Σκόπια: Θα χαθεί η "μακεδονική" γλώσσα;

Υπάρχει ο κίνδυνος σε μερικά χρόνια να υποβαθμιστεί τελείως η νοτιοσλαβική γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας που αποκαλείται ως ‘μακεδονική’ γλώσσα, επισημαίνουν δημοσιεύματα των Σκοπίων.

«Μπορούν οι επόμενες γενιές να μείνουν χωρίς δασκάλους και καθηγητές της μακεδονικής γλώσσας; Όσο περνούν τα χρόνια το ενδιαφέρον των σχολών για τη μελέτη της μακεδονικής γλώσσας μειώνεται», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η μέθοδος απασχόλησης, οι ανεπαρκώς αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι και η έλλειψη κινήτρων είναι μόνο μέρος των αιτιών για το έλλειμμα των «Μακεδόνων» [Σλάβων των Σκοπίων], λέει η καθηγήτρια Μακεδονικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Μαρία Ιβάνοβα σε συνέντευξή της στο TV24.

Όπως είπε σε εύθετο χρόνο θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και το σύστημα.

Κατήγγειλε επίσης ότι η ιστορία, πλέον, δεν διδάσκεται στη μακεδονική γλώσσα, δεν γίνονται διαγωνισμοί στη μακεδονική γλώσσα και απαιτεί να γίνει κάτι.

Τον μειούμενο αριθμό φοιτητών στο τμήμα «Μακεδονικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας», η Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στιπ προσπαθεί να τον μετριάσει δίνοντας κίνητρα και τόνωση μελλοντικών φοιτητών.

Ο αριθμός των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα «μακεδονικής γλώσσας και λογοτεχνίας» στη Φιλολογική Σχολή του Στιπ δείχνει ότι η κατάσταση με τη ‘μακεδονική γλώσσα’ στις πανεπιστημιακές σπουδές δεν είναι καλή, δηλαδή αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός ενεργών φοιτητών στις «μακεδονικές σπουδές» σε όλα τα τέσσερα χρόνια σπουδών είναι μόνο 30.

echedoros.blog