«Επιβλαβείς» οι κυρώσεις αλλά όχι για τη Ρωσία, λέει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο επέκρινε την Τετάρτη τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως «επιβλαβείς» και υποσχέθηκε να προστατεύσει τον ηγέτη των Σέρβων αποσχιστών της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ από τυχόν κυρώσεις «όσο είναι στη δύναμη της Ουγγαρίας».

Μιλώντας σε ένα ενεργειακό πάνελ στο Τρεμπίνιε, στη νοτιοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Σίγιαρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία «δεν σκοπεύει να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και ότι βρίσκεται σε επαφή με τη ρωσική Gazprom, η οποία, όπως είπε, τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Όταν εισήχθη το πρώτο πακέτο κυρώσεων, αυτοί που το εισήγαγαν είπαν ότι η Ρωσία θα καταστραφεί οικονομικά από τις κυρώσεις και δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο, γεγονός που θα μας οδηγήσει στην ειρήνη», δήλωσε ο Σίγιαρτο.

«Τώρα έχουμε φτάσει στο δέκατο πακέτο και η Ρωσία δεν είναι γονατισμένη», πρόσθεσε.

«Οι κυρώσεις δημιουργούν προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο υψηλός πληθωρισμός είναι συνέπεια των κυρώσεων και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς στην Ευρώπη από ό,τι για τους Ρώσους. Αν εξετάσουμε τα γεγονότα, οι κυρώσεις δεν έχουν νόημα και είναι ακόμη και επιβλαβείς», είπε επίσης.

Μιλώντας για τον οικοδεσπότη του, Μίλοραντ Ντόντικ, τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (Republika Srpska), μιας από τις δύο άκρως αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, ο Σίγιαρτο είπε ότι ο Ντόντικ κέρδισε τις εκλογές και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Αυτοί που θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ντόντικ ουσιαστικά δεν θέλουν να σεβαστούν τη βούληση των πολιτών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας», είπε.

Ο Ντόντικ, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει με την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Σερβίας και έχει ζητήσει την «ειρηνική διάσπαση» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, βρίσκεται ήδη υπό τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον για υπονόμευση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Σίγιαρτο κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, αν και το μπλοκ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία προσπάθεια να τιμωρήσει τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

«Όσο είμαστε στην εξουσία στην Ουγγαρία, ο πρόεδρος Ντόντικ δεν θα βρίσκεται σε κανέναν κατάλογο κυρώσεων», δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

euractiv.gr