Become Extinct