
Η θέση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σαφής, καθώς οι δύο χώρες δεν στέλνουν όπλα στην περιοχή των συγκρούσεων, προκειμένου να αποτρέψουν μια περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσαν η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ και ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Κριστόφ Σζαλάι-Μπομπροβνίτσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα.
Θα είναι στο πλευρό της ειρήνης, τόνισε ο Σζαλάι-Μπομπροβνίτσκι, παρέχοντας ωστόσο ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες πολέμου. Η στενή συνεργασία θα είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς «ζούμε σε μια εποχή κινδύνου», είπε.
Σύμφωνα με την Τάνερ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη, κάτι που δεν θα αφορά μόνο τον συμβατικό πόλεμο αλλά και την αλληλεπίδραση με τον υβριδικό πόλεμο και την αύξηση της μετανάστευσης γενικότερα.
«Οι επιπτώσεις δεν είναι εξαιρετικά αισθητές μόνο στην Αυστρία, αλλά και στην Ουγγαρία. Τελικά, η διαδρομή περνάει από τη γειτονική μας χώρα προς εμάς», τόνισε η Τάνερ, όπως αναφέρει το ΑΡΑ. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι τα σταθερά Δυτικά Βαλκάνια διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη μετανάστευση, συνέχισε.
Η Αυστρία έχει ήδη ζητήσει την ταχεία ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με την υπουργό Ενσωμάτωσης Σουζάνε Ράαμπ να απαιτεί από την ΕΕ να «ξεκινήσει επιτέλους» τον Νοέμβριο.
Τον ίδιο μήνα, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συνεργάστηκε με την Ουγγαρία και τη Σερβία για να σταματήσουν οι αιτούντες άσυλο να επιλέγουν τις χώρες στις οποίες θα υποβάλουν αίτηση ασύλου, υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) σχετικά με την απώθηση των παράνομων μεταναστών προς τα πίσω, προκειμένου να τερματιστεί το «άσυλο a la carte».
Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία τριπλασιάστηκε πέρυσι σε 108.490 αιτήσεις, γεγονός που την καθιστά το κράτος μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη απότομη αύξηση συνολικά. Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία κατέγραψε τις λιγότερες αιτήσεις, με μόλις 46 αιτήσεις. Το γεγονός ότι η χώρα του Βίσεγκραντ αρνείται να καταγράψει τους αιτούντες άσυλο, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, δεν αναφέρθηκε από την Τάνερ τη Δευτέρα.
Στο παρελθόν, η Ουγγαρία επέμεινε ότι έχει δεχθεί αυξημένη πίεση λόγω των προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο από τη γειτονική Ουκρανία, ενώ οι επικριτές επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα ελάχιστοι πρόσφυγες επιλέγουν να μείνουν στην Ουγγαρία.
Η Τάνερ υπογράμμισε επίσης την καλή συνεργασία με την Ουγγαρία σε επτά ξένες αποστολές, όπως μετέδωσε το ΑΡΑ. Παράλληλα, η υπουργός κάλεσε την ΕΕ να ενεργήσει πιο αποφασιστικά όσον αφορά την επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η έλλειψη ενότητας στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας θα ανοίξει την πόρτα σε νέους κινδύνους, είπε.