Άρειος Πάγος: Σε δύο μήνες η απόφαση για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια – Παρέμβαση του ΔΣΑ υπέρ των δανειοληπτών...

Άρειος Πάγος: Σε δύο μήνες η απόφαση για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια – Παρέμβαση του ΔΣΑ υπέρ των δανειοληπτώνΠαράταση δύο μηνών στην αγωνία των ευάλωτων δανειοληπτών καθώς τότε ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει, μετά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικστηρίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αναφορικά με το δικαίωμα ή μη, των funds να πλειστηριάζουν ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά από τις τράπεζες.

Η απόφαση αναμένεται με τεράστιο νομικό ενδιαφέρον καθώς είτε θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν χιλιάδες πλειστηριασμοί είτε θα αποτελέσει το ανάχωμα και δίχτυ προστασίας υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών

διαμαρτυρία δανειοληπτών στον Άρειο Πάγο

eurokinissi

Η δίκη όπως έγραψε το dikastiko.gr, έγινε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω θέματος μείζονος κοινωνικής σημασίας και αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων το προηγούμενο διάστημα.

Αντικείμενο της δίκης είναι το εάν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε δικαστικές πράξεις, δηλαδή σε τιτλοποιήσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς ακινήτων, για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών από τις τράπεζες. Η προσφυγή έγινε κατά fund με έδρα Δουβλίνου Ιρλανδίας.

Tον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου fund, εκπρόσωποι ελληνικής τράπεζας, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών έκαναν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης.

διαμαρτυρία δανειοληπτών στον Άρειο Πάγο

eurokinissi

Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας

Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας είναι ότι οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να εφαρμόζουν διατάξεις και των δυο νόμων (3156/2003 και 4354/2015) και να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις, θεωρούμενοι ως δικαιούχοι διάδικοι, για λογαριασμό των funds.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι οι εταιρείες αυτές είναι γνωστής έδρας, υπόκεινται σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους από την ΤτΕ, εν αντιθέσει με τα funds της αλλοδαπής που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες. Η δικαστική απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα διαμαρτυρίας, με μηνύματα υπέρ της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, πραγματοποίησαν έξω από το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ.

διαμαρτυρία δανειοληπτών στον Άρειο Πάγο

eurokinissi

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση του ΔΣΑ υπέρ των δανειοληπτών

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στο πλευρό των ευάλωτων δανειοληπτών στέκονται οι δικηγόροι της Αθήνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣΑ

“Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της πλήρους Ολομελείας του Αρείου Πάγου η Πρόσθετη Παρέμβαση που άσκησε κατ´ άρθρο 90 παρ.ζ ΚωδΔικ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), προς υποστήριξη της 822/2022 απόφασης του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων σε βάρος των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, ενώ νομικοί παραστάτες ήταν ο Ομ. Καθηγητής Ν. Κλαμαρής, ο Αν. Καθηγητής, Ι. Δεληκωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ Αν. Καθηγητής, Πάνος Νικολόπουλος καθώς και οι δικηγόροι, Δ. Σκαρίπας και Γ. Κοπακάκης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Άρειος Πάγος

dsa.gr

Η εκδικασθείσα παρέμβαση εντάσσεται στη συνεπή δράση του δικηγορικού σώματος, δια των θεσμικών του οργάνων, στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου και θα μάχεται για αυτό μέχρι την τελική δικαίωση”

dikastiko.gr