«Σταματήστε τη γενοκτονία των Χαζάρα» φωνάζουν γυναίκες στο Αφγανιστάν...


Κινητοποίηση ενάντια στην στοχοποίηση της κοινότητας Χαζάρα στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν δεκάδες γυναίκες το Σάββατο, διαμαρτυρόμενες για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε μια ημέρα νωρίτερα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι από την συγκεκριμένη κοινότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του France 24, με τους Ταλιμπάν να επιτίθενται στο σώμα της διαδήλωσης.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ένας βομβιστής ανατινάχθηκε σε αίθουσα μελέτης στην περιοχή Νταστ-ε-Μπαρσί (Dasht-e-Barchi) Καμπούλ, την ώρα που εκατοντάδες μαθητές έδιναν εξετάσεις για την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια της πόλης. Η εν λόγω συνοικία αποτελεί κατά κύριο λόγο σιιτικό μουσουλμανικό θύλακα και τόπο στον οποίο κατοικούν μέλη της κοινότητας των Χαζάρα, μιας ιστορικά καταπιεσμένης ομάδας που έχει καταστεί στόχος μερικών από τις πιο βίαιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

«Σταματήστε τη γενοκτονία των Χαζάρα, δεν είναι έγκλημα να είσαι σιίτης» φώναζαν οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες το Σάββατο κρατώντας πανό που έγραφαν «σταματήστε να σκοτώνετε τους Χαζάρα», καθώς περνούσαν μπροστά από ένα νοσοκομείο της περιοχής, όπου νοσηλεύονταν αρκετά θύματα της επίθεσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας που επικαλείται το δημοσίευμα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ωστόσο σύμφωνα με το τμήμα του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, με τουλάχιστον 35 νεκρούς και επιπλέον 82 τραυματίες. 

Ως «μια ντροπιαστική υπενθύμιση της ανικανότητας και της απόλυτης αποτυχίας των Ταλιμπάν, ως ντε φάκτο αρχών, να προστατεύσουν το λαό του Αφγανιστάν» χαρακτήρισε την επίθεση η Διεθνής Αμνηστία, ενώ κατά το δημοσίευμα μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο δράστης πυροδότησε τον μηχανισμό στοχευοντας το τμήμα της αίθουσας στο οποίο βρίσκονταν οι γυναίκες. 

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής, ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θεωρεί τους σιίτες ως αιρετικούς και έχει αναλάβει στο παρελθόν επιθέσεις στην περιοχή με στόχο κορίτσια, σχολεία και τζαμιά. Τον περασμένο Μάιο, πριν την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, τουλάχιστον 85 άτομα, στην πλειοψηφία τους κορίτσια, έχασαν τη ζωή τους και περίπου 300 τραυματίστηκαν όταν τρεις βόμβες εξερράγησαν κοντά στο σχολείο τους στο Νταστ-ε-Μπαρσί. Καμία ομάδα δεν ανέλαβε και πάλι την ευθύνη, αλλά ένα χρόνο νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας σε εκπαιδευτικό κέντρο στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν 24 άτομα.

kosmodromio.gr