Πολωνία: Κρυφό εργαστήριο επισκευάζει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό...

Περίπου 400 μηχανικοί και τεχνικοί αποκαθιστούν στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί ζημιές στα μέτωπα της Ουκρανίας σε ένα μυστικό εργαστήριο σε μια άγνωστη τοποθεσία στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφους της Wall Street Journal.

Σε μια άγνωστη τοποθεσία στην Πολωνία, υπάρχει ένα τεράστιο μηχανολογικό εργαστήριο που δέχεται τον ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που καταστράφηκε στις εχθροπραξίες. Απασχολεί περίπου 400 άτομα, μηχανικούς και τεχνικούς, που ασχολούνται με την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του βαρέως ουκρανικού εξοπλισμού.

Τα μηχανήματα που επισκευάζονται στο εργαστήριο είναι οβιδοβόλα AHS Krab πολωνικής κατασκευής, τα οποία δόθηκαν στους Ουκρανούς ως στρατιωτική βοήθεια.

Το εργαστήριο ανήκει στον κρατικό πολωνικό όμιλο εξοπλισμών και φυλάσσεται από την πολωνική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας. Μόνο Πολωνοί πολίτες επιτρέπεται να εισέρχονται στο εσωτερικό του. Για λόγους ασφαλείας, η διαδικασία πρόσληψης τεχνικών για το εργαστήριο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Πολωνία καθίσταται ηγέτης όσον αφορά την επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχων, ένα εργαστήριο πρόκειται να εγκατασταθεί κοντά στο Πόζναν, όπου θα επισκευάζονται άρματα μάχης Abrams που ενδεχομένως καταστράφηκαν στο μέτωπο. Τα αμερικανικά μηχανήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.

Επιπλέον, η Πολωνία έχει προσδιοριστεί ως τόπος επισκευής κατεστραμμένων αρμάτων Leopard II.

«Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Πολωνία κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά την εξυπηρέτηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Τόμας Σμούρα, ειδικός σε θέματα στρατιωτικών τεχνολογιών από το Ίδρυμα Casimir Pulaski, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης στη Βαρσοβία.

Οι μηχανικοί που εργάζονται στο εργοστάσιο βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους στρατιώτες που επιχειρούν στο μέτωπο. Η επαφή μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών βοηθά τους τεχνικούς να παρέχουν γρήγορες τεχνικές συμβουλές στους Ουκρανούς που χρειάζονται ταχεία επισκευή χαλασμένου εξοπλισμού.

Οι πολωνικές αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες του εργαστηρίου για την επισκευή εξοπλισμού ξένης κατασκευής, αλλά, προς το παρόν, αυτό παραμένει ένα μη υλοποιημένο και ανεπιβεβαίωτο σχέδιο.

euractiv.gr