Αποκάλυψη –βόμβα: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ηγέτες για πραξικοπήματα...

Αποκάλυψη –βόμβα: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ηγέτες για πραξικοπήματα - Πού βρίσκονται τα... στρατόπεδα εκπαίδευσηςΑίσθηση αλλά και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις παρεμβάσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Απροκάλυπτα οι Αμερικανοί παραδέχονται, πως σχεδιάζουν και

ετοιμάζουν πραξικοπήματα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.
Μάλιστα στον σχεδιασμό τους κυρίαρχο ρόλο έχει η Αφρική, όπου προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιρροής Κίνας – Ρωσίας.

Ο στρατηγός αποκαλύπτει


Τις αποκαλύψεις έκανε ο ίδιος ο στρατηγός ο Michael Langley, επικεφαλής της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Matt Gaetz στο Κογκρέσο για τους Αφρικανούς στρατιώτες που έλαβαν αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση και συνέχισαν να πραγματοποιούν πραξικοπήματα.
Ο Langley παραδέχθηκε πως ένας «αριθμός» Αφρικανών που λαμβάνουν εκπαίδευση στις ΗΠΑ αργότερα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε πραξικοπήματα κατά των κυβερνήσεών τους.
Ανέφερε μάλιστα πως τα προγράμματα επικεντρώνονται σε «βασικές αξίες».

Οι κοινές αξίες με τον δικτάτορα

Όταν ρωτήθηκε από τον Gaetz εάν οι ΗΠΑ μοιράζονται «βασικές αξίες» με τον ηγέτη του πραξικοπήματος στη Γουινέα, συνταγματάρχη Mamady Doumbouy, ο Langley απάντησε: «Απολύτως… Στο πρόγραμμα σπουδών μας, το κάνουμε».
Ο Doumbouy και οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πραξικόπημα το 2021, ενώ Αμερικανοί κομάντος βρίσκονταν στη χώρα και εκπαίδευαν τους πραξικοπηματίες.
Ο Doumbouy εξακολουθεί να ηγείται της Γουινέας μέχρι σήμερα.
Ο Gaetz αναφέρθηκε επίσης σε ένα πραξικόπημα του Ιανουαρίου του 2022 στη Μπουρκίνα Φάσο, του οποίου ηγήθηκε ο αντισυνταγματάρχης Paul-Henri Sandaogo Damib, ο οποίος είχε μακρά ιστορία συμμετοχής σε εκπαιδευτικές ασκήσεις στις ΗΠΑ.

Εννέα πραξικοπήματα στην Αφρική από το 2008

Αργότερα εκείνο το έτος, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Damib εκδιώχθηκε με ένα άλλο πραξικόπημα υπό τον Ibrahim Traore.
Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Nick Turse εάν ο Traore έλαβε επίσης εκπαίδευση στις ΗΠΑ, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε, πως δεν γνωρίζει.
Γράφοντας στο Responsible Statecraft, ο Turse σημειώνει ότι από το 2008, οι εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ στρατιωτικοί στην Αφρική έχουν «επιχειρήσει τουλάχιστον εννέα πραξικοπήματα (και πέτυχαν τουλάχιστον σε οκτώ) σε πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο (τρεις φορές), της Γουινέας, του Μάλι (τρεις φορές), τη Μαυριτανία και την Γκάμπια».

Εκπαιδεύοντας πραξικοπηματίες

Ο Langley ισχυρίστηκε προκλητικά πως οι «βασικές αξίες» στις οποίες επικεντρώνεται η εκπαίδευση της AFRICOM περιλαμβάνουν τον «σεβασμό για την πολιτική διακυβέρνηση».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η αμερικανική διοίκηση θα συνεχίσει με επιμονή την εκπαίδευση των επίδοξων δικτατόρων πάνω σε…δημοκρατικούς κανόνες και αξίες.
Ο Gaetz είπε ότι αυτές οι αξίες δεν έχουν βάση λογικής και αυτοαναιρούνται.
«Μόλις πριν από λίγο, είπατε ότι μοιραζόμαστε βασικές αξίες με τον συνταγματάρχη Doumbouy.
Το είπατε πριν από λίγα λεπτά ως απάντηση στην ερώτησή μου, και η βασική του αξία φαίνεται να οδηγεί σε πραξικόπημα. Επομένως, δεν νομίζω ότι ταιριάζει.
Νομίζω ότι πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουμε σε πόσες χώρες εκπαιδεύουμε τους πραξικοπηματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράδοση στις δικτατορίες

Εξάλλου η ιστορία των ΗΠΑ είναι γεμάτη από πραξικοπήματα, επεμβάσεις και πολέμους.
Ο έγκυρος δημοσιογράφος Nicolas J.S. Davies ρίχνει μια ματιά στην ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα και δείχνει πως δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών και πολέμαρχοι σε όλο τον κόσμο έχουν απολαύσει την υποστήριξη και την χορηγία των ΗΠΑ, στα πλαίσια του αδυσώπητου αγώνα του για άσκηση παγκοσμίου ελέγχου και κυριαρχίας.
Για τον λόγο αυτό πρωταγωνίστησαν σε 35 πραξικοπήματα και προκάλεσαν 30 πολέμους και επεμβάσεις μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

BREAKING: The leader of U.S. military’s Africa Command states our government shares “core values” with military coup leaders.

These SAME coup leaders were trained by our own Armed Forces! pic.twitter.com/boGYfQ6csb

— Rep. Matt Gaetz (@RepMattGaetz) March 23, 2023

www.bankingnews.gr