Οργή στη Μόσχα: «Η ΕΕ λήστεψε τον ρωσικό λαό- άρπαξαν τα χρήματα των απλών ανθρώπων»...

Η ρωσική τηλεόραση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «λήστεψε τον ρωσικό λαό», τους απλούς ανθρώπους της Ρωσίας.

«Έφτασαν πολύ σημαντικά νέα. Οι χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει

στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της [Ρωσικής] Κεντρικής Τράπεζας αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Ρωσία-1»/ «Россия-1».

«Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι ειδήσεις; Περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισ. ευρώ, τονίζω, της Κεντρικής Τράπεζας. Όχι κότερα, δηλαδή των ολιγαρχικών. Νομίζω ότι όταν οι δικοί μας ακούνε για κατάσχεση ενός παλατιού ή ενός γιοτ κάπου, κάπως χαμογελούν, συνειδητοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες, αλλά και πάλι…», συνεχίζει:

«[Αλλά] αυτά είναι τα χρήματα των δασκάλων, των γιατρών. Αυτά είναι χρήματα για δρόμους, για γέφυρες, για νέα σχολεία. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήστεψε τον ρωσικό λαό, τον απλό λαό», είπε κατηγορηματικά.

Τα στοιχεία που προκάλεσαν οργή στη Μόσχα

Τα σχόλια της «Россия-1» ήρθαν μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη ότι η αξία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στα κράτη μέλη μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι θα παραμείνουν ακινητοποιημένα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πιθανή χρήση τους την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση από το στέλεχος του μπλοκ ήρθε μετά το δέκατο πακέτο κυρώσεων που ψηφίστηκε κατά της Ρωσίας και ανάγκασε τις τράπεζες να αναφέρουν το μέγεθος των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Κρίστιαν Γουίγκαντ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «διερευνά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα ακινητποιημένα και παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τον σκοπό αυτό».

Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ΕΕ έχει παγώσει ιδιωτικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 24,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκουν σε ιδιώτες ή οντότητες κατά των οποίων το μπλοκ έχει επιβάλει κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας από το περασμένο έτος στις 24 Φεβρουαρίου.

echedoros.blog