Άναψε φωτιές στην Ιταλία η παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν...

 

Με τις εκλογές προ των πυλών στην Ιταλία, η πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε δήλωση-παρέμβαση, προκαλώντας

την οργή του Ματέο Σαλβίνι.

Τη στιγμή που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στην Ιταλία, με αιτία τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 25 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε δήλωση-παρέμβαση, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στη μεσογειακή χώρα. 

Ο λόγος ήταν ότι η Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει τα «αναγκαία εργαλεία» εάν η κατάσταση δυσκολέψει στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε: «H δημοκρατία είναι σε διαρκή εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, δεν μπορείς να βάλεις την δημοκρατία σε ένα κουτί και να την διατηρείς εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα. Εξαρτάται, όμως, από το πώς οι άνθρωποι την υπερασπίζουν. Θα δούμε πώς θα πάνε τελικά οι εκλογές στην Ιταλία. Είχαμε εκλογές και στην Σουηδία. Η προσέγγισή μου στο όλο θέμα είναι: θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας. Θα δούμε, αν τα πράγματα οδεύσουν προς μια δύσκολη κατάσταση –μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία– έχουμε τα αναγκαία εργαλεία. Αν τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, τα άτομα στα οποία μια κυβέρνηση πρέπει να δίνει αναφορά, θα παίξουν σημαντικό ρόλο».

Η παρέμβαση της Ευρωπαίας αξιωματούχου προκάλεσε την οργή του ιταλικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», με τον γραμματέα της, Ματέο Σαλβίνι, να επιτίθεται –με υψηλούς τόνους– κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας της είτε να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε είτε να υποβάλει την παραίτησή της.

Ο Σαλβίνι χαρακτήρισε τη δήλωσή της ως «αχαρακτήριστη απειλή», διότι «η κυρία αυτή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς». Αναρωτήθηκε εάν η δήλωση αυτή αποτελεί εκβιασμό, απειλή ή θεσμικό bullying και τόνισε ότι είναι ντροπιαστικό κα θεσμικά λάθος «να απειλείς τους Ιταλούς». Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

→ Στις δημοσκοπήσεις προηγείται καθαρά η δεξιά συμμαχία, με την Τζόρτζια Μελόνι (ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας») να εμφανίζεται ως η πιθανότερη για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τα «Αδέρφια της Ιταλίας» έχουν προβεί σε συμμαχία με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι.

efsyn.gr