Ζόρικα τα πράματα, χρειάζονται θαύματα…

Συνέντευξη του σκορπιού που δάγκωσε το κοριτσάκι σε πέρα-δώθε κινούμενη νησίδα στον Έβρο, δόθηκε (από τον σκορπιό) στο Der Spiegel! Δυστυχώς, το καλό περιοδικό αφού

«ανέβασε» τη συνέντευξη του σκορπιού, μετά την «κατέβασε», προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των «ΜΚΟ για την προστασία του σκορπιού διεθνώς»…

Αγνώστου (ρεπόρτερ)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η πιο βασανισμένη ελληνική λέξη διεθνώς! Εκεί τουλάχιστον που κυριαρχεί ο Δυτικός Πολιτισμός, στην Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική, στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και όπου αλλού η Αποικιοκρατία και ο Ιμπεριαλισμός «έμαθαν» στα αυτόχθονα έθνη την πλήρη ή σχετική Δυτικοποίηση στον πολιτισμό τους και την πολιτική τους.

…………..

Η Δημοκρατία ξεκίνησε τη διαδρομή της με ελπίδες και προσδοκίες (που κράτησαν περίπου 50 χρόνια). Και αυτογνωσία – καθώς η ίδια η λέξη δίδασκε για την έννοια που έφερε: Δημοκρατία. Το κράτος (η ισχύς) του Δήμου (του πολιτικώς οργανωμένου λαού).

Παρ’ ότι το πολίτευμα αυτό κράτησε λίγο (τείνοντας στην «εξέλιξή του» προς μια τελετουργία, ένα άδειο πουκάμισο) άφησε μνήμη και κληρονομιά που διέσχισε τους αιώνες, ώσπου με την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση επανήλθε στο προσκήνιο σε νέες μορφές αντίστοιχες στις ανάγκες (ή τις διακηρύξεις) της εξουσίας, που πλέον περνούσε στα χέρια της αναδυόμενης αστικής τάξης.

 

Έκτοτε, και καθώς ο καπιταλισμός αναπτυσσόταν με τον ιμπεριαλισμό να θεριεύει, η Δημοκρατία, είτε ως αστική είτε ως λαϊκή, έχει περάσει τα πάνδεινα!

Ιδιαιτέρως στην τωρινή εποχή, όπου η αστική τάξη και οι συστημικές ελίτ δεν χρειάζονται πια ούτε καν την τύποις Δημοκρατία, αλλά αντιθέτως ρέπουν κι εγκαθιδρύουν τυραννίδες και τυραννίες

η Δημοκρατία γνωρίζει νέες δόξες ανασκολόπισης, εξευτελισμού και διαπόμπευσης.

Η «παλιά καλή εποχή» (πολύ πρόσφατη) που οι Δημοκρατίες (λόγου χάριν οι ΗΠΑ) εγκαθίδρυαν δικτατορίες παντού όπου μπορούσαν, παρήλθε

για να τη διαδεχθεί η εποχή (λόγου χάριν των ΗΠΑ και των Δορυφόρων τους) που έκαναν «εξαγωγή δημοκρατίας» στους ανά τον κόσμο ιθαγενείς –πάντα με ανθρωπιστικές εισβολές– δημιουργώντας «κράτη» φυλάρχων (Λιβύη, Σομαλία) ή μαύρες τρύπες (Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού).

Κατ’ όνομα Δημοκρατίες, οι Δυτικές, διαλύουν κράτη (Γιουγκοσλαβία), εγκαθιστούν ναζιστικές κυβερνήσεις (Ουκρανία), μαφιόζικες κυβερνήσεις (παντού στον κόσμο) στηρίζοντας ταυτόχρονα αιματοβαμμένα καθεστώτα (Τουρκία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και άλλων ων ουκ έστιν τέλος).

………..

Αν με έλεγαν Δημοκρατία, θα άλλαζα όνομα, δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ, θα μετανάστευα κάπου που η λέξη Δημοκρατία θα ήταν άγνωστη

ή η λέξη Δημοκρατία θα ήταν ζητούμενο όπως ήταν πριν της βγάλουν τα μάτια, της κλείσουν τα αυτιά και της βουλώσουν το στόμα.

………

Ακόμα και το διεξαγώμενο Μουντιάλ με τη Δημοκρατία μοιάζει! Έγιναν δωροδοκίες, έπεσαν μίζες, εξαγοράσθηκαν παράγοντες και λαδώθηκαν κυβερνήσεις, για να πάρει το Κατάρ τη διοργάνωση. Σκοτώθηκαν χιλιάδες εργάτες (λέγεται περί τις 6.500) για να χτιστούν τα (άνευ περιεχομένου στη συνέχεια) γήπεδα. Βουίζει ο πλανήτης από φήμες για εξαγορές παικτών, ακόμα και ομάδων. Από μια χώρα που βιάζει (δεν καταπιέζει, βιάζει) τις γυναίκες και κάθε τι το διαφορετικό, γίνεται μια επίδειξη νεοπλουτισμού και αυταρχισμού.

Όχι το Κατάρ δεν είναι μια Δημοκρατία, χλευάζει τις Δημοκρατίες που για τα λεφτά πουλάνε και τη μάνα τους.

*** 

Δημοκρατία, η πιο κακοποιημένη στον κόσμο ελληνική λέξη και παγκόσμια έννοια. Επί πολλούς αιώνες… 

ΣΤΑΘΗΣ Σ.

edromos.gr