Η Τουρκία δεν πήρε στην Λιβύη αυτό που ήθελε...

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάτζλα Αλ Μανγκούς διαφώνησαν, διακριτικά, δημοσίως, κατά την συνέντευξη τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης.

Τα κρίσιμια σημεία της συνέντευξης τύπου όπως καταγράφηκαν απο λίβυο δημοσιογράφο με γνώση της ελληνικής.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Σήμερα υπογράψαμε 2 συμφωνίες: υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες και τα πρωτόκολλα. Αυτή τη στιγμή, οι φίλοι μα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επ’ αυτού. Πρώτα ο Αλλάχ, θα επιστρέψουμε υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στο πεδίο του φυσικού αερίου σήμερα. Υπάρχουν, όμως, πολλά σχέδια εγγράφων και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για αυτά τα έγγραφα με εποικοδομητικό τρόπο. Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη νομική βάση των σχέσεων μας και θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, στην επόμενη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής Συνεργασίας. Και θα κάνουμε τις προετοιμασίες για αυτό μαζί με την κ. Νέτσλα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να μετατρέψουμε την ηρεμία που επιτεύχθηκε με μεγάλες θυσίες στο πεδίο σε μόνιμη σταθερότητα.

…Το μνημόνιο συνεννόησης που αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες διασφαλίζει τα κοινά μας συμφέροντα. Είναι μια συμφωνία που εγγυάται τα δικαιώματα της Λιβύης και των Λίβυων, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. Αυτό το δέχονται και οι Λίβυοι αδελφοί μου από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Είμαστε, επίσης, απόλυτα αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης από την οποία επωφελούνται όλες οι παράκτιες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας έχει προτείνει επίσης μια κοινή διάσκεψη, τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην Ε.Ε. Τώρα αναμένουμε μια θετική απάντηση από την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα. Και την επόμενη περίοδο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο σύνολο μηχανισμών αποτελεσματικά για να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, όχι μόνο τη συνάντηση στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου.

Ερώτηση: Ποια είναι τα άρθρα του μνημονίου συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στο κοίτασμα φυσικού αερίου; Προβλέπεται εξόρυξη πετρελαίου εντός των ορίων της θάλασσας; Προβλέπεται και εξόρυξη πετρελαίου εντός των χερσαίων συνόρων; Και έχει σχέση αυτή η συμφωνία με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης;

Νάτσλα Μανγκούς ΥΠΕΞ Λιβύης:Το μνημόνιο συμφωνίας που προβλέπεται να υπογραφεί στο πεδίο του φυσικού αερίου είναι ένα τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης και δεν μπορέσαμε ακόμη να εξετάσουμε τα άρθρα του. Αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και του Υπουργείου Πετρελαίου της Λιβύης. Δεν μας απασχολούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ένα μνημόνιο συμφωνίας προς το συμφέρον των δύο χωρών γενικότερα και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η σημασία της υπογραφής αυτού του μνημονίου συμφωνίας γίνεται για άλλη μια φορά εμφανής.

Το μνημόνιο συμφωνίας για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένει τις διαδικασίες έγκρισης του ΟΗΕ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν έχουμε οριστικοποιήσει αυτό το θέμα ακόμα. Καθώς πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τσαβούσογλου: Καταρχάς, η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες, όπως η εξερεύνηση και η γεώτρηση, με αμοιβαία συνεννόηση και στη στεριά και στη θάλασσα και στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας με win-win κατανόηση. Και η συμφωνία για το φυσικό αέριο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργείων ενέργειας μας. Θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενό του μετά την υπογραφή. Θα είναι όμως και μια συμφωνία με στόχο τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου.

Νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Επιπλέον, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Με άλλα λόγια,ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας. Έχουμε ειδοποιήσει. Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε καταχωρίσει τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δηλαδή τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, στον ΟΗΕ. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνει η Λιβύη είναι… Δηλαδή, κάναμε τεχνικές συναντήσεις, πρέπει να καθορίσει επίσης την υφαλοκρηπίδα και τις ζώνες δικαιοδοσίας της και να τα καταγράψει στον ΟΗΕ. Και αυτή η συμφωνία ζώνης θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι μια συμφωνία που διασφαλίζει τα συμφέροντα και της Λιβύης και της Τουρκίας. Αυτό που είναι επίσης ωραίο είναι ότι όλα τα μέρη στη Λιβύη, με τα οποία ήμασταν σε διαφορετικές πλευρές στο παρελθόν, υποστηρίζουν σθεναρά αυτή τη συμφωνία.

Μανγκούς: Θα επισημάνω ένα μικρό πράγμα. Λάθος το είπα. Εγγραφή θα έλεγα, όχι έγκριση. Εννοώ «εγγραφή από τη Λιβύη».

Ερώτηση: Η στάση της Ελλάδας και της Γαλλίας απέναντι στο μνημόνιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο παρελθόν για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Τουρκία ήταν σαφής. Ήδη είχαν αντιρρήσεις γι’ αυτό. Υπογράφηκαν περισσότερα σήμερα. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις σε αυτό. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι πίσω από την υπογραφή αυτού κρύβεται η ενεργειακή κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο κόσμος;

Τσαβούσογλου: Βεβαίως, υπάρχει μια ενεργειακή κρίση στον κόσμο. Ωστόσο, ως Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα που υποφέρει από προβλήματα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σήμερα. Είμαστε μια χώρα διέλευσης από πλευράς ενέργειας. Αν και η δική μας παραγωγή είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται σε έξυπνες πολιτικές υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Ειδικότερα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια. Και για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν σε αυτές τις χώρες. Αλλά οι συμφωνίες που υπογράψαμε στο παρελθόν, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με μια προσέγγιση win-win.

Επομένως, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν.

Το σημαντικό είναι, οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι ωφέλιμες ή όχι για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών; Αυτό κοιτάμε. Και αφού υπογράψαμε, βλέπουμε ένα αμοιβαίο όφελος εδώ. Και θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε κάθε τομέα. Μπορούμε μόνο να χαρούμε όταν η Λιβύη αναπτύσσει επίσης σχέσεις με τρίτες χώρες. Αυτές οι χώρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με την αρνητική έννοια.

anixneuseis.gr