Ιστορική ήττα για τους Αυστριακούς συντηρητικούς καθώς η ακροδεξιά ανεβαίνει...

Στις κρατικές εκλογές της Κυριακής στην Κάτω Αυστρία, τα παραδοσιακά κόμματα της «μεγάλης σκηνής» της Αυστρίας, το συντηρητικό ÖVP και το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ, υπέστησαν ιστορικές ήττες, ενώ η ακροδεξιά συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Η Κάτω Αυστρία είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, όπου ζουν περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Το κρατίδιο, το οποίο περιβάλλει την πρωτεύουσα Βιέννη, είναι επίσης η καρδιά των Αυστριακών συντηρητικών. Εκτός από τον συντηρητικό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, αρκετοί βασικοί υπουργοί του ÖVP κατάγονται από εκεί.

Την Κυριακή, η κυριαρχία τους στο κρατίδιο αποδυναμώθηκε σημαντικά. Λιγότερο από το 40% των ψηφοφόρων ψήφισαν το κόμμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για τους συντηρητικούς της Κάτω Αυστρίας.

Μπροστά στο ρεκόρ συμμετοχής των ψηφοφόρων, περίπου 72%, έσπασε η κυριαρχία του ÖVP στην Κάτω Αυστρία μέσω της απόλυτης πλειοψηφίας. Η υποψήφια για την ηγεσία Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι το κόμμα της επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση με το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ ή το ακροδεξιό FPÖ.

Όπως και το ÖVP, οι σοσιαλδημοκράτες ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της Κυριακής. Περίπου 20% των ψήφων υστέρησαν σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες μπροστά σε μια βαθιά αντιδημοφιλή συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση στη Βιέννη.

Για να προσθέσουν στα δεινά του ÖVP, από την άλλη πλευρά, ακροδεξιοί εξτρεμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος στην Κάτω Αυστρία την ώρα που οι ψηφοφόροι πήγαιναν στις κάλπες. Τρεις μασκοφόροι μπήκαν στο κτίριο και ξεδίπλωσαν πανό με εξτρεμιστικά συνθήματα, προτού συλληφθούν από την αστυνομία.

«Σήμερα, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έδειξαν για άλλη μια φορά τον κίνδυνο που αποτελούν για τη δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, συντηρητικός και ο ίδιος από την Κάτω Αυστρία. Συνέχισε κάνοντας αναφορά στον Χέρμπερτ Κικλ, τον ηγέτη του ακροδεξιού FPÖ της Αυστρίας, χαρακτηρίζοντας τους εισβολείς «φίλους» του.

Το ίδιο το FPÖ είναι ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών στο κρατίδιο, με κέρδη άνω του 10% που λαμβάνει και έτσι λαμβάνει περίπου το 25% των ψήφων. Το κόμμα φαίνεται τώρα έτοιμο να πάρει το σπίτι του στις αυστριακές ομοσπονδιακές εκλογές του 2024.

Οι Πράσινοι της Κάτω Αυστρίας και το φιλελεύθερο NEOS σημείωσαν μικρά κέρδη, ανεβαίνοντας σε περίπου 6,5% των ψήφων το καθένα.

euractiv.gr