«Βόμβα» από Α.Τσίπρα: «Αποσύρω την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή» – Προκηρύσσονται άμεσα εκλογές;

«Βόμβα» από Α.Τσίπρα: «Αποσύρω την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή» – Προκηρύσσονται άμεσα εκλογές;Μία πραγματική πολιτική «βόμβα» έριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη στο Ζάππειο αφού αποσύρει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή, ζητάει την διάλυσή της και αναγκάζει τον Κ.Μητσοτάκη να προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη εκλογών.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Ζητάμε την άμεση διάλυση της βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ζητάμε να απαντήσει ο ελληνικός λαός να απαντήσει, το ερώτημα, με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή.

Από σήμερα, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, με εξαίρεση το σχέδιο νόμου για τη Χρυσή Αυγή».

H Δημοκρατία αντεπιτίθεται.
Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου».
Να είσαι και εσύ εκεί. Μαζί θα φέρουμε τη Δικαιοσύνη παντού.#ΔικαιοσύνηΠαντού #ΣΥΡΙΖΑΠΣ #Τσίπρας pic.twitter.com/riKtc3yn2v

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) January 30, 2023

Επί του πρακτέου δεν οδηγείται αναγκαστικά σε εκλογές η κυβέρνηση, γιατί δε παραιτούνται έτσι ώστε να πάνε σε διαδοχικές ορκωμοσίες αναπληρωτών τους, μέχρις ότου «τελειώσουν» οι αναπληρωτές και αναγκαστικά λόγω έλλειψης απαρτίας του «Σώματος» θα έπρεπε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, αλλά η απόσυρση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Βουλή απονομιμοποιεί την κυβέρνηση και από πολιτικής άποψης, η προκήρυξη εκλογών είναι μονόδρομος.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 1974 και ο «ήχος» της απόσυρσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη ακούγεται σε όλον τον πλανήτη.

Πλέον η πολιτική πρωτοβουλία δείχνει να έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμήχανη η κυβέρνηση στην απόσυρση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή

Με αμηχανία αντιμετωπίστηκε η τοποθέτηση του Α.Τσίπρα στην Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου, επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές του επιδιώξεις».

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης».

«Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, ενώ τόνισε ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς όπου εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι αυτά που έχουν καθορίσει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη αδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών. Η αισχροκέρδεια προστατεύεται με προκλητικό τρόπο», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις υποκλοπές, για «ζόφο» και «καθεστώς Μητσοτάκη».

Οι υποκλοπές έγιναν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η εξοπλιστική ασφάλεια έγινε τμήμα αυτού του παιγνίου, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δίκτυο των υποκλοπών δεν ήταν μία αστοχία. Ήταν πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει τα δίκτυα της κλοπής. Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μεταφέρουμε την πρόταση μομφής στον λαό. Όσο ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης εκτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή», εξήγησε.

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ζωντανή όσο βρίσκεται στην υπεράσπιση του κάθε πολίτη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή από εδώ και πέρα.

«Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το σκάνδαλο. Το πρώτο σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των θεσμών. Ζητήσαμε παντού απαντήσεις. Θεσμική απόφαση ήταν να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μάς παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Καμία απάντηση δεν πήραμε από τον πρωθυπουργό της χώρας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αποχή από τη Βουλή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να διεθνοποιηθεί το ζήτημα»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα.

«Απεθυνόμαστε εντός αλλά και εκτός χώρας. Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Δεν έχουμε παραβίαση συνταγματικών πλαισίων απλά αλλά παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εχω ήδη απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προφανώς θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα αυτό παντού στην Ευρώπη. Το κρίσιμο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Εχουμε ήδη εξηγήσει γιατί. Πρέπει μία δημοκρατική κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

pronews.gr