Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Οργή στην Ουκρανία...


Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Οργή στην Ουκρανία

Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνει από το Σάββατο 1η Απριλίου η Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την προεδρία του Συμβουλίου ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και εξαπέλυσε την άγρια επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και σύμφωνα με τον κανονισμό, η Ρωσία ανέλαβε και πάλι την προεδρία, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και το γεγονός πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, κάθε ένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα. Την 1η Απριλίου η Μοζαμβίκη παρέδωσε την σκυτάλη και πάλι στην Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις αντιδράσεις της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει την επίσημη διαδικασία.

«Χαστούκι στην διεθνή κοινότητα»

«Χαστούκι στην διεθνή κοινότητα» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Προτρέπω τα σημερινά μέλη του ΣΑΗΕ (Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών) να ματαιώσουν κάθε ρωσική προσπάθεια κατάχρησης της προεδρίας του», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την έναρξη της θητείας της Ρωσίας στην εκ περιτροπής προεδρία του σώματος.

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο Κουλέμπα χαρακτήρισε την Ρωσία «παράνομη στο ΣΑΗΕ».

Τμήμα ειδήσεων tribune.gr