Δημοσκόπηση GPO...


Παγιωμένες και χωρίς δυναμική ανατροπής εμφανίζονται οι τάσεις του εκλογικού σώματος όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Σε δημοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διερευνήθηκε η σταθερότητα της ψήφου των πολιτών στη δεύτερη κάλπη, το πόσο πιθανό είναι δηλαδή το εκλογικό σώµα να επαναλάβει τις επιλογές του εκ νέου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Παρότι δεν έχουν συµπληρωθεί ούτε δύο εβδοµάδες, το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά, µε τη µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας να ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25%, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε 23,6%.

Μεγαλύτερη σταθερότητα εµφανίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι διαθέσεις όµως αυτές συνολικά δεν επιβεβαιώνονται, όπως θα δούµε στη συνέχεια στην πρόθεση ψήφου, που σε µεγάλο βαθµό αντικατοπτρίζει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν το ΠΑΣΟΚ για 2ο 

Η κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας και η προοπτική επικράτησής της και στην επόµενη αναµέτρηση δεν µπορούν να αµφισβητηθούν, γεγονός που µοιραία µετατοπίζει τη συζήτηση στον ανταγωνισµό ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Προσώρας, η κοινή γνώµη θεωρεί σε ποσοστό 70,2% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόµµα, αν και ένα σηµαντικό ποσοστό, της τάξης του 42,2%, θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να καταλαµβάνει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η διαφοροποίηση αυτή προκαλείται κυρίως από τις επιλογές των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι οποίοι, αν και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα είναι δεύτερος, προτιµούν µε ποσοστό 61,3% το ΠΑΣΟΚ στη θέση αυτή.

Οι εντάσεις µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το γεγονός ότι η ιστορική αντιπαλότητα της συντηρητικής παράταξης µε το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον µια χρονική απόσταση εξηγούν σε κάποιον βαθµό την παραπάνω προτίµηση.

Μετά και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του από την αρχηγία του κόµµατος μετά την ήττα του Μαϊου, η δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που και το αποτέλεσµα του Ιουνίου είναι εξίσου κακό.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να φανταστούν το κόµµα τους χωρίς τον κ. Τσίπρα αρχηγό.

  • Έτσι, λοιπόν, το 15,7% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο εβδοµάδες και µόλις το 2% σε απόλυτο βαθµό θα ήθελε την παραίτηση του κ. Τσίπρα ακόµα και έπειτα από ένα δεύτερο καταδικαστικό αποτέλεσµα, γεγονός που µάλλον είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα µπορούσε να συµβεί σε οποιοδήποτε άλλο κόµµα. Στον Αλ. Τσίπρα πιστώνεται η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόµµα εξουσίας, ο ίδιος περιβάλλεται µε εµπιστοσύνη από τους ψηφοφόρους ενόψει µιας κρίσιµης εκλογικής διαδικασίας, την ίδια στιγµή ωστόσο επαληθεύεται και η µετεξέλιξη του κόµµατος της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα καθαρά αρχηγικού τύπου κόµµα, µε µεγάλο βαθµό εξάρτησης από την ηγεσία του.

Μια νέα παράµετρος που αναφέρεται από το 21,8% είναι η προοπτική εισόδου νέων κοµµάτων στη Βουλή, απότοκο των εκλογικών αποτελεσµάτων, ενώ η µάχη για τη δεύτερη θέση δεν φαίνεται τελικά να λειτουργεί ως κίνητρο για τους πολίτες.

Η πρώτη, λοιπόν, µετεκλογική πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνει σε µεγάλο βαθµό τον συσχετισµό δυνάµεων που αποτυπώθηκε την 21η Μαΐου, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να διατηρεί την ισχυρή δυναµική της (20,4 µπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ως καινούργιο στοιχείο την περαιτέρω ενίσχυση των δύο κοµµάτων-έκπληξη, των Πλεύση Ελευθερίας και «Νίκη», που φαίνεται να υπερβαίνουν σε αυτήν τη φάση το όριο του 3%, σε αντίθεση µε το ΜέΡΑ25, που σηµειώνει περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών του. Η σύνθεση της επόµενης Βουλής και ο αριθµός των κοµµάτων που θα τη συγκροτούν είναι κάτι που σίγουρα θα µας απασχολήσει έως τις 25 Ιουνίου.

hellasjournal.com   Με πληροφορίες από Παραπολιτικά